Kriz Almanya’da ihracatı da vurdu

Almanya’nın ihracatı 2013 yılından bu yana ilk kez düştü, geçtiğimiz yıl yüzde 9,3 düşüş yaşandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Şubat 2021
  • 20:26

Korona salgını nedeniyle, Almanya’nın ihracatı geçen yılki mali krizden bu yana daha keskin bir şekilde düştü. Federal İstatistik Bürosu’nun Salı günü yaptığı açıklamaya göre ihracat, yüzde 9,3 düşüşle 1,205 trilyon avroya geriledi. 

2009 yılında ipotek ve mali krizin ortasında yüzde 18,4 düşüş yaşandı. 2020 yılında ihracat, 2013 yılından bu yana ilk kez düştü. İthalat da geçen yıl 2009’dan bu yana olduğundan daha keskin bir düşüşle 1,026 trilyon avroya geriledi.  

2020 kriz yılında “Alman Malı’na talep çok azdı” diyen Union Investment’ın baş ekonomisti Jörg Zeuner, “Alman ihracatçılar Çin ekonomisindeki hızlı toparlanmadan yararlanmasaydı ihracat açığı daha da büyük olurdu.” dedi. Özellikle Mart ve Nisan aylarındaki düşüş, yıllık bilançonun zayıflamasına neden oldu. Bunun ardından ihracat art arda sekiz ay boyunca arttı - en son Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Bu, birçok uzmanın beklediğinden daha fazlaydı. Reuters haber ajansı tarafından ankete katılan ekonomistler, yüzde 1,0’lik bir düşüş daha bekliyordu.

Çin ve ABD ile yapılan ticaret ivme kazanıyor

Dünyanın en büyük iki ekonomisiyle yapılan ticaret buna büyük katkı sağladı. Çin’e yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre Aralık ayında yüzde 11,6 artarak 9,3 milyar avroya, ABD’ye yapılan ihracat ise yüzde 8,4 artarak 9,2 milyar avroya ulaştı. Yabancı işletmelerin bu yıl toparlanma şansının yüksek olduğu öne sürülüyor. Örneğin, Bankhaus Lampe’den Alexander Krüger, ilkbahardan itibaren Almanya için olumlu bir gelişme bekliyor ve “Nisan ayından itibaren gevşek olan kapanma önlemleri ile, Avrupa’daki iyileşme yolu tekrar daha güçlü bir şekilde izlenmelidir. Pandemiye rağmen ihracat sektörü için parmak yukarı doğru olmaya devam ediyor.” iddiasında bulundu.

VP Bank’ın baş ekonomisti Thomas Gitzel, küresel ticarette canlanma için yaşanan tökezlemelerin, örneğin elektronik piyasasındaki tedarik darboğazları nedeniyle de devam ettiğini söylüyor. “Yarı iletkenler şu anda yetersiz ve üretim zorluklarına yol açıyor, bu da nihayetinde ihracat üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak” diyen Gitzel, dünya okyanuslarındaki sıkı konteyner kapasitelerinin teslimat sorunlarına yol açtığını belirtiyor. Son derece bağlantılı küresel üretim zincirlerinin, sorunsuz bir mal akışına bağlı olduğunu ifade eden Gitzel, Alman ihracatının da ilk çeyrekte lojistik engellerin üstesinden gelmek zorunda kalacağını söylüyor.