Grev yasağına karşı sınıf dayanışması!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 01 Haziran 2012
  • 15:02

(01.06.12) – Hava işkolunda grev yasağı getiren kanun teklifinin meclisten geçirilmesinin ardından havayolu işçilerinin başlattığı süresiz eylem devam ederken THY yönetimi 305 çalışanın iş akitlerini feshettiğini duyurdu.

Grev yasağı ve işten atmalara karşı başlayan süresiz eyleme destek her geçen gün büyüyor. Eylemlerin sürdüğü Atatürk Havalimanı'na sendikalar, kitle örgütleri ve ilerici güçler destek ziyaretleri örgütlüyorlar.

Hava-İş'ten dayanışma çağrısı

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), işten atma saldırısı ve hükümetin grev yasağına ilişkin açıklamasında THY yönetimine “haksız, yasal olmayan ve hukuka uygun tebliğ edilmeyen iş sözleşmesi fesihlerinin geri alması” çağrısında bulundu.
THY A.O Yönetim Kurulu Başkanı ve ilgili THY yöneticileri ile ilgili sendikal faaliyetleri engelledikleri, yasa dışı fesih işlemi yaptıkları, üyeleri kuralsız uçuşa zorlayarak, üyelerin hastalık raporlarını kabul etmeyerek hasta halde uçuşa zorlayarak uçuş güvenliğini riske attıkları gerekçeleriyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı aldığını duyuran Hava-İş, tüm emek dostlarını ve kamuoyunu onurlu bir demokrasi ve sendikal hak mücadelesi veren havacılık çalışanlara destek olmaya çağırdı.

“Sonuna kadar dayanışma içindeyiz”

1 Haziran günü Sendikal Güç Birliği Platformu, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendikaların şube yöneticileri, Denizciler Sendikası, Dok Gemi-İş Sendikası, Hey Tekstil işçileri, Savranoğlu Deri işçileri de hava işkolunda grev yasağına ve işten atmalara karşı mücadele eden Hava-İş üyes işçileri ziyaret ederek eyleme destek verdiler.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada grev yasağının, Hava-İş Sendikası'nı güçsüzleştirmeye yönelik olduğunu söyledi. Öztaşkın şöyle devam etti:

"Bu yasak hiçbir şekilde demokrasi ve demokratik haklarla bağdaşmamaktadır. Grevi kanunla yasaklayabilirsiniz ama demokratik, barışçıl eylem yapma hakkını işçilerin elinden alamazsınız. Grev yasaklansa bile grev kadar etkili eylem yapma hakkını çalışanların elinden asla alamazsınız. Bundan sonra sloganımız “Grev bizim hakkımız, biz istersek yaparız” olacaktır. Petrol-İş Sendikası ve Sendikal Güç Birliği Platformu'nu oluşturan sendikalar olarak sizlerle dayanışma içindeyiz. Başta konfederasyonumuz Türk-İş olmak üzere diğer emek örgütlerini bu yasakçı, baskıcı uygulamalara karşı ortak mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu yasak ve baskılar sadece Hava-İş üyelerine ve THY çalışanlarına yönelik değildir. Önümüzdeki günlerde hükümetin emeğe yönelik ne gibi saldırılarının olacağının da göstergesidir. Onun için bu mücadele emeğin kendi mücadelesi olarak görülmelidir."

Petrol-İş Sendikası'nın ve SGBP'yi oluşturan sendikaların Hava-İş üyeleriyle sonuna kadar dayanışma içinde olacağını belirten Öztaşkın, “Çünkü sizin eyleminiz bizim eylemimizdir. Bizim eylemimiz Türkiye işçi sınıfının eylemidir. Türkiye emekçi halkını ve demokrasiyi güçlendirme eylemidir. Bu eylem aynı zamanda özgürlük eylemidir” dedi.

BTS'den dayanışma eylemi

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), havayolu emekçileriyle dayanışma amacıyla 1 Haziran günü Ankara'da THY Satış Bürosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol tarafından okunan açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Hava-İş Sendikası'nın verdiği mücadele mücadelemizdir. En temel demokratik hakları olan grev hakkına sahip çıkmak için mücadele eden Hava İş sendikasının ve üyelerinin haklı taleplerini destekliyoruz.

