“Hurra, tereyağımız bitti!” (*)

Hükümet savaş çığırtkanlığının bedelini zaten kendi halkına ödetiyor. Zira konut, sağlık, eğitim, işsizlik yardımı ve emekli maaşlarına para harcanıp harcanmayacağını "bütçe durumu" belirliyor. Hükümetin planladığı gibi savunma harcamalarının artmasıyla birlikte, sosyal kesintilerin yoğunlaşması muhtemeldir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Ağustos 2024
  • 10:30

Savaş Bakanı Pistorius ve Rheinmetall patronu Papperger iyi anlaşıyorlar.

Rheinmetall uzun zamandır hükümetin savaş politikası için örnek bir şirket teşkil ediyor.

Silahlanmaya daha fazla bütçe

Handelsblatt (Ekonomi Gazetesi) cuma günü “Ukrayna'daki savaş ne kadar trajik olsa da silah şirketi Rheinmetall'i ve CEO'su Armin Papperger'i zengin etti” diye yazdı.

Düsseldorf ekonomi gazetesi cuma günü onu kapak yüzü olarak ön sayfaya çıkardı. İç bölümdeki "Savaş modunda" başlıklı makaleye atıfta bulunarak, "Der Panzermann" (Tank Adam) diye niteledi.

Ukrayna'daki savaşın ve buna paralel olarak bir Alman silah şirketinin yükselişini ve onun yöneticisinin kariyerini "körüklediği" belirtiliyor. Hem de Federal Alman Cumhuriyeti'nin dostane desteğiyle. Şirketin temsilcileri de düzenli olarak bu savaşın çıkmasını “istemediklerini” söylüyorlar.

Papperger, şirketin üç aylık bilançosunun sunumunda, Rheinmetall'in 2014 yılından bu yana "stratejik bir plan" izlediğini açıkladı. Papperger'in CEO olarak görev yaptığı neredeyse son on yılda grubun borsa değeri yirmi dört kat arttı: Plan tek başına uygulanmıyor. Gündemdeki bir sonraki taktiksel hamle AB'de merkezi silah üretimi. Handelsblatt, sonuçta "savaşı sadece en iyi malzeme değil, maliyetler belirler" dedi. Bunları azaltmak için "sektörün" konsolide edilmesi gerekiyordu ve Rheinmetall "öncü bir rol" oynayacaktı. Ancak şirket içinde "V 1" (hızına yetişilemez anlamında) olarak bilinen Papperger, uzun süredir büyüme rotasında ilerliyor.

Rheinmetall halihazırda Ukrayna'da yeni "Lynx" zırhlı piyade savaş aracını üretiyor ve bir mühimmat fabrikası planlıyor. Grup geçtiğimiz hafta ABD'li savunma şirketi Loc Performance'ı devraldığını da duyurdu. Son olarak, trafik ışığı koalisyonunun 100 milyar Euro’luk “özel fonu”, silah üreticisinin siparişlerinde patlama yaşanmasını sağlayacaktır. Federal Meclis'in kararının hemen ardından Papperger, şirketi için 40 milyara varan bir meblağı kamuoyu önünde talep etti.

Handelsblatt'ın aktardığına göre, Savaş Bakanı Boris Pistorius (SPD) artık Bundeswehr (Alman Ordusu) için “bütçeye göre” değil, “ulusal savunma için neye ihtiyacımız olduğuna” göre sipariş vermek istiyor. Savunma harcamalarının bütçede düzenli olarak arttırılan tek kalem olması bakan için yeterli değil. SPD önümüzdeki dört yıl içinde savunma harcamalarını yıllık 80 milyar Euro'ya çıkarmayı planlıyor. "Savaşa uygunluk" için harcama yapılmasını istiyor.

Bundeswehr askerleri perşembe günü çatışmalarda ölen ya da görev başında hayatını kaybeden askerler için düzenlenen anma yürüyüşünü tamamladı. RBB'nin Brandenburg Eyalet Komutanı Olaf Detlefsen'den aktardığına göre, Potsdam'dan birkaç virajla Berlin'in hükümet bölgesine uzanan 117 kilometrelik yürüyüşün amacı "toplumda daha fazla kabul görmeyi" sağlamaktı. "Demokrasimizi korumak ve Almanya olarak, bir ulus olarak kendimizi savunmak için" toplumda daha fazla taahhüde ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hükümet savaş çığırtkanlığının bedelini zaten kendi halkına ödetiyor. Zira konut, sağlık, eğitim, işsizlik yardımı ve emekli maaşlarına para harcanıp harcanmayacağını "bütçe durumu" belirliyor. Hükümetin planladığı gibi savunma harcamalarının artmasıyla birlikte, sosyal kesintilerin yoğunlaşması muhtemeldir.

Aktivistler ve sivil toplum kuruluşları aylardır alarm halindeler, uyarıyorlar. Sadece sendika liderleri, varlıklarına aykırı bir şekilde bu ölümcül gidişata şaşırtıcı derecede ilgisiz kalıyorlar.

*1935 yılında Nazilerin bilinen ismi Goering’in “Bir imparatorluğu güçlü kılan hep demir olmuştur. Tereyağı ve salamsa en fazla şişmanlatır! Sözüne atfen…

David Maiwald- Junge Welt