ABD’li internet şirketi Google ve ana şirketi Alphabet’in çalışanları güçlerini birleştirerek “Alfabe İşçileri Sendikası” adlı sendika kurdu. Şirketteki bir yazılım geliştiricisi olan Dylan Baker, Pazartesi kuruluşu duyurulan sendikayla ilgili yaptığı basın açıklamasında, atılan adımı “tarihi” olarak nitelendirdi. Sendikaya başlangıçta 225 çalışan katılırken bu, 130 binden fazla çalışanın şimdilik yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Kuruluş hazırlığının yaklaşık bir yıl sürdüğü belirtilen sendikaya daha geniş destek umuluyor. Sendikaya üye olanlar, üyelik aidatı olarak yıllık maaşlarının yüzde birini ödeyecekler.
Teknoloji endüstrisinin şimdiye kadar sendikalar için zor bir alan olduğu ama bununla birlikte, son yıllarda Google ve Amazon gibi dev şirketlerde eylemlerin giderek yaygınlaştığı belirtiliyor. Google sendikasının kurulmasının bu eylem ve protestoları yeni bir boyuta taşıyacağı ve ona daha fazla işlerlik kazandıracağı ileri sürülüyor. Adil ücret, daha iyi çalışma koşulları ve tacizin son bulması sendikanın talepler listesinde yer alıyor. Sendika ayrıca, yıllardır eleştirilen grubun yapısını değiştirmesini de talep ediyor.
Yeni sendikanın temsilcilerinden Kimberly Wilber, Bloomberg haber ajansına yaptığı açıklamada, “Pek çok çalışan kendini güçsüz hissediyor ve şirketin gelişmekte olduğu yönde artık söz sahibi olamayacaklarını düşünüyor” dedi. Sendikanın kuruluşu ile yönetimin artık işçilerin sorunlarını-endişelerini görmezden gelemeyeceğini belirtti.
Google sendikalaşmayı engellemek istemişti
Google’ın, çalışanlarının sendika kurmak istediği ilk büyük Amerikan teknoloji şirketi haline gelmesinin şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor. Zira şirket, son yıllarda yöneticilerinin cinsiyetçilik, ırkçılık ve gücü kötüye kullanma gibi tutumları nedeniyle sıklıkla protestoların, iş bırakma eylemlerinin hedefi oldu. Örneğin, 2018 sonbaharında dünyanın her yerinden binlerce Google çalışanı greve gitti. O zamanki eylemleri tetikleyen cinsel tacizdi. Çalışanlar, şirketin Amerikan hükümeti ile yaptığı projelere ve Çin’de sansürlü bir arama motorunu yeniden sunmaya yönelik geçici planlara karşı da protestolar yaptı.
Bu eylemler üzerine Google kapitalistleri, çalışanlarının sendika kurmasını engellemek için harekete geçmişti. Basında çıkan haberlere göre, Google yöneticilerinin 2019 yılında Zürih şubesindeki çalışanların sendikalaşma sorunlarını tartışacakları bir toplantıyı engellemeye çalıştıkları belirtilmişti. Google ayrıca eylemlerde öne çıkan en az 5 çalışanını da kapı önüne koymuş ve gerekçe olarak da başka nedenler göstermişti.
Son yıllarda farklı işletmelerde örgütlenmeler
ABD merkezli online alışveriş tekeli Amazon’da da çalışanlar mücadele ve örgütlenme çalışmalarını büyütüyor. Koronavirüs salgını ve ağırlaşan çalışma koşulları nedeniyle farklı ülkelerde çeşitli grev ve eylemlerin yaşandığı Amazon’da, “İklim Adaleti için Amazon Çalışanları” adlı bir grup, şirkete iklimin korunmasına daha fazla önem vermesi için baskı yaptı. Korona salgınıyla bağlantılı olarak Amazon’dan dağıtım merkezlerindeki çalışanların güvenliği için daha fazlasını yapmasını istedi.
Ayrıca Alabama eyaletindeki bir depodaki Amazon çalışanları sendika kurmaya hazırlanıyor ve yakın gelecekte işçiler arasında bir oylama planlıyor.
Teknoloji endüstrisinde atılan bu örgütlenme adımları, geçtiğimiz yılki sendikalaşma adımlarını takip ediyor. 2019 yılında Kickstarter ve Glitch adlı teknoloji şirketlerinde çalışanlar sendikalar kurmuştu. Ayrıca Google’da, Pittsburgh ofisinde çalışanlar, HCL Technologies çalışanları da sendikalarını kurarak örgütlenmişti.
Geçen yıl ABD sendikal hareketi, Amerika İletişim İşçileri Sendikası’nın Dijital Çalışanları Organize Etme Kampanyasını (CODE-CWA) başlattı. Girişim, ABD’deki teknoloji şirketlerinde sendikaların etkisini artırmayı hedefliyor.
Kaynaklar: Frankfurter Allgemeine ve Tagesschau