Almanya’daki fabrikada vaka sayısı 1.029

Tönnies fabrikasında koronavirüs test sonuçlarına göre vaka sayısı 1.029’a ulaştı. Bölgedeki vaka tırmanışı nedeniyle ek uygulamalar gündeme alınırken, Tönnies kapitalistlerine yönelik protestolar gerçekleşiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Haziran 2020
  • 16:22

Almanya’nın en büyük kesimhanesinde yüzlerce işçide koronavirüs tespit edilmesiyle patlak veren kriz sürüyor. Son rakamlara göre, 1.029 çalışanda koronavirüs tespit edildi. Şirket yetkilileri de dahil 7 binin üzerinde çalışan ise karantinada bulunuyor.

Yıllardır kölece çalışma koşulları üzerinden eleştiri konusu olan Tönnies şirketinin yol açtığı krizle siyasi iktidarın temsilcileri de ikiyüzlü açıklamalarına yenilerini ekliyor. Açıklamalarda, kesimhanelerdeki kölece çalışma ve konaklama koşullarını sanki ilk defa duymuş gibi ifadeler kullanılırken, koşulların bir an önce düzeltilmesi gerektiği ve bunun için tüm çabaların gösterileceği iddiaları yer aldı.

Ortaya çıkan belgeler ise pandeminin ilk günlerinde Tönnies şirketine ayrıcalık tanındığını gösteriyor. Sağlık, gıda gibi toplum sağlığının vazgeçilmez alanlarının “özel calışma alanları olduğu” gerekçesiyle Tönnies şirketine üretime devam etmesi için izin verildiği öğrenildi. Bu izin sayesinde, Tönnies kapitalistleri, işçi sağlığı önlemlerini hiçe sayarak işçileri ölümüne sömürmeye devam etti.

Gütersloh’a ordudan takviye

Öte yandan, koronavirüs vakalarının tırmanışıyla birlikte Gütersloh belediye meclisi vakaların yüksek olması ve bölgede bulunan çalışanların yeterli olmaması nedeniyle Alman ordusunu (Bundeswehr) yardıma çağırdı. Ordu koronavirüs testlerine katılacak ve karantina sürecini kontrol etmek amacıyla destekte bulunacak. Alman devleti, koronavirüs bahanesiyle de orduyu hazır beklettiğini açıklamıştı.

Bielefeld şehri başta olmak üzere çevredeki başka şehirler de bu süreçten doğrudan etkilenmeye başladı. Bielefeld Belediyesi ve devlet hastaneleri kriz masası oluşturdu ve kapılarını ziyaretçilere kapadı.

Korona vakalarının yüksek olması ve çevre illere etkisi nedeniyle tüm bölgenin karantinaya alınabileceği de gündemde.

Tönnies protestoları 

Tönnies şirketine yönelik eylemler de devam ediyor. Dün Bielefeld şehrinde 300’e yakın kişi eylem için biraraya geldi.

Hayvan hakları koruma örgütü PETA, Tönnies binası önünde eylem düzenleyerek Tönnies şahsında bu tip işletmelerin insan, hayvan ve toplum sağlığını tehdit ettiğini ve hemen kapatılması gerektiğini belirtti.

Aileler, öğretmenler, kreş çalışanları tarafından da Tönnies şirketinin sahibi Clemens Tönnies'in özel villası önünde eylem düzenlendi. Villanın girişine "sizin para hırsınızın sonuçlarına biz katlanmayacağız" şeklinde yazılamalar yapıldı.

Gütersloh bölgesinde yaşayan aileler, öğretmenler, kreş çalışanları bu süreçte ilk etkilenenler olmuştu. Belediye meclisinin kreşleri ve okulları vakalar nedeniyle hemen kapatması ama şirkete “depodaki malları çürümesin” diye haftasonuna kadar çalışabilir izni vermesi eleştirilere neden olmuştu.

Kızıl Bayrak / Bielefeld