Korona salgınının kabusa dönüşen sonuçlarından birinin işsizlik olduğu biliniyor. Salgın süresince ABD başta olmak üzere on milyonlarca insan işini kaybetti. Die Zeit’ın haberine göre, Almanya’da işsiz sayısı 2013 yılından bu yana ilk kez korona krizi döneminde arttı. Federal İstihdam Bürosu’nun (BA) açıkladığı bilgiye göre, 2020’de ortalama olarak işsiz sayısı 429 bin artarak 2,7 milyona çıktı. Federal İstihdam Bürosu şefi Detlef Scheele, ilkbaharda işgücü piyasasındaki çöküşün hala etkili olduğunu belirtti. Korona salgını sonuçlarının ve sözde “önlemlerin” etkisinin net bir şekilde görüldüğünü belirten Scheele, “kısa süreli çalışmanın dengeleyici etkisinin istihdamı güvence altına aldığını ve daha yüksek işsizliği önlediğini” iddia etti.
Önceki yıllara göre yüksek işsizlik
Yalnızca Aralık ayında işsizlik bir önceki aya göre 8 bin artarak 2,7 milyona yükseldi. İşsiz sayısı, geçen yıla kıyasla da 480 bin kişi arttı. Scheele, işsizliğin Aralık ayında arttığını belirtirken, bunun her ayki kadar yüksek olmadığını söyledi. Mevsimlik işsiz sayısı, 10 bin kişilik artış beklentisinin tersine, önceki aya göre 37 bin kişi azaldı.
Scheele, Aralık ayında “Kısa süreli çalışmanın sınırlı bir ölçüde” arttığını belirtti. 1-28 Aralık tarihleri arasında, Nürnberg’deki Federal İş Ajansı 666 bin kişilik kısa süreli çalışma ilanı aldı.
Kapitalist şirketler, Ekim ayında 1,99 milyon kadın işçiyi kısa süreli çalıştırdı. Bu sayının Nisan ayında 6 milyonun altında olduğu ifade ediliyor. Bu veriler, işsizlikten en fazla etkilenenin, her zaman olduğu gibi yine kadınlar olduğunu ortaya koydu.
Eğitim alanını da çok yönlü bir şekilde etkileyen krizden dolayı, Ekim’den Aralık’a kadar 73 bin genç çıraklık eğitimi için yer bulamadı.