Dünyadan grev ve eylemler

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 11 Temmuz 2012
  • 05:03

(11.07.12) - Bu hafta yine dünyanın tüm kıtalarında işçiler grevli, protestolu eylemlerini sürdürdüler. General Motor ve PSA işletmelerinde grev ve protestoların ardı arkası gelmiyor.

Güney Kore'de GM işçileri iş bırakıyor

12 bin işçinin örgütlü olduğu sendikada yapılan grev oylamasında işçilerin yüzde 96'sının işçinin greve onay vermesi üzerine Güney Kore'de General Motors işçileri bu hafta üç günlüğüne greve gidecek. Grev 13 Temmuz'da başlayacak. GM işçileri daha fazla ücret, iki vardiya sistemi ve 5 aylık ücret karşılığı ikramiye talep ediyorlar. Hyundai Motors ve Kia Motors'da örgütlü sendikalar da 13 Temmuz'daki greve katılmak için oylamaya gitme kararı aldılar.

Fransa'da GM protesto gösterisi

GM'nin Strasbourg'daki fabrikasında işçiler 10 Temmuz günü saat 13.00-15.00 arası yeniden protesto gösterisi yaptılar. İşçiler ilk protestoyu 5 Temmuz'da da işyerlerinin GM/Opel şeflerinin satma planlarına karşı düzenlemişlerdi. CGT sendikasında örgütlü işçiler mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını duyurmuşlardı.

Fransa'da PSA'da grev sürüyor

Paris'te Aulnay'deki PSA boya bölümünde çalışan 11'i taşeron 15 işçinin 7 Temmuz Cumartesi günü süresiz iş anlaşması talep ederek başlattıkları grev sürerken, üretim neredeyse durdu. İşçilerin örgütlü olduğu SUD sendikası işyeri kapısında grevdeki işçiler için başarılı bir bağış kampanyası yürüttü. Patron önce grev kırıcıları ile işin devam etmesini sağlamaya çalıştı. Bu mümkün olmayınca, şefler grev kırıcılarının işini üstlenerek bantların başına geçtiler, günlük üretimin sadece yüzde 30-40'ını çıkarabildiler. Sonunda PSA yöneticileri grevdeki işçilerin direnişi karşısında diz çökmek zorunda kaldı ve grevdeki işçilere süreli işçilerin anlaşmalarını 6 ay uzatma ve grev süresinde ücretlerinin ödenmesi önerisini yaptı. İşçiler işverenin taleplerini kabul etmediler ve bu hafta da grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Kamboçya'da tekstil işçilerinden yol işgali

Kamboçya'da 25 Haziran'dan bu yana Tai Yang Enterprises'e ait birçok tekstil işletmesinde 4 bin işçi grevde. Tekstil işçileri daha yüksek ücret, daha iyi çalışma koşulları ve sosyal ödenek talepleri için iş bıraktı. İşçiler ücretlerinden kesinti yapılmamasını ve işçilerin üç günün üzerinde rapor lu olmasından sonra uygulanan zorunlu tayinin kaldırılmasını istiyorlar. Mahkemenin grev için illegal kararı almasından sonra işçiler çarşamba günü 4 numaralı ulusal caddeyi 7 saat işgal ettiler. Tekstil işletmesi Gap ve Levi's için üretim yapıyor. .

Kenya'da çiçek tarlalarında grev

Kenya'da çiçek seralarında çalışan 800 kadın işçi greve gitti. İşçiler cinsel tacizi, düşük ücreti ve kendilerine iş kıyafetlerinin eksik verilmesini protesto ederek, daha iyi çalışma koşulları talep ettiler. Patronun lokavt ilan etmesi üzerine kadın işçiler kapının önünde toplanarak protesto gösterisine devam ettiler. Bu arada bir ağır vasıtanın teknik bir arıza nedeniyle toplanan işçi kadınların üzerine hareket etmesi sonucu iki kadın can verirken çok sayıda kadın işçi yaralandı.

Mısır'da Pirelli işçilerinin gösterisi

Mısır'ın başkenti Kaire'de Pirelli'ye ait işyerinde çalışan yüzlerce işçi 10 Temmuz Salı günü parlamento binasının önünde protesto gösterisi düzenlediler. İşçilerin sözcüsü "Ne İtalyan tekeli Pirelli ne de Mısır Çalışma bakanı aylardır ödenmeyen ücretlerimizin ödenmesi ile ilgili taleplerimizi" duyuyorlar diyerek başbakan Mursi'yi işçilerin çıkarları ile ilgili verdiği sözleri tutmaya çağırdı. Pirelli, işçileri fabrikayı kapatmakla tehdit ediyor.

İtalya'da pakete karşı kamu ulaşım sektöründe grev

İtalya'nın büyük kentlerinde 6 Temmuz Cuma günü kamu ulaşımı grev nedeniyle durdu. Grevden etkilenen metrolar, tramvay ve otobüsler oldu.

Grev italyan hükümetinin kamu ulaşımına ayırılan bütçeyi düşürme planlarına karşı gerçekleşti. Roma'da greve katılım yüzde 50'nin üzerinde oldu. Çok sayıda araç garajlarda kaldı.

Grevden bir gün önce Monti yeni bir kriz programı kararlaştırdı. Mornti'nin daha fazla tepki çekmemek için katma değer vergisinin yükseltilmesinden uzak kaldığı anlaşılıyor.

Pakistan'da NATO protestosu 

8 Temmuz Pazar günü Pakistan'da Lahore kentinde binlerce kişi hükümetinin ISAF işgalci güçlerini Afganistan'a götüren NATO'ya ait hattın açılmasına izin vermesinin ardından NATO, ABD ve işbirlikçileri protesto etti. Gösteriye katılanlar, "NATO'ya ve ABD'ye hayır!", "ABD'nin dostları Pakistan'ın hainleridir!" pankartları taşıdılar.