Almanya Merkez Bankası (DZ Bank), hisse senetleri DAX, MDAX ve TecDAX’da pazarlanan en büyük 100 Alman şirketinin pandemi yılı olan 2020 yılı için hissedarlarına yaklaşık 40 milyar euro kâr payı dağıtacağını tahmin ediyor. Temettü dağıtmak isteyen şirketlerden Lufthansa, Adidas gibi tekeller devletin kurtarma fonlarından milyarca euro yardım aldılar. Daimler, Siemens, Volkswagen, BMW, BASF, Bayer ve Continental gibi büyük kapitalist tekeller ise korona döneminde kısa çalışma ödeneklerinden yararlandılar. Daimler kısa çalışma ödeneklerinden dolayı 2020 yılında ekstra 700 bin euro kâr elde etti. Lufthansa başta olmak üzere devlet yardımlarından yararlanan şirketlerin kâr dağıtmasına mızrak çuvala sığmayacağı için izin verilmedi. Öte yandan, korona krizinde kısa vardiyadan dolayı işçilerin ücretleri düştü, küçük işyerlerinin birçoğu iflas etti, çalışanları da işsizliğe ve yoksulluğa mahkum edildiler.
Ekonomistler, Alman tekellerinin son 16 yılda hissedarlarına kârlarının yüzde 43’ünü kâr payı olarak ödemesine karşın, pandemiye rağmen ödenecek kâr payı oranının yüzde 60’a çıkmasının beklendiğini söylüyor ve bu seviyeye ilk olarak 2008/09 mali krizi sırasında ulaşıldığını belirtiyorlar.
TİS görüşmelerinde “Krizdeyiz” riyakarlığı
Devlet fonları tarafından fonlanan ve işçilerin işsizlik fonu üzerinden kısa çalışma ödenekleriyle desteklenen kapitalist tekeller, pandemiye rağmen 2020 yılını büyük kârlarla tamamladılar. 40 milyar euroluk temettü dağıtımları da bunu gösteriyor. Durum bu kadar açık olmasına karşın metal ve elektrik endüstrisinde sürdürülen 2021 yılı TİS görüşmeleri kapitalist tekellerin mali zorluk içerisinde olduğu ve işyerlerinin korunması manipülasyonuyla, IG Metall sendikası yönetiminin de marifetiyle sıfır zamla noktalandı.
En son Nisan 2018’de %4,3 oranında gerçekleştirilen ücret zammından sonra geçen üç yılda ücretlerde tablo bazlı bir artış sağlanmadı. Bunun yerine bir defaya mahsus olmak üzere ödemeler yapıldı. Kapitalist tekellere büyük hizmetler sunan IG Metall yönetimi, 2021 yılı için sürdürülen TİS görüşmelerinde de şaşırtmayarak, aynı anlaşmayı yaptı. 2021 yılı için “Korona Primi” olarak haftalık on eurodan daha az bir miktara denk gelen tek seferlik 500 euroluk ödeme Şubat 2022’de yapılacak. Son üç yılda kapitalist tekeller kârlarını artırırken ücretler yerinde saydı. Durum bu kadar açık ve işçi sınıfının aleyhine olmasına rağmen, IG Metall yönetimi büyük bir arsızlıkla bunu bir başarı olarak lanse etti. İşçi sınıfının haklarına karşı açık bir saldırı olan TİS sonuçlarından bir başarı öyküsü yaratan IG Metall yönetimi kiminle birlikte ve kime karşı olduğunu da aşikar etmiştir.