Ramallah’ta İsrail ile müzakereye protesto

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 03 Temmuz 2012
  • 09:56

(03.07.12) - Ramallah'ta Filistinlilerin Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin siyonist işgal rejimi ile müzakereleri inatla sürdürme politikasına ve Filistin halkının kanı hala ellerinde olan savaş suçlularını Ramallah'ta misafir etmeye niyetlenmesine karşı iki gündür yaptıkları protestolar, Filistin Yönetimi güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanılarak dağıtıldı.

Cumartesi günü Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinden gelerek Ramallah'ta toplanan Filistinliler, FY Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakan Yardımcısı ve Kadima Partisi'nin lideri Şaul Mofaz ile Pazar günü gerçekleşmesi beklenen buluşmayı protesto etmek için Filistin Yönetimi karargahına yürüdüler. Eylemciler, Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ile karşılaştı. Güvenlik güçleri, protesto gösterisini haberleştirmek için eylemi izleyen gazetecilere saldırarak gazetecilerden üçünü yaraladı. Filistinli eylemcilerin güvenlik güçlerinin şiddetini ve müzakereleri protesto için Pazar günü yaptıkları gösteri yine güvenlik güçlerinin sert müdahalesi ile dağıtıldı. Onlarca eylemci ve gazeteci gözaltına alındı.

Pazar günü Ramallah'ta yapılması beklenen Abbas-Mofaz görüşmesi, Filistin kamuoyundan gelen baskılar sonucunda Cuma günü Filistin Yönetimi tarafından ertelenmişti. İsrail basını ise buluşmanın İsrail Başbakanı Netanyahu'nun baskısı ile ertelendiğini öne sürdü. Mahmud Abbas, yaptığı açıklamada, üzerinde Filistin halkının yoğun baskısı olduğunu ve İsrail tarafının, müzakereleri başlatmak istiyorsa yerleşim inşaatının durdurulması gibi somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Mart ayında İsrail parlamentosundaki en büyük parti olan Kadima'nın liderliğini, 2008-2009 Gazze katliamının baş sorumlularından olan Tzipi Livni'den devralan eski genelkurmay başkanlarından Şaul Mofaz, Mayıs ayında Netanyahu'nun İran'a karşı savaş hükümeti olarak kurulduğu iddia edilen birlik hükümetine girmeyi kabul etti. Kadima'nın katılımıyla genişleyen siyonist işgal hükümetinin 120 sandalyeli mecliste 93 sandalyesi bulunuyor.

1991 yılında Madrid görüşmeleri ile başlayan ve 1993 yılında FKÖ ile İsrail arasında imzalanan Oslo anlaşması ile Oslo süreci olarak anılan müzakere dönemi yirmi yılı devirmesine rağmen Filistinlilere felaketten başka birşey getirmezken; İsrail işgali, ırkçı utanç duvarı, Batı Şeria'nın dörtte üçünü kontrol eden Yahudi yerleşimleri ve altıncı yılına giren Gazze'nin üzerindeki ablukası ile derinleşti. Müzakere sürecini inatla sürdürmeye çalışan, Oslo sürecinin ürünü Filistin Yönetimi liderliği, Şaul Mofaz'ın müzakere sürecini yeniden başlatmak için nabız yoklama çabasını karşılıksız bırakmadı.

1998 yılında İsrail genelkurmay başkanlığına getirilen Şaul Mofaz, bu görevden 2002 yılında ayrıldı. 2000 yılında başlayan ikinci Filistin intifadasının şiddetle ezilmesinin baş uygulayıcılarından olan Şaul Mofaz, Ariel Şaron'un başbakanlığı döneminde Batı Şeria'nın FY denetimi altındaki bölgelerinin yeniden işgalinin ve Yaser Arafat'ın karargahının kuşatılmasının askeri sorumlusuydu. İşgalin bu kanlı sayfasının Guernica'sı ise buldozerlerle yerle bir edilen Cenin mülteci kampı olmuştu. Birleşmiş Milletler ve bağımsız insan hakları kurumlarının Cenin'deki incelemeleri neticesinde İsrail'in savaş suçu işlediğinin açık olduğunu dile getirmişlerdi. Filistinli insan hakları örgütleri, Şaul Mofaz’ın savaş suçlusu olarak yargılanması için uluslararası girişimlerde bulunmayı yıllardır sürdürüyor.