"Nükleer kıtlık" araştırması ve kapitalizmin dehşeti

Kapitalizm akıl dışılıktır, doğanın ve insanlığın düşmanıdır. Vardığı bugünkü gelişme aşamasında ise insanlığın ve uygarlığın özgürce gelişmesinin önündeki en temel engel olmaktan öte, gezegen üzerindeki canlı yaşamı tehdit etmektedir.

  • Kızıl Bayrak yazıları
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ağustos 2022
  • 19:00

Dünya, ilk nükleer dehşetle 2. Dünya Savaşı’nın sonunda tanışmıştı. İnsanlık, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasıyla tarihinin en büyük kitle kırım ve çevre yıkım silahıyla karşılaştı. Emperyalist-kapitalist sistem, sömürü düzenini sürdürmede ne kadar vahşileşeceğini insanlığa acımasızca göstermiş oldu. Gelinen aşamada emperyalist devletlerin elinde bulunduğu nükleer silahların tahrip gücü ise, Hiroşima’ya atılan bombanın 400 bin katı kadardır. Buna rağmen emperyalistler halen de nükleer silahları arttırmak için yoğun bir çaba içindeler. Nükleer cephaneliğe çevrilmiş bulunan dünyamız, bu cephanelikle yok edilmek tehdidiyle yüz yüzedir.

Yayınlanan yeni bir “Nükleer kıtlık” araştırmasının sonuçları bunun çarpıcı özetini sunuyor.

Tıp ve Barış Örgütü IPPNW’nin Alman seksiyonu, 15 Ağustos tarihinde “Nükleer Kıtlık” başlıklı 27 sayfalık bir rapor yayınladı. Yeni küresel araştırmaya göre, ABD ile Rusya arasındaki bir nükleer savaş 5 milyardan fazla insanı açlıktan öldürebilir. Rutgers Üniversitesi’nden iklim bilimcileri, nükleer silahların kullanılmasından kaynaklanan yangın fırtınalarından atmosfere ne kadar kurum salınacağını ve bunun dünyanın gıda arzı için ne gibi sonuçları olacağını hesapladılar. Araştırma sonuçları “Nature Food” dergisinde yayınlandı. Araştırmanın bulguları, “bölgesel” bir nükleer savaşın bile insanlık için dünya çapında korkunç sonuçlara yol açacağını göstermektedir.

Dünya nükleer silahlarının sadece yüzde 3’ü bir savaşta kullanılırsa, yani dünyanın nükleer silahlarının yirmide birinden daha azını patlatan bir savaş, iklimi ve küresel gıda tedarik zincirlerini ürkütücü şekilde etkileyebilir. Rutgers araştırmacıları, her ülkenin nükleer cephanesinin boyutuna dayalı olarak altı savaş senaryosu -Hindistan ve Pakistan arasındaki beş “küçük” savaş ve ABD ile Rusya arasındaki bir büyük savaş- için ilgili kurum yayılımını hesapladılar. Araştırmacılar, verilerini bir iklim tahmin aracı olan Community Earth System Model’e aktardılar. Bu, her bir ülke için en önemli mahsullerin (mısır, pirinç, bahar buğdayı ve soya fasulyesi) verimlerinin tahmin edilmesini sağlıyor.

Araştırmacılar ayrıca hayvancılık ve küresel deniz balıkçılığındaki olası değişiklikleri de incelediler. Toplam 100 nükleer bombanın (her biri 15 kilotonun) kullanıldığı en küçük nükleer senaryoda, Hindistan ile Pakistan arasındaki yerel bir savaşta bile, dünya ortalama kalori üretimi beş yılda yüzde 7 düştü. Test edilen en büyük savaş senaryosunda -ABD ve Rusya arasında 500 nükleer silahla- (her biri 100 kiloton) tam ölçekli bir nükleer çatışma, atom bombası kullanıldıktan üç-dört yıl sonra dünyanın ortalama kalori üretimi yaklaşık yüzde 90 düştü. En büyük savaş senaryosunda, dünya nüfusunun yüzde 75’inden fazlasının iki yıl içinde açlıktan öleceği iddia ediliyor.

“Sınırlı” veya “bölgesel” bir nükleer savaşın küresel sonuçları

Büyük bir nükleer savaşın modern uygarlığı yok edebileceği üzerine bir tartışma görünmüyor. Dünyanın sadece bir bölgesinde gerçekleşen veya dünya cephaneliğinin sadece küçük bir kısmını kullanan “sınırlı” bir nükleer savaş ve yaratacağı sonuçlar ise merak konusu. IPPNW raporu, sözde “sınırlı” veya “bölgesel” bir nükleer savaşın bile sınırlı ya da bölgesel etkileri olmayacağını gösteren en son bilimsel çalışmaları özetlemektedir. Bu tür bir sınırlı savaş bile, tüm gezegeni etkileyecektir. New Jersey, New Brunswick’teki Rutgers Üniversitesi’nde iklim bilimci olan Lili Xia, “İnsanların büyük bir kısmı açlıktan ölecek” diyor.

Nature Food’da Ağustos 2022’de yayınlanan ve sonuçları IPPNW raporunda öne çıkan çalışma, “Nükleer bir savaşta, şehirlere ve sanayi bölgelerine atılan bombalardan ateş fırtınaları olur ve bu, atmosfere büyük miktarlarda kurum gönderir, bu da daha sonra hızla yayılır ve gezegeni soğutur” diyor. Bu yeni araştırma, iki ülkenin nükleer silahlarla savaştığı küçük bir çatışmanın bile küresel kıtlığa yol açabileceğini öne sürüyor.

Kapitalizm akıl dışılıktır, doğanın ve insanlığın düşmanıdır. Vardığı bugünkü gelişme aşamasında ise insanlığın ve uygarlığın özgürce gelişmesinin önündeki en temel engel olmaktan öte, gezegen üzerindeki canlı yaşamı tehdit etmektedir. İnsanlığın bir geleceği olacaksa eğer, bu, kapitalizmi aşmak olacaktır. Zira kapitalizmde insanlığın bir geleceği görünmüyor. Raporun da kanıtladığı yalın gerçek budur.