Sumitomo'da iş başı adı altında "pişmanlık" uygulaması

Sumitomo'da yönetim, işçilerin onuruyla oynuyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Aralık 2017
  • 20:34

Sumitomo işçilerinin günlerce sürdürdüğü kararlı mücadele sonucunda patron işçilerle görüşmek zorunda kaldı. Son günlerde patron ve işçiler arasında yapılan görüşmeler sonucunda herkesin işe geri alınacağı şekilde parça parça iş başı yapılması yönlü bir karar çıktı.

Dün sabah itibari ile işten çıkartılanlar iş başı yapmaya başladı. İşçilerden yansıyan haberlere göre, Sumitomo yönetimi iş başına çağırdı işçilere 'pişmanlık' kağıdı imzalatıyor. Kağıdı imzalayan işçilerin ayrıca ifade vermesi ve yönetimden özür dilemesinin istendiği ifade ediliyor. Ayrıca bu uygulamadan sonra da hemen iş başı yaptırılmayıp "haftaya iş başı yapılacağı" söylenerek işçilerin geri gönderildiği belirtildi.

Pişman olacak bir şey yapmadığını düşünen işçiler bu dayatmadan kaynaklı iş başı yapamayacaklarını belirtiyorlar. Direniş sürecinde fabrikaya dönmek isteyen işçilere aynı uygulama yapılmıştı ve bu koşulları kabul edip üretim yapmaya başlayan işçiler işten çıkartılmıştı.

Direniş boyunca "Vazgeçmeyen Sumitomo işçileri, kendi birliğini güçlendirmeli, Türkiye’nin dört bir yanından işçi ve emekçiler bu birliğin yılmaması, yıkılmaması ve kazanması için dayanışma örmelidir" çağrısı yapan Petrokimya İşçileri Birliği, patronun aldatmacasına kanmamaya çağırıyor. Petrokimya İşçileri Birliği'nin Sumitomo işçilerine çağrısı şöyle:

"Arkadaşlar, patron parça parça işbaşı yapmaya çağırıyor. Pişmanlık yasası uyguluyor. Sendikalı olmak isteyen sizler, suç işlemiş gibi karşınıza konan pişmanlık kağıdını imzalayın!

Herkes işbaşı yapanan ve bir daha kimsenin işten atma olmayacağına dair patron teminat verene kadar Sumitomo'a iş güvencesi yoktur!

Sendikalı olmak için birlikte yola çıkan Sumitomo işçileri olarak günlerce kararlı bir direniş sergilediniz. İnanıyoruz ki Sumitomo işçileri hiçbir arkadaşını geride bırakmayacaktır.

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Atılan tüm işçiler geri alınsın!

İşçilerin sendikalı olma kararına saygı duyulsun ve sendika tanınsın!"