Hem siyasi iktidarı hem de THY yönetimini Hava İş Sendikası ve üyelerine yönelik baskı ve tehditlere son vermeye çağırıyor, hiçbir demokratik ülkede olmayan ve anayasaya ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olan bu yasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmesini istiyoruz.

Başta Türk-İş olmak üzere THY emekçilerine yönelik bu saldırılara karşı sessiz kalan bütün emek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve halkımızı Hava İş Sendikası ve THY emekçileri ile dayanışmaya ve AKP'nin baskıcı uygulamalarına karşı mücadeleye davet ediyoruz.”

THY işçileri Adana'da da eylemde

Adana’da Hava-İş üyesi işçiler “THY’de grev yasağına ve işçi kıyımına hayır! Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz!” diyerek saat 12.00’de Hava-İş Sendikası Adana Şubesi önünden İnönü Parkı'na yürüdüler.

İşçiler, THY’de üç gündür devam eden eylemi süresiz hale getirme kararı aldıklarını açıkladılar. Grevin yasadışı olmadığını belirten emekçiler, grevin gerekçesinin açık ve belli olduğunu belirttiler. Birinci gerekçenin Hava-İş Sendikası'yla yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin THY yönetimi tarafından 18 aydan beri hükümetle işbirliği yaparak ötelenmesi, grev hakkını kullanamaz duruma getirmesi, ikinci gerekçenin ise havacılık işkolunu grev yasağı olan işkolları kapsamına alarak, işkolu düzeyinde grev haklarını yasaklamak olduğunu belirttiler.

Bu saldırının bir ön adım olduğunu belirten Hava-İş Adana Temsilcisi Bülent Koçder, emek cephesinin tepki göstermemesi halinde diğer işkollarına da grev yasağı saldırısının yayılacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk; yapılan saldırının sadece TÜMTİS ve Hava-İş sendika ve üyelerine değil tüm işçi sınıfı ve emek örgütlerine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti. Emekçilerin işlerine geri dönmemesi ve grev yasağının kaldırılmaması halinde önümüzdeki haftayla birlikte eylemlere başlanacağını ve Türkiye’nin dört bir yanının eylem alanına çevrileceğini açıkladı. Başta Türk-İş olmak üzere DİSK, KESK ve bütün kurum ve kuruluşlardan destek beklediğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tepkiler büyüyor....

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, TBMM’nin 30 Mayıs günü kabul ettiği torba yasa ile tarihe geçtiğini, Türkiye tarihinde ilk kez, bir işyeri toplu sözleşmesi sürerken “korsan taksilerle ilgili” çıkarılan bir yasaya eklenen tek bir madde ile, hava işkolunda grev hakkının ortadan kaldırıldığını belirtti.

Birleşik Metal-İş, birleşik mücadele çağrısı yaparak tüm duyarlı kesimleri bu mücadelenin aktif öznesi olması gerektiğini ifade etti.

DİSK / Sosyal-İş Sendikası, yaptığı yazılı açıklamada, hava işkoluna getirilen grev yasağına ilişkin "12 Eylül'ün izlerini sileceğini iddia eden AKP hükümeti, 12 Eylül'le getirilen geniş grev yasaklarına bir yenisini ekledi" dedi.

Hava-İş Sendikası ve üyelerinin haklı mücadelesinin yanında olduğunu belirten Sosyal-İş, DİSK'in örgütlülüğü içinde her türlü destek ve dayanışmayı göstereceğini ilan ederek, emekten yana olan tüm güçleri Hava-İş Sendikası ve üyeleri ile dayanışma içinde olmaya davet etti.

Tez Koop-İş Sendikası ise, hakları için mücadele eden işçilerin yanında olduğunu belirterek sonuna kadar sınıf dayanışması adına demokratik ve meşru bütün yollarla Hava-İş Sendikası'nın haklı mücadelesine destek vereceğini belirtti.