Başından beri tartışmalı olan Kuzey Akımı 2 projesi üzerinde halihazırda Trump’ın son günlerinde onayladığı ABD yaptırımları bulunuyor. Buna rağmen 6 Şubat akşamı Alman-Rus Baltık Denizi doğalgaz boru hattı Kuzey Akımı 2’de döşeme çalışmalarının yeniden başlatıldığı duyuruldu.
Proje şirketinin cumartesi akşam yaptığı açıklamada, “Danimarka karasularında, Münhasır Ekonomik Bölge’de (MEB) 24 Ocak’ta çalışmaya başlayan boru hattı döşeme gemisi ‘Fortuna’ başarılı döşeme testlerinin ardından bugün döşemeye başladı” dendi. Açıklamanın devamında “inşaat süreci ve daha sonraki planlamalar hakkında kamuoyunun bilgilendireceği” duyuruldu.
Tartışmalar, tehditler, yaptırımlar arasında geçen Kuzey Akımı 2 boru hattı neredeyse bitmek üzere. Kasım 2011’de temeli atılan çift boru hattı yaklaşık 1.230 kilometre uzunluğunda ve yüzde 94’lük bölümü tamamlanmış bulunuyor.
Boru hattının Rusya’dan Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz taşıması bekleniyor. 120 kilometresi Danimarka karasularında, 30 kilometresi Almanya karasularında olmak üzere projenin 150 km’lik son bölümü için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, bitme aşamasına gelen projeye baskılar da artarak devam ediyor.
Projede en son, geçen yılın sonunda Almanya karasularında 2,6 kilometrelik boru hattı döşenebilmişti. ABD’den gelen yaptırım tehditlerinin ardından bir dizi şirket projeden çekilmiş, Trump yönetimi görev süresinin sonunda Rus şirketi KVT-RUS’a karşı cezai tedbirler getirmiş ve Rus döşeme gemisi “Fortuna”nın “bloke mülk” olduğunu ilan etmişti. 2019’un sonunda İsviçreli bir şirkete ait döşeme gemileri çekilmiş, çalışmalar bir yıl süreyle askıya alınmıştı.
ABD’nin yaptırımları halihazırda kaldırılmış değil. Avrupa Birliği ile Rusya arasında Navalni üzerinden halihazırda yaşanan diplomat krizinin de eklenmesi, “Kuzey Akımı 2’nin son bölümü sonu mu olacak” tartışmalarını beraberinde getiriyor.
ABD, Kuzey Akım 2’nin tamamlanmasının Rusya’ya “doğal kaynakları Batı Avrupa’ya karşı siyasi baskı ve kötü niyetli etki aracı olarak kullanma” fırsatı vereceği iddiasında kararlı. Projeye karşı en büyük argümanlardan biri de bu boru hattıyla Rusya’nın geçiş güzergahında olan ülkeleri saf dışı bırakacağı iddiası.
Batılı emperyalistler cephesinde Kuzey Akımı 2’ye karşı olanlar projenin hemen durdurulmasını isterken, proje savunucuları “ABD kendi enerji kaynaklarını ihraç etmek ve bu yolla Avrupa üzerinde ek bir baskı oluşturmak için bu projenin iptalini istiyor”, iddiasındalar.
Elbette ki haklı olarak çevre ve iklim krizi nedenleriyle karşı çıkan önemli bir kesim de var. Ancak şimdilik bu karşı çıkış yaptırım gücü olmaktan uzak.
Almanya ABD’nin son “siyasi” iddiaları ve yaptırım tehditleri, AB ve Rusya arasında yaşanan diplomat krizi de dahil, Kuzey akımı 2’nin hiçbir “siyasi” yönünün olmadığını ve tamamen “ekonomik” bir proje olduğunu savunuyor. Ve o “ekonomi ile siyaseti birbirine karıştırmama(!)” çabasında kararlı görünüyor.
On yıldır hararetli tartışmalar ve yaptırımlar gölgesinde süren ve neredeyse Almanya topraklarına ulaşan Kuzey Akımı 2 boru hattının ABD’ye diş bilemek konusunda Almanya ve Avrupa’ya yeterli “gaz”ı verip veremeyeceği önümüzdeki yıllarda netleşecek.