Mısır'da öfke Tahrir'e aktı!

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 04 Haziran 2012
  • 09:01

(04.06.12) – Mısır'da emekçilerin 18 günlük halk isyanının ardından devrilen Hüsnü Mübarek'e verilen göstermelik müebbet hapis cezasının ardından halk yeniden Tahrir Meydanı'na döndü.

Kararın açıklanmasının ardından emekçiler eylemlerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı’nı doldurdu. Mahkemenin Hüsnü Mübarek ve eski İçişleri Bakanı Habib El Adli'ye ömür boyu hapis cezası vermesi fakat diğer üst düzey yöneticileri beraat ettirmesi, Mübarek ve oğullarının yolsuzluk suçlamasından aklanmasıöfkeyi sokağa taşırdı.

Savcılar temyize gittiklerini ve ceza artırımı talep ettiklerini açıkladı. Ancak bu açıklama da emekçilerin öfkesini dindirmedi.

“Adalet” sloganları atan halk, “alınan kararın Mübarek rejiminin hala devam ettiğinin bir göstergesi” olduğunu söyledi. Cumartesi günkü duruşma sırasında emekçiler, mahkeme salonunun önüne gelmeye başlamışlardı. Kararın açıklanmasının ardındansa kalabalık Tahrir’e doğru harekete geçti. Akşam olduğunda ise Tahrir’de geçtiğimiz yılın eylem günlerini aratmayan bir kalabalık vardı.

“Yeniden devrim istiyoruz!” sloganıyla sokaklara çıkan emekçiler, mahkeme ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni protesto ederken Mübarek rejiminin artıklarından başkan adayı Ahmed Şefik'i de protesto ettiler.

Protestocular, "Devrim devam ediyor", "Kısas istiyoruz" ile "Mübarek yeniden yargılansın" yazılı pankartlar taşıdı.

Sanatçılar da Tahrir'de

Tahrir Meydan'ında Salı günü düzenlenecek olan büyük gösteriye çağrı yapılırken, halk ayaklanmasının başından beri meydanı karikatür ve resimleriyle süsleyen sanatçılar da Tahrir'deki binaların duvarlarına, ayaklanmanın ilk günlerinde olduğu gibi gündemi yansıtan resim ve karikatürler çizmeye başladı.

Mübarek'in 25 Ocak 2011'de başlayan halk ayaklanması esnasında göstericilere saldırılması talimatını vermekten dolayı aldığı müebbet hapis cezasını hafif bulan protestocular, eski cumhurbaşkanı ve ailesinden ''Kısas'' istiyor. Eski rejimin artıklarının korunması ve yargı önüne çıkarılmaması emekçilerin büyük tepkisini çekiyor.

Bu arada, gösteriler sırasında katledilenleri anmak ve mahkemenin Mübarek için verdiği kararın kendilerini tatmin etmediğini göstermek isteyen muhalifler, Tahrir Meydanı'nda, ''Temsili mezarlık'' oluşturdu. Olaylarda ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı sembolik mezar taşları, meydanın ortasına dikildi. Eylemler sırasında gerçekleşen saldırılarda 850 kişi hayatını kaybetmişti.

Emekçiler sokaklarda

Kahire'deki eylemlerin yanısıra ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de de binlerce kişi gösterilere devam ederken, iktidarda bulunan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi ise Mübarek aleyhinde verilen mahkeme kararıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, ülke genelinde gerçekleşen gösterilere karşı sessiz kalmayı tercih ediyor. Gösterilere katılan Müslüman Kardeşler ise, yargı kararı karşısında gelişen hareketi gerici iktidar hesapları için kullanmaya çalışıyor.