MİTAŞ-MİCHA MESS sözleşmesini tanımıyor!

Metal İşçileri Birliği (MİB) Ankara ve İzmir’de iş durduran MİTAŞ ve MİCHA işçilerine seslenerek “Sözleşme bitti ama mücadele sürüyor. Metal işçisi birliğiyle kazanacak!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Şubat 2024
  • 12:00

Metal İşçileri Birliği (MİB) Ankara ve İzmir’de iş durduran MİTAŞ ve MİCHA işçilerine seslenerek “Sözleşme bitti ama mücadele sürüyor. Metal işçisi birliğiyle kazanacak!” dedi. MİB’te yer alan açıklama şu şekilde:

“MİTAŞ-MİCHA MESS sözleşmesini tanımıyor!

İki fabrikada üretim durdu!

Saldırı tüm metal işçilerinedir! Hep birlikte direnelim!

MESS TİS süreci yetkili sendikaların attığı imzalar ile noktalandı. İmzalanan sözleşme metal işçisinin istek ve beklentisinin altında kaldı. Dahası çok daha fazlasını kazanma iradesi varken süreç bir oldu-bitti ile noktalandı. Metal kapitalistleri ile metal işçisinin mücadelesi ise sürüyor.

MESS kapsamında bulunan MİTAŞ-MİCHA kapitalisti imzalanmış sözleşmeyi tanımayarak yeni bir saldırı başlatmış durumda. İmzalanan MESS sözleşmesinden doğan haklar yerine kendi belirlediği oranlarda maaşlar yatırarak işi yasa kural tanımaz bir aşamaya getirmiş bulunuyor. Söylentilere göre MESS’ten ayrılarak, imzalanan sözleşmeyi ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Bu saldırı işçilerin kazanılmış haklarınadır. Yasa-kural tanımaz yöntemlerle bildiğini okuma çabasıdır. İşçilerin sendikal örgütlülüğünü, toplu sözleşme mantığını ortadan kaldırmak anlamına gelir.

Şu haliyle iki fabrikada da üretim durmuş bulunuyor. Türk Metal ile görüşmelerin sürdüğü ifade ediliyor.

1-MİTAŞ-MİCHA işçisi kenetlenmeli ve saldırıyı püskürtmek için üretimden gelen gücünü kullanmaya devam etmelidir. Kazanılmış haklarından vazgeçmemeli, yönetimin pervasız tutumlarına geçit vermemelidir. Üretimden gelen gücün yanı sıra fabrikayı terk etmemelidir.

2-MİTAŞ-MİCHA işçisi inisiyatifi eline almalı, Ankara ve İzmir arasında kendi iletişim ve koordinasyonunu kurmalı, söz-yetki-karar hakkına sahip çıkmalıdır. Yönetimin saldırılarına karşı olduğu kadar sendikanın olası geri adımlarına karşı da uyanık olmalıdır. Tabandan birliğin sağlanması, işçilerin iradesinin belirleyici olması bugünkü saldırıyı püskürtmek için en önemli halkadır. Aynı zamanda önümüzdeki günlerde işten atma da dahil her türlü saldırıyı ancak böyle bertaraf edebiliriz.

3- MİTAŞ-MİCHA kapitalisti bir bütün olarak metal işçisine saldırıyor. Sendikal örgütlülüğü, toplu sözleşme işleyişini ayaklar altına alıyor. Sorun sadece iki fabrikanın sorunu değil. MESS kapsamındaki tüm metal işçileri dayanışmayı yükseltmelidir. Nemak’ta, Totomak’ta gündeme gelen saldırıların önümüzdeki günlerde diğer fabrikalarