F Tipini sinemada 'yorum'layacaklar

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Sinema-Tiyatro
  • |
  • 13 Temmuz 2012
  • 10:45

Grup Yorum F tipi hapishaneleri bu kez beyazperdede anlatacak. Aralarında Ezel Akay, Sırrı Süreyya Önder, İlksen Başarır'ın da olduğu 10 yönetmen hayata dönüş operasyonuyla başlayan tecridi kendi gözünden aktaracak. Grup Yorum'dan İnan Altın 21 Aralık'ta vizyona girecek filmi AKŞAM'a anlattı

Grup Yorum mücadelenin ruhunu beyazperdeye taşıyor. Düzenlediği halk konserleriyle 350 bin kişiyi bir araya getirmeyi başaran, 27 yılda 21 albümle 2 milyondan fazla albüm satışına ulaşan Grup Yorum, 10 yönetmeni bir araya getirip F Tipi hapishanelerini anlatacak.

11 yıl önce yaşanılan gerçekleri tüm çıplaklığıyla anlatan film 21 Aralık'ta vizyona girecek.

Ezel Akay,  Sırrı Süreyya Önder, Barış Pirhasan, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, İlksen Başarır, Reis Çelik, Vedat Özdemir, Mehmet İlker Altınay,  Grup Yorum'un yer aldığı projede yönetmenler, kendi senaryolarını yazıp, yönetti. Her bir senaryo birbirinden bağımsız, tecriti farklı açılardan ele alan 10'ar dakikalık kısa filmler halinde tasarlandı. Ve bu kısa filmler birleştirilerek, filmin bütünlüğünü sağlayacak şekilde kurgulandı. 

Kocaeli'de film platosunda F Tipi hapishane dekoru oluşturuldu. Birebir boyutlarda hücreler, havalandırmalar ve koridorlardan oluşan dekorda çekimler sürüyor. Grup Yorum'dan yapım koordinatörü İnan Altın, filmi AKŞAM'a anlattı.

- Bu proje fikir olarak nasıl ortaya çıktı? 'Unutturmamak' için diyorsunuz. 'Hayata Dönüş' deyince esas unutmamamız gereken sizce ne?
Bu proje , 19 Aralık 2000'de hapishanelere yapılan, 28 tutsağın diri diri yakılarak ve kurşunlarla katledildiği, yüzlercesinin yaralandığı ve işkencelerle F Tipi hapishanelere taşındığı 'Hayata Dönüş' operasyonunun 10. yılında ortaya çıktı. Esas olarak bu operasyonla birlikte açılan F Tipi hapishanelerdeki tecrit uygulamasını gözler önüne sermeyi amaçladık bu filmle. Bu hapishaneler hücre tipi hapishaneler. Hücrelere hapsedilerek yalnızlaştırılan, böylece teslim alınmaya çalışılan devrimci tutsaklar, türlü türlü yasağa ve keyfiyete rağmen direndiler. Tecrit uygulamasına boyun eğmediler. İşte bu filmle, bu irade savaşını gözler önüne sermek istedik.

HAPİSHANE PLATO OLDU
- 10 yönetmen 10 ayrı bakış demek. Yönetmenler ne anlatacak, biraz ipucu verir misiniz?
Bu projede 10 ayrı yönetmenin olması, 10 ayrı gözden, 10 ayrı pencereden tecritin değişik boyutlarıyla ele alınmasını sağlayacak ve nasıl insanlık dışı bir uygulama olduğunu gösterecek. Aslında 10 ayrı hikaye var filmde ancak bu kısa hikayeler birleştirilerek tek bir uzun metraj film haline gelecek. Hikayelerin tamamı F Tipi hapishanede geçiyor ve film için oluşturduğumuz F Tipi dekorunda çekiliyor tüm filmler. Senaryosu gereği dışarıda geçen filmler de var ancak tümünün ortak noktası F Tipi hapishanedeki tecrit ve direnişi işliyor oluşları.
- Yönetmenler sürece nasıl dahil oldu?
Grup Yorum olarak bu projeyi yaklaşık 2 yıl önce geliştirdik ve bu projede olmasını istediğimiz çeşitli yönetmenlerle görüşüp projemize davet ettik. Davet ettiğimiz yönetmenler, hem bizim projemiz olmasından dolayı, hem tecrit işkencesini bir insanlık suçu olarak görüp bunu kendi alanları olan sinema üzerinden anlatmak istediklerinden filmde yer almayı kabul ettiler. Süreç içinde değişen isimler de oldu ama zamanla ekibimiz son halini aldı. Senaryoların oluşum sürecinde tek tek ve toplu halde tüm yönetmenlerle birçok toplantımız oldu. Senaryolar oluşturulurken gerçek yaşanmış olaylar üzerinden yola çıkıldı. Uyarlamalar ve esinlenmeler yapılarak oluşturulan senaryolar da oldu. Filmler arasında ortaklık oluşturacak ve birbiri ile bağlar kuracak çalışmalar yapıldı ve yaklaşık 1.5 senelik bir çalışmanın ardından bu senenin başında çekim aşamasına gelindi. Yaklaşık 6 aydır devam ediyor çekimler. F Tipi hapishanelerde tutsaklar kolektif bir şekilde üretiyor ve yine kolektif bir biçimde direniyor. Bu film de bunun ruhuna uygun olarak birçok yönetmenin kolektif bir ürünü olarak şekilleniyor.

DÖRT KOLDAN ÇALIŞIYORUZ
- Çekimler nasıl gidiyor?
Şu ana kadar 6 film çekildi. Hüseyin Karabey, Ezel Akay, Reis Çelik, Barış Pirhasan, Aydın Bulut ve Sırrı Süreyya Önder'in filmlerinin çekimi tamamlandı. Diğer filmlerin Ağustos başına kadar tamamlanmasını öngörüyoruz. Biten filmlerin montaj çalışması yapılıyor. Yönetmenler, set emekçileri, reji gruplarında görev alan öğrenci arkadaşlar, prodüksiyon ekibi, dört koldan filmi tamamlayıp vizyona sokmak için çalışıyoruz.

Akşam / 13.07.12