Rusya doğal gazını Avrupa’ya taşıması planlanan ve yaklaşık 9,5 milyar avroya mal olması beklenen projenin yüzde 94’ü tamamlanmış, geriye kalan yüzde 6’lık bölümün tamamlanması için de kolları sıvanmış durumda. Tam bu noktada devreye giren Amerikalı Büyükelçi, AB ile Almanya’yı yaptırımla tehdit ederek projeyi durdurmalarını istedi.
Almanya’da yayımlanan ekonomi ve ticaret dergisi Handelsblatt’a açıklama yapan Büyükelçi Quinville, “Almanya ve Avrupa Birliği tarafından, enerji hattının inşası için moratoryum (ödemeyi durdurma) ilan edilmesi için şu an doğru bir zaman” diyerek, Kuzey Akımı 2’nin durdurulmasını istedi.
Diğer taraftan maliyetinin yarısının Gazprom üzerinden Rusya’nın üstlendiği Kuzey Akımı 2’nin son bölümünün bitimi için hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Yaklaşık bir yıldır inşası durdurulan Kuzey Akımı 2 için 5 Aralık Cumartesi günü çalışmaların yeniden başladığı duyuruldu. “Zorunlu bir yıllık bir aradan sonra, Kuzey Akımı 2, Baltık Denizi boru hattının inşaatına devam edileceği” açıklandı.
Pandemi koşulları ve ABD’den gelen baskı ve tehditler sonucu, AB ülkeleri Rus gaz şirketi Gazprom’u Kuzey Akımı 2 projesinde yalnız başına bırakmışlardı. ABD’nin tehdit ve yaptırımları, Kuzey Akımı 2 projesinin yapımında rol alan gemilerin geçen Aralık ayında Baltık Denizi’nden çekilmesine yol açmıştı.
Kısa süre önce ABD Kongresi de, Kuzey Akımı 2 projesinin tamamlanmasını engellemek için yaptırım kararı almasını ve Amerikan yönetiminin moratoryum ilan ederek projeyi sabote etmesini talep etmişti. ABD’nin bu küstahça tehditleri, Rusya ile AB’nin Kuzey Akımı 2’nin geriye kalan yüzde 6’lık bölümünü tamamlamayı başarıp başaramayacakları konusunda tartışmalara yol açmış bulunuyor.
Bu gelişmeler, Kuzey Akımı 2 enerji hattının daha çok tartışılacağı, çekişme ve çatışmalara yol açacağına işaret ediyor.
ABD Büyükelçisi Handelsblatt’a verdiği demecinde şu ifadeleri de kullanıyor: “Şimdi Almanya ve AB için, enerji hattının inşasına bir moratoryum uygulama zamanıdır ve Rusya’nın bu projedeki kötü niyeti görülmelidir. Bu enerji hattı sadece ekonomik bir proje değil, Kremlin’in Ukrayna’yı devre dışı bırakarak Avrupa’yı bölmek için kullandığı siyasi araçtır.”
Kuzey Akımı 2’ye başta Baltık ülkeleri ve Polonya olmak üzere birçok ülke karşı çıkıyor. Özellikle Baltık devletleri, Berlin-Moskova enerji hattına sert tepki gösteriyor. Her ülkenin kendince öne sürdüğü gerekçeler var. Dikkat çeken nokta ise karşı çıkan ülkelerin çoğunda Amerikancı rejimlerin işbaşında olmasıdır.
Kuzey Akımı 2’nin faaliyete geçmesi halinde, Ukrayna üzerinden mevcut kara bağlantılarının önemi azalacak. Bu da Rusya ile Ukrayna arasındaki “boru hattı geçiş güzergahı çatışmasının” önemsizleşmesine ve zayıflamasına yol açacak. ABD’yi esas bu olasılık korkutuyor. Zira AB-Rusya ilişkilerinin gelişmesini baltalamak için çaba harcayan ABD, iki güç arasındaki ilişkilerin gelişmesinin bölgedeki hegemonyasını zayıflatacağını biliyor.
Kuzey Akımı 2 projesinin tamamlanmasıyla Rusya’dan Almanya’ya doğrudan gaz dağıtım kapasitesinin ikiye katlanması bekleniyor.
ABD ile işbirlikçi rejimlerin projeyi sekteye uğratmak için çabalarını arttıracağına dair emareler var. Buna karşı 1.200 kilometre uzunluğundaki rotanın yalnızca yüzde altılık son bölümü kalmışken Rusya, Almanya ve AB’nin bundan vazgeçmesi mümkün görünmüyor.