KCK Davası'nda keyfi dayatma ve jandarma saldırısı

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 03 Temmuz 2012
  • 08:29

(03.07.12) – Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 132'si tutuklu 193 kişinin “sanık” olarak yer aldığı İstanbul KCK Davası'na, dün (2 Temmuz) görülen ilk duruşmanın ardından bugün 2. duruşmayla devam edildi.

Silivri'deki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkeme'sinde görülen ikinci duruşmada, keyfi engellemelere tepki gösteren avukatlara jandarma saldırdı.

Dün, davayı takip eden avukatların telefonlarının duruşma salonuna sokulmaması talimatını veren mahkeme heyetiyle avukatlar arasında tartışmalar yaşanmıştı. Bu uygulamanın, keyfi bir uygulama olduğunu belirten bazı avukatlar, telefonları ve kimliklerini teslim etmeyi ve yaka kartı takmayı reddetmişlerdi. Bir grup avukat ise yaka kartı uygulamasını kabul edip telefonlarını jandarmaya teslim etmişlerdi.

Keyfi dayatma

Mahkeme heyetinin keyfi dayatmaları ve engellemeleri bugün görülen 2. duruşmada da devam etti. Telefonlarını ve kimlik kartlarını bırakmayı reddeden avukatlar, engellemelere rağmen duruşma salonuna girdi.

Duruşmanın başlamasının ardından salona girmek isteyen 3 avukat ise mahkeme heyeti tarafından keyfi biçimde içeri alınmadı. Bu duruma itiraz eden avukatlara Heyet Başkanı, "Dışarısı jandarma kontrolü altında, bir şey yapamam" yanıtını verdi. İçerideki avukatların mahkeme heyetine yaptığı itirazların sonuç vermemesi üzerine avukatlar, alkışlarla duruşma salonunu terk etti. Çıkışta jandarma, avukatlara saldırdı. Jandarmayla avukatlar arasında arbede yaşandı.

Duruşmada protesto

Mahkemesi heyeti, duruşmaya ara verirken, izleyiciler de keyfi biçimde dışarı çıkarıldı. Mahkeme, sadece yaka kartı bulunan avukatların içeriye alınacağını belirtti. Kürt siyasetçiler ve aydınlar, mahkemenin uygulamalarını protesto etmek için heyete sırtlarını döndü. Duruşmaya verilen aranın ardından, mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın 5 Temmuz Perşembe günü görülmesine karar verdi.

Avukatlardan açıklama

Duruşmanın ertelenmesinin ardından, saldırıya uğrayan avukatlar açıklamalarda bulundular.

Avukat Fırat Hepözdemir, "Tarih boyunca görülmemiş bir şekilde savunmaya karşı bir saldırıyla karşı karşıyayız. Bu tarihi bir dava. Dünden bu yana hukuksuzluklar yaşanıyor" dedi.

Avukat Hüseyin Boğatekin de "Bu saldırıyı kişisel bir saldırı olarak görmüyorum. Topyekün savunmaya karşı bir saldırıdır" dedi. Boğatekin, adil yargılama koşullarının yaratılmasını istediklerini dile getirdi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, bu davanın siyasi bir dava olduğunu ve davada BDP'nin yargılandığını söyledi.

KCK Davası'nın dünkü ilk duruşmasında mahkeme heyeti anadilde savunmayı kabul etmemişti. Avukatlar, tüm taleplerinin mahkeme heyeti tarafından reddedilmesine tepki göstererek duruşmadan çekildiklerini söyleyerek salonu terk etmişti.

Mahkeme perşembe günü devam edecek

KCK duruşması dayatma ve keyfiyetle sürdürülüyor. Savunma avukatlarının yargılamanın esasına ilişkin sundukları bütün talepler reddediliyor.

Dava bugün, iddianamenin özetinin okunması ile geçti. İddianamenin özet olarak değil tam olarak okunmasını isteyen avukatların talebi reddedildi. Savunma avukatlarının, en temel savunma haklarından olan iddianamenin tamamının okunmasını istemesi uygulamaya sokulmadı.

Jandarma ablukasında geçen duruşmada salon girişinde ve salonda robocop jandarmalar artırıldı. Kalkanlarla tutsaklar ve aileler arasında duvar örülerek görüş engellendi.

Sermaye devleti yeni baskın ve operasyonlarına delil üretebilmek için mahkeme binasının çevresine yüksek çözünürlüklü 9 MOBESE kamerası taktı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmayı Perşembe gününe erteledi.