Amazon'da işçiler örgütleniyor

Amazon şirketinin sendika karşıtı çalışmalarına rağmen Avrupa ülkelerinde işçiler örgütleniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Nisan 2021
  • 13:01

Servetini katlayan e-ticaret şirketi Amazon'da çalışan işçiler sendikalaşıyor. Şirketin milyon dolarlar harcayarak yürüttüğü sendika karşıtı kampanyalara rağmen Avrupa’lı işçiler arasında sendikalaşma oranı artıyor.
Fransız haber kanalı France24 ülkedeki Amazon direnişçileriyle görüştü. Şirkete karşı hareketin örgütlenmesine yardım eden protesto grubu Amazon Ni İci Ni Ailleurs (Amazon ne burada ne başka bir yerde) sözcüsü Alain Thalineau şunları ifade etti:

“Amazon, Fransa'da her zaman muhalefet bulacaktır çünkü onlar bize, vatandaşlara hizmet etmek için oradayken, ülkenin kendileri için çalıştığını düşünüyorlar. Amazon'un iş modeli faaliyet gösterdiği ülkelerin kurallarına aykırı. Amazon, çalışma koşullarını, çevreyi veya vergi sistemini düşünmekten ziyade eyalet yasalarının üstünde olduğunu düşünüyor.”

Almanya’da genel grev çağrısı

Ülkede geçen yıl Amazon depo çalışanları, güvenli olmayan koşullarda çalışmayı reddettiklerini söyleyerek şirkete dava açtı. Amazon, İtalya ve Almanya'da da çalışanların tepki odağında. Almanya'daki işçi sendikası, şirketin mesai ücretlerine el koyma girişimi üzerine altı tesiste işçilere genel grev çağrısında bulundu. Geçen hafta da İtalya'daki Amazon işçileri, şirketin ülkedeki tüm lojistik operasyonunu etkileyen 24 saatlik bir greve ilk kez çıktı.

Alabama’da kaybedildi

Avrupa’da sendikalaşma oranı artarken ABD’de şirketin tehditleri ve sendika karşıtı kampanyaları etkili oluyor. Alabama eyaletindeki Bessemer'de depo işçileri arasında yapılan oylamada sendikaya üyelik talebi 1798 oyla 'hayır' ve 738 'evet' oyuyla kaybedildi. 

Amazon’a güvenmeyin

Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) şirket çalışanları için “Amazon için hayatta kalma rehberi” yayınladı. İçerikte “İşi bir şans eseri olarak düşünmeyin. Emeğinizi satıyorsunuz”, “Hastaysanız veya kaza geçirdiyseniz Amazon’a güvenmeyin. Sadece para almadığınızdan emin olmak istiyorlar”, “Her şeyi yazılı olarak alın” ve “İnsan kaynakları size yardım etmek için değil yönetmek için var” gibi uyarılar yer aldı.