Sumitomo’da üretime ara ve işten atılma kaygısı

İşçilerin gerekli önlemlerin alınmadığını söylediği Sumitomo fabrikasında da üretime ara verildi. İşçiler, aradan geri dönüş sonrası işten atma saldırısı yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Mart 2020
  • 09:34

Çankırı'da kurulu Sumitomo fabrikası da üretime ara verdiğini duyurdu. Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü fabrikada günlerdir gerçek anlamda bir önlem alınmadı.

Sumitomo işçileri gerekli önlemlerin alınmadığını şu sözlerle ifade etti: “Sadece giriş çıkışlarda ateş ölçerle ateşe baktılar. Çalışanlara maske verilmedi, sadece hasta olanlara verildi. Yemekhanelerde çatal kaşıklar kılıfsız geldi.”

İşçilere açıklama yapan Petrol-İş Sendikası baştemsilcisi, yönetim ile yaptıkları toplantının sonuçlarını şu şekilde aktardı:

-Siparişlerin azalmasından kaynaklı üretimin daralması sonucunda 2 ila 15 Nisan arası duruş olacak.

-Salgının yaratacağı şartlara ve sipariş durumuna göre duruş uzayabilir.

-Duruş süresinin 5 günü yıllık izinden kesilecek, geri kalan günler idari izin olacak.

-Kronik rahatsızlıkları olduğu için 17 ve 26 Mart arasında izinli olanların düzenlemesi de ilk 5 gün yıllık izinden geri kalanları idari izin şeklinde düzenlenecek.

-Yıllık izni olmayanlar bir sonraki yılın izninden avans kullanacak.

-Hammadde, lastik testi vb işler için dönüşümlü olarak işçi çağrılacağı gelinen gün kadar yıllık izin kesintisi azalacak.

İşten çıkarma olabilir

Ayrıca üretime verilen ara boyunca salgına karşı önlem kapsamında evlerde durulması ve fabrikaya geri dönüşte virüs getirilmemesi açısından özenli olunması gerektiği belirtilen açıklamada, izin dönüşü bir ünitenin kapanacağı da duyuruldu.

İşçiler bu konuda da şunları anlattı: “Fabrikadaki 7. Ünite sene sonunda kapanmıştı. Şimdi de faaliyette olan 6. Ünite Mayıs ayına kadar kapanacak. İşçiler olarak tedirginiz. Ünite kapanırsa işten çıkarma olabilir. 7. Ünite kapandığı zaman 2 haftalık 13 işçi işten çıkarılmıştı. 6. Ünite'nin kapanması çok sıkıntılı. İşten atma yaşanırsa bu rakam en az 100 ila 120 arası olur.”