“Tutsakların talepleri kabul edilmeli!”

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Ulusal sorun
  • |
  • 24 Ekim 2012
  • 09:04

(24.10.12) – İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube Başkanı Av. Adnan Kaya ile cezaevlerinde 43 gündür süren açlık grevleri üzerine konuştuk.

- 12 Eylül gününden beri cezaevlerinde açlık grevi sürüyor. Toplamda kaç tutsak açlık grevine başladı. İzmir’de açlık grevine giren kaç tutsak var?

- PKK ve PJAK’lı tutsakların başlattığı açlık grevi 12 Eylül günü başlamıştı. Bu sayı bugün 651 oldu. 50 cezaevinde başlayan eylem sürüyor. İzmir’de açlık grevine giren tutsakların tam sayısı belli değil. 4 gün önceki bilgiye göre Kırıklar F2’de 17 kişi açlık grevine başlamıştı. Şakran Cezaevi'nde ise bu sayı 47 kişiydi. Ama Kırıklar ve Şakran cezaevlerindeki toplam eylemci sayısı kesin belli değil.

- DSAG’a giren tutsakların talepleri nelerdir?

- Kamuoyununda bildiği gibi, talepler Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, ev hapsine alınması, özgürlüğünün ve güvenliğinin sağlanması ve bozulan sağlığının tedavisinin yapılması; Kürtçe savunma ve Kürt dili üzerindeki yasağın kaldırılması; anadilde eğitim ve kendini ifade etmenin sağlanmasıdır. Bunlar bedenlerini açlığa yatıranların esas talepleridir.

Bu açlık grevi, intihar biçimi değil, protesto, tepki gösterme yani eylem biçimidir. Taleplerini kamuoyuna bildirme biçimidir. Bunlar tutsak, başka bir şekilde taleplerini duyurma olanağı yok. 19 Aralık’ta, geçmiş süreçte açlık grevleri kullanıldı ve hala kullanılan bir protesto biçimidir. Biz bu insanların yaşam haklarını önemsiyoruz. Bizim için önemli olan tutsakların yaşaması ve taleplerinin kabul edilmesidir. Biz bunu önemsiyoruz. Öncelikle Adalet Bakanlığı, Başbakan bu konuda diyalog yönünde bir adım atmalı ve bu talepleri dinlemelidir. Geçmişte birçok ölüm oldu o yüzden devletten, hükümetten bu canların bir zarar görmemesi için bu talepleri dinleyip adım atmasını bekliyoruz.

- Açlık gerindekiki tutsakların sağlık durumu nasıl?

- İzmir’de açlık grevine katılım geç başladığı için İzmir’dekilerin henüz ciddi sağlık bozulması sorunu başlamadı. Son olarak Kırıklar ve Şakran cezaevlerinde tutsaklarla görüşmelerimizde Şakran’da kendilerine idare tarafından tuz, su, vitamin (B1,Benexsol) verildiğini biliyoruz. Biz de, tabip arkadaşlarımızla birlikte ilaç gerekli olur diye ilaç biriktirme kampanyası başlatacağız. Cezaevi idaresiyle görüşüp ilaç, vitamin tedarik edip tutsaklara göndereceğiz. 12 Eylül’de açlık grevine başlayanların sağlık durumu kritik günlere geldi. Geri dönüşümü imkânsız tahribatlara yol açacak süre 40. günden itibaren başlamış durumdadır. Bu günler her saniye, dakika tarafların konuyla ilgili müzakerelere, görüşmelere başlanması gerekiyor. Hükümetin, mahpuslara yönelik adım atmasını bekliyoruz. Başbakan “gerekirse İmralı’yla görüşürüz” diyor, “Oslo görüşmeleri tekrar başlar” diyor. Bunu lafta değil pratikte de göstermelidir. Tutsakların ölüm haberleri gelmeden görüşmelere başlanmalıdır.

- Açlık grevindeki tutsaklar için bugüne kadar neler yapıldı? Ve bundan sonraki süreçte İHD olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

- İHD Genel Merkezi ve şubeleri düzeyinde konuyla ilgili kamuoyuna duyurma, basına duyurma gayreti içinde olduk. Konuyla ilgili başından beri ve en sonuncusu 22 Ekim günü olmak üzere basın açıklamaları, basın toplantıları yaptık. 22 Ekim günü yapılan basın açıklaması katılım açısından iyiydi. Olumlu bir yaklaşım içindeyiz çünkü yapılan eyleme birçok kurum katılmıştı. Talepleri ayrıntılı dile getirmeye çalışıyoruz. Talepler sahiplenilmediği sürece, muhatabı zorlamadıktan sonra adım kolay atılmıyor. Hükümeti bu konuda sıkıştırmak gerekiyor. Bir canın bile kendini feda etmesi bizim için bir yaşamın kaybıdır. Umarız bu noktaya gelmeden bir adım atılır. Bundan sonra bu konuya daha fazla yoğunlaşacağız. Çünkü kritik günlere geldik. Musa Anter’in çocukları açlık grevine başladı. Kamuoyuna duyurmak için, dikkat çekmek için pek çok girişim var. İHD’nin dışında da açlık grevinin taleplerini duyuracak bir oluşum var ve olmalı da.

Kızıl Bayrak / İzmir