Fotoğraflarla maden işçilerinin yüzü

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • 08 Temmuz 2012
  • 10:23

(08.07.12) - Maden işçilerinin yaşadığı cehennem fotoğraf kareleriyle insanlara taşınıyor. Fotoğraf sanatçısı Meryem Yıldırım'ın Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde açtığı “Güneş topla benim için” isimli fotoğraf sergisinde madenler cehennemi ve maden işçilerinin güneşe hasret yüzü anlatılıyor.

Sergide yer alan fotoğraflar 2010-2012 yılları arasında Zonguldak'taki maden ocaklarında çekilmiş. 1992'de 264 maden işçisine mezar olan Kozlu'daki Uzun Mehmet Kuyusu, galeriler, kömür üretim yerleri ve anayollar fotoğrafların diliyle anlatılıyor.

Sergiyi açan Yıldırım, çalışması hakkında “En iyi sloganı göz atar. Maden işçisinin gözlerine bir kez olsun 'görerek' bakan, hayatın onlara nasıl slogan attırdığını anlar. Bu yüzden, ben söze karışmayacağım, sloganı fotoğraflar atacak” diyor.

Yıldırım, sömürünün en “çıplak ve ense kökünde” olarak nitelediği, “göz yanar” dediği Zonguldak madenlerinde, “omuz yanar” dediği Çukurova tarım bölgesinde ve “el yanar” dediği Gebze sanayi havzasında araştırma ve incelemeler yapmaktadır. Yıldırım’ın madenlere olan ilgisinin kaynağını ilkokul yıllarına uzanmaktadır. İlkokul dördüncü sınıfta TRT'de izlediği bir belgeselde gördüğü maden işçisinin durumunun hafızasına kazınması ve “onlar için br şey yapmalıyım” düşüncesi madenlerde çalışma ve incelemeler yapmasına, maden işçisine sıkı sıkıya bağlanmasına yol açmış.

İlk kişisel fotoğraf sergisini açan Yıldırım, bu nedenlerle ilk sergisinde maden işçilerini konu alıyor. Yıldırım, “Zifiri karanlıkta güneşe hasret yaşayan ve zamanının çoğunu burada geçiren maden emekçisinin durumunu en iyi açıklayacağını düşündüğüm ve bir amacı çağrıştırmasını da istediğim için serginin adını 'Güneş topla benim için' koydum” diyor.

Yıldırım, imkan olması dahilinde sergiyi Ekim ayında Zonguldak'a taşımayı planladığını belirtiyor.

Zonguldak madenleri ile özel olarak ilgilenen, sendikal süreçlerini yakından takip eden Yıldırım, çalışmalarını maden işçileri, Çukorova pamuk toplama işçileri ve Gebze sanayi havzasındaki işçiler üzerine araştırma ve incelemeler yaparak sürdürmektedir.

Yıldırım'ın fotoğraf sergisinden kareler...