Alman ordusu (Bundeswehr) binlerce reşit olmayan kişiyi silah altına alıyor - ve bu eğilim giderek artıyor…
Federal Çocukları ve Gençleri Medyada Koruma Merkezi'nin endeksleme kriterlerine göre, "insanlara karşı şiddet eylemlerinin (...) genel eylemi karakterize ettiği" video oyunları reşit olmayanlar için zararlı kabul edilmektedir. Bu nedenle 18 yaşından küçüklere satılamazlar. Ne var ki, gerçek hayatta reşit olmayanların Bundeswehr'de silahla görev yapmalarına izin veriliyor - sadece yurtdışında görevlendirilmeden. Savunma Bakanlığı'nın Die Linke'nin bir sorusuna verdiği yanıta göre, Alman ordusu son beş yılda 17 yaşında 7.681 genci askere aldı. Sadece geçen yıl silah altına alınan reşit olmayanların sayısı 2.000 civarındaydı. Bu, tüm zamanların en yüksek rakamı. Bu sayı 2022'de 1.773, 2021'de ise 1.239 idi.
Federal Meclis'teki Sol Parti grubunun eğitim politikaları sözcüsü Nicole Gohlke, 25 Temmuz Perşembe günü X'te yaptığı açıklamada reşit olmayanların silah altına alınmasını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. "Dönüm noktası/Zeitwende" aynı zamanda "reşit olmayanların silah eğitiminin arttırılması" anlamına da geliyor.
Bundeswehr web sitesinin "Kariyer Kışlaları" bölümüne bakıldığında, askeri reklamların nasıl da gençlere yönelik olduğu görülüyor. Örneğin Nienburg'daki “Keşif Günleri”nin sloganı “saf macera”. 16 ila 20 yaş arasındaki gençler “hayatta kalma aksiyonunu canlı olarak deneyimleyebiliyor” ve zırhlı bir araçla gezinti yaparken “kulaklarında rüzgar esiyor”. Köln'deki "Bundeswehr Olympix 2024" "unutulmaz anlar" vaat ediyor: 15 ila 19 yaşındakiler "sokak futbolunda" veya oyun konsolunda "nihai yaz partisini" deneyimleyebilir ve - bu arada - "Bundeswehr'deki çeşitli profesyonel alanlar hakkında bir fikir edinebilir". Donanma, Rostock'taki Hanse Sail ticaret fuarı vesilesiyle gençleri "Hessen" firkateyninde "nefes kesici bir deneyime" davet ediyor. Gençler "Talent Scout" programında "askeri denizciliği ilk elden deneyimleyebilirler".
Bu tür reklam etkinliklerinin yanı sıra okullarda “gençlik subaylarının” derslere girebilmesi de ordunun normalleştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Subaylar resmi olarak gençleri işe almıyor ya. Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) ise “gençlik subaylarını” güncel yıllık raporunda, subayların "giderek daha fazla vatandaşın operasyonel bir Bundeswehr'in değerini görmesi" için "vazgeçilmez" bir katkı sağladığını vurguluyor.
Federal Almanya Cumhuriyeti, dünyada 18 yaşından küçüklerin orduda görev almasına izin veren az sayıdaki ülkeden biri. Almanya tarafından 2004 yılında onaylanan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ek bir protokol, zorunlu askerlik için asgari yaşı açıkça 18 olarak belirlemektedir. Bununla birlikte, Federal Almanya Cumhuriyeti temsilcileri onaylama sırasında gönüllü hizmet için asgari 17 yaşın bağlayıcı olacağını beyan etmişlerdir. Reşit olmayan gönüllülerin korunması, yasal bir vasinin orduya katılmalarına rıza göstermesi gerektiği gerçeğiyle garanti altına alınmıştır.
Militarizasyon Bilgi Merkezi'nden (IMI) Jürgen Wagner Junge Welt’e verdiği demeçte, "Bundeswehr'in çok büyük askere alma sorunları var ve bunları çözmek için reşit olmayanları askere almaktan çekinmiyor" dedi. Yeni askerlik hizmet yasası ile bile Bundeswehr muhtemelen yeterli sayıda asker toplayamayacaktır. Dolayısıyla, "reşit olmayanların askere alınması ve uzun vadede zorunlu askerlik hizmetinin getirilmesi de dahil olmak üzere, bu konudaki çabaların daha da yoğunlaştırılacağı" varsayılabilir.
Philip Tassev – Junge Welt / 25.7.2024