Sumitomo’da belirsizlikler ve salgın kaygısı

Sumitomo’da üretim arası sona erdi. Sokağa çıkma yasağında da işçileri çalıştırmak için özel izin alan sermayedarlar, bir üniteyi kapatacak. “İşten çıkarma olmayacağı” söylense de işten çıkarma sopasıyla işçiler çalıştırılıyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Nisan 2020
  • 22:00

Çankırı'da bulunan Sumitomo fabrikasında salgın dolayısıyla verilen üretim arası sona erdi. 23-24-25-26 Nisan tarihlerindeki 4 günlük sokağa çıkma yasağı için Sumitomo yönetimi Ankara ve Kırıkkale’den gelen işçilere özel izin aldı. 

 İşbaşı yapan Sumitomo işçileri, duruş dönemi için ücretli izin verildiği için ekonomik olarak sorun yaşamadıklarını ama bir ünitenin kapanacağına ve işten çıkarma olabileceğine değindi. Krizin etkileri ile birlikte işten çıkarılma kaygısı taşıdıklarını ifade eden Sumitomo işçileri şu bilgileri aktardı:

“İşten çıkartma olmayacağına dair üç aylık güvence veriyorlar. Ama sadece üç aylık. Ayrıca bir kriz için kalifiye eleman çıkarılmayacağını, eğer işçi çıkarılırsa kriz bittikten sonrasında yeni işçi alınıp makina öğretilmesinin kendileri için daha zor olacağını söylüyorlar. Tazminat yükü için de bu süreçte çıkarmayacaklarını duyduk ama genelde son girenlerin tazminatı az olduğunu onlardan başlayarak çıkarmalar olduğunu da biliyoruz.”

Sumitomo yönetimi tarafından çalışma süresinde gereken hijyen kurallarına uyulması gerektiği ve devlet tarafından çıkarılan genelge, talimat, kararname vb. harfiyen uyulacağı aktarıldı.

Mayıs'ta da iki üretim arası olacak

Sumitomo'da Mayıs ayı içerisinde 2 üretim arası gerçekleşecek. 1-6 Mayıs ve 22-27 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek duruşlarda tüm işçilerin idari izinli olacağı da duyuruldu. İkincisi genişletilmiş bayram tatili olan üretim aralarının lastik piyasasındaki azalmanın etkisi ile olduğu ve stok ayarlaması yapılacağı da verilen bilgiler arasında.

Üretim aralarının gelişmelere göre uzayıp kısalabileceği, işçilerin kendilerini işe gelecekmiş gibi ayarlamaları da ifade edildi.