Silah ticaretinde Almanya’nın baş müşterisi Türkiye

Türkiye’nin Kürdistan, Suriye, Libya gibi yerlerde sürdürdüğü kirli savaş, Almanya’nın da içinde ve başında yer aldığı NATO ülkelerinin savaş ekipmanları ile sürdürülüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2020
  • 21:56

Alman savaş sanayisi ihracatının geçen yıl en az 1,1 milyar euroyu bulduğu ortaya çıktı. 2016 ve 2017 yıllarına göre düşük olsa da 2018 yılına göre yüzde 43’lük bir artış söz konusu. Silah satışının yapıldığı ülkeler arasında Türkiye birinci sırada yer alıyor.

Almanya 2016’da 2,5 milyar, 2017’de ise 2,65 milyar euro tutarında silah satmıştı. 2016 ve 2017 yıllarında da Türkiye birinci sıradaydı. İkinci sırada Kuveyt yer alırken, onları üçüncü sırada İngiltere, ardından Litvanya ve Singapur izliyordu.

Bu bilgiler, Almanya Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Sevim Dağdelen’in parlamentoya verdiği soru önergesine cevaben açıklanan 2019 yılı verilerine göre, silah ihracatı malzemeleri denizaltı, tank, savaş uçağı, otomatik silah gibi savaş araç gereçlerinden oluşuyor. Zırhlı tıbbi araçlar, askeri kamyon vb. gibi diğer savaş ekipmanları bunun dışında tutuldu ve tutarı açıklanmadı. 

Alman devleti Türkiye ile yapılan silah ticaretinin en azından bir kısmını ve Avustralya, Japonya, İsrail, İsviçre gibi kimi ülkelere yapılan silah ihracatının tümünü “gizlilik ilkesi” gerekçesiyle açıklamıyor. Askeri ambulans gibi zırhlı tıbbi araçlar, askeri kamyonlar vb. savaş ekipmanlarının dışta tutulması ise bir tür istatistik hilesi yaratıyor. Dolayısıyla savaş malzemesi ihracat geliri aslında çok daha yüksek. Nitekim her türlü savaş ekipmanını kapsayan silah ihracatı üzerinden hesaplandığında, Alman savaş malzemesi ihracatı miktarının geçen yıl 8 milyar euroyu aşarak rekor bir seviyeye yükseldiği belirtiliyor. İstatistik hileleri ve gizlenen bilgiler nedeniyle 2019 silah ihracatı 8 milyar yerine 1,1 milyar euro olarak kayıtlara geçiyor. 

Almanya Federal Hükümeti, “üretici firmaları koruma” gerekçesi ile 2019 Eylül ayından bu yana Türkiye’ye yapılan silah ihracatının değerini açıklamayı da reddetti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, sadece geçen yılın ağustos ayına kadar olan bölümünde bile Almanya’dan Türkiye’ye 250,4 milyon euroyu aşan miktarda silah satışı gerçekleşti. 

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ve başka bazı solcu milletvekiller Alman hükümetini şeffaf olmamakla itham etmelerine rağmen, Alman hükümeti 2019’da Türkiye’ye yapılan silah ihracatının toplam değerini gizli tutmaya devam ediyor. 

Türk ordusunun Ekim 2019’da Suriye topraklarına girmesinden sonra, Alman Federal Hükümeti, Türkiye’ye kısmi “silah ihracatı yasağı” getirmişti. Erdoğan, Merkel’e hitaben, “Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi” demişti. Almanya ise -artık nasıl denetlenecekse- “Bu yasak, sadece Suriye savaşında kullanılabilecek silahlar için geçerlidir” diyerek, aslında bir nevi ikiyüzlülüğünü ve herhangi bir yasağın olmadığını itiraf etmişti. BM’ye göre, Türkiye Libya’daki iç savaşı silah ve çete sevkiyatı ile besleyen ülkelerin başında yer almasına rağmen, bu “yasak” burası için geçerli sayılmıyordu. 

Türkiye’nin Kürdistan, Suriye, Libya gibi yerlerde sürdürdüğü kirli savaş, Almanya’nın da içinde ve başında yer aldığı NATO ülkelerinin savaş ekipmanları ile sürdürülüyor. Ve bu kirli ticaret, başta ticaretin tarafı ülkelerin halkları olmak üzere dünya kamuoyundan da gizlenerek yapılıyor. Fakat gerçekler ne kadar gizlenmeye çalışılsa da “Gerçeklerin er ya da geç açığa çıkma gibi bir huyu var.”