Doğa ranta kurban edildi

  • Arşiv
  • |
  • Bilim-Teknik-Çevre
  • |
  • Çevre
  • |
  • 11 Temmuz 2012
  • 08:58

(11.07.12) - Bodrum'un Pina Yarımadası'na yapılan otel, doğanın rant uğruna katledilişine çarpıcı bir örnek oldu.

Güvercinlik’in karşısındaki Pina Yarımadası 2006 yılında tamamen ağaçlarla kaplı, doğallığını kaybetmemiş bir alandı. Şimdi ise alanda otel inşaatı yükseliyor.

Otel projesinin temelleri 2006 yılında atılmıştı. Çevre ve Orman Bakanlığı, aralarında MNG Holding’e ait iki farklı şirketin (Güvercinlik Enternasyonel Turizm A.Ş. ve Günal İnşaat) ve Mesa Holding’e ait Mia Turizm’in bulunduğu 3 firmaya, “turizmi teşvik yasası” çerçevesinde Pina Yarımadası’nda yaklaşık 250 dönüm ormanlık alanı 49 yıllığına peşkeş çekmişti.

Aynı arazide, 2007 yılında koruma altındaki Halep çamlarının da bulunduğu ve farklı noktalardan çıkan yangında 238 hektarlık alan kül olmuştu. Yangının farklı noktalardan çıkmış olması sabotaj ihtimalini akıllara getirmişti. Muğla Valiliği tarafından kurulan inceleme komisyonu yangının sabotaj olduğu yönünde herhangi bir bulgu elde edemediğini açıklamasına rağmen, aksi bir açıklamada yapamayarak sabotaj konusundaki soru işaretlerinin sürmesini sağlamıştı.

Yangından bir yıl sonra, 80 dönümlük arazinin tahsisini alan MNG Holding’e bağlı Günal İnşaat, Pina Yarımadası önündeki körfezde yapacağı 5 yıldızlı otele iskele kurmak için yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaçak olarak doldurmuştu. Çevrecilerden gelen tepkiler üzerine, dolguyu yapan şantiye müdürü, “Herkes dolduruyor. İzin bekleseydik zaman kaybederdik. Para cezasını bekliyoruz” diye bir açıklama yapmıştı.

Çevreciler başta olmak üzere birçok kesimden yoğun tepki gelince, holdinge 46 bin 500 liralık para cezası kesildi, dolguyu kaldırması için de 1 yıllık süre tanındı. Dosyayı inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın sözde sert bir çıkış yaparak, “Orada hiçbir izin söz konusu değildir. Eski haline getirmek için ne gerekirse yapılsın. Dosya önüme gelse de doldurulan alan eski haline getirilmeden ve yanan arazi ağaçlandırılmadan bakmayacağım” demişti. Bakanın bu açıklamasının ardından bir ay sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, iznin Maliye Bakanlığı tarafından verildiğini açıklamıştı.

Aradan 4 yıl geçmesine rağmen deniz dolgusu kalkmadığı gibi ağaçlandırma da yapılmadı. Ve Pina Yarımadası’nda yapılacak otel inşaatı start aldı. Ancak inşaatı yapan şirket değişti. Geçen sürede MNG Holding’e ait Güvercinlik Enternasyonal Turizm A.Ş.’nin hisseleri, Ankara merkezli işadamı Kadir Çankırı’nın sahibi olduğu turizm alanında faaliyet gösteren Çankırı İnşaat’a geçti. Arazinin tahsis hakkını alan yeni firma, bölgede çevrecilerin tepkisine neden olan arazide inşaatı başlattı. Çankırı İnşaat, arazide bu yıl içinde 5 yıldızlı La Blanche Island Güvercinlik Oteli’ni hizmete açmayı planlıyor.

Daha önce İstanbul'da gündeme gelen Acarkent Villaları gibi bu örnek de insanlığı yokoluşa sürükleyen kapitalizmin, rant uğruna doğayı katlettiğini ve yeşil alanları sermayenin talanına açtığını açıkça gösterdi.