Almanya’da “Kâr için ölmeye hayır” mitingleri

Almanya’da Şubat ayında kurulan Covid Zero inisiyatiflerinin örgütlediği eylemlerin ikincisi dün gerçekleşti. 30 kentte eş zamanlı eylemlerle, halk sağlığını hiçe sayıp sermayeyi koruyan sözde Covid-19 önlemleri protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Nisan 2021
  • 19:35
Stuttgart

Stuttgart

Erfurt

Erfurt

Karlsruhe

Karlsruhe

Almanya’da 10 Nisan Cumartesi günü 30 ayrı kentte eş zamanlı olarak yapılan mitinglerde Alman devletinin toplumun yaşamını korumayı temel almayan pandemi politikaları protesto edildi. Şubat ayında kurulan “Covid Zero” (Sıfır Covid) inisiyatifinin çağrısıyla düzenlenen mitinglerin biri Stuttgart’ta gerçekleşti. Marienplatz’ta ikincisi yapılan eyleme katılım ve ilgi bir önceki eylemden daha büyüktü.

“Kâr için ölmeye hayır” şiarı altında yapılan mitingde, sermaye devletlerinin toplumun yaşam hakkı yerine kapitalist üretimin kesintisizliğini temel alan politikaları sert bir şekilde eleştirildi. Kadın konuşmacılardan Christa Hourani, kadınların pandemi sırasında yaşadıklarına vurgu yaptı. “Evde eğitimin yüklerini omuzlamak zorunda kalan kadınlar artan aile içi şiddetin de kurbanları oldular” diyen Hourani, Haziran 2020’de yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, salgının ilk aylarında 1,5 milyon kadının eşleri tarafından tecavüze uğradığına dikkat çekti.

Bir öğrenci, bir öğretmen, bir sağlık çalışanı ve bir annenin mitingde okunan mektuplarında eğitim kurumlarındaki koşullar, ilkokul öğrencileri için kendi kendine yapılan testler, sürekli, kısa süreli ders değişiklikleri, yetersiz koruyucu önlemler ve çocuk refahı ile ilgili sorunların dile getirildi. Mektuplarda, devletin eğitim ve sağlık politikaları sert bir şekilde eleştirildi. Sözde “demokrat” Almanya’daki mitingde, işyerinde uğrayacakları saldırı tehdidinden dolayı gönderilen mektuplar, yazarları tarafından değil başkaları tarafından okundu.

"Geçen ay Daimler’de 250 vaka saklandı"

Stuttgart Untertürkheim’daki Daimler fabrikasında çalışan bir işçi ise Mart ayında işyerinde tespit edilen 250 vakanın “kutsal ekonominin çarklarına halel getirmemesi için” özellikle kamuoyundan saklandığına dikkat çekti. “Şirketler krizden faydalandı” diyen işçi, Daimler’in kısa çalışma programı kapsamında devletten 700 milyon avro destek aldığına dikkat çekti. Daimler’in hissedarlar için temettü dağıtımına işaret ederek bunun, kapitalist tekeller için kârın insan yaşamından önce geldiğinin güncel bir örneği olduğunun altını çizdi.

Covid-19 vakalarının işyerlerindeki görülme sıklığının dışarıdan kat kat daha fazla olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, ortak talep olarak yaşam için doğrudan gerekli olmayan tüm faaliyetlerin askıya almasını istediler. Toplumların sağlığı yerine kârı amaçlayan kapitalist sistemin kudurganlığını durdurmanın yolunun Avrupa çapında bir dayanışma ağının yaratılmasından geçtiğine dikkat çektiler. Almanya’nın 30 kentinde eş zamanlı olarak yapılan eylemlerin yaygınlaştırılarak kitleselleştirilmesi için herkesi inisiyatifler kurmaya veya olan inisiyatiflerle hareket etmeye çağırdılar.

Kızıl Bayrak / Stuttgart