Almanya’da sel: En az 33 can kaybı

Almanya’da aşırı yağışlar sonucu yaşanan su taşkınlarında en az 33 kişi öldü, onlarca kişiden haber alınamıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Temmuz 2021
  • 16:25

Almanya’da meydana gelen aşırı yağışlar ve sel sonucunda en az 33 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi kayboldu. Çarşamba gününden itibaren ülkenin batısında yer alan Kuzey Ren-Vesfalya ile Rheinland Pfalz eyaletlerini etkisi altına alan şiddetli yağış sonucunda pek çok yerleşimde su baskınları yaşandı, nehirler taştı, evler yıkıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Bonn’un güneybatısındaki Euskirchen’de 8 kişi su taşkınında hayatını kaybetti.

Rheinland Pfalz eyaletine bağlı Ahrweiler’da ise 18 kişi can verdi; kayıp 70 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. 

Aşırı yağışlar Ahr Nehri’nin taşmasının neden olurken, nehir kenarında yer alan 6 evin taşkında yıkıldığı kaydedildi. Bölgedeki çalışmalara katılan kurtarma ve polis ekiplerine takviye olarak yüzlerce asker de Ahrweiler’a gönderildi. Orduya ait araçlar toprak kayması sonucu kapanan yolları açmaya çalışıyor, helikopterler evlerinin çatılarında mahsur kalanları tahliye ediyor. 

Eyalet başbakanından “felaket” çıkışı

Sabaha karşı saat 02.00’de yapılan uyarıyla evini terk ettiğini söyleyen 63 yaşındaki bir Ahweiler sakini, “Böyle bir felaket görmedim, nehrin bu kadar kısa sürede taştığına hiç tanık olmadım” dedi.

Rheinland Pfalz eyalet başbakanı Malu Dreyer ise “Bu bir felaket” diyerek yaşanan doğa olaylarına karşı hazırlıksız olduklarını itiraf etti. “Acil durum ekiplerimiz canları pahasına kurtarma çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

İki itfaiyeci öldü

Diğer can kayıpları farklı Kuzey Ren-Vesfalya’daki farklı yerleşimlerde, evleri su basması sonucu gerçekleşti. Sele kapılanları kurtarmaya çalışırken iki iftaiye görevlisi de yaşamını yitirdi.

Aynı bölgede yer alan Bad Neuenahr’da çok sayıda araç sele kapıldı, devrilen ağaçlarla beraber yollar enkaz alanına döndü.

ABD’ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel, sözcüsü aracılığıyla hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

25 ev tamamen çökebilir

Selden en fazla etkilenenlerin başında gelen Schuld bölgesinde 25 evin tamamen çökmek üzere olduğu bildirildi.

Leverkusen’de sel riskiyle karşı karşıya olan bir hastaneden 400 kişi tahliye edildi.

Şiddetli yağışlar Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vesfalya’da da toplu taşımayı aksattı, bölgede birçok tren seferi iptal oldu.

2002’de su baskınlarında 21 kişi ölmüştü

Yaşanan sel, Almanya’da yakında tarihte meydana gelen sel ve yağışların ağır bilançosuna yol açmış bulunuyor. 2002 yılındaki su baskınlarında Almanya’da 21 kişi orta Avrupa genelinde ise 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Şiddetli yağışların bugün ve yarın ülkenin güneybatısında etkili olmaya devam edeceği öne sürülüyor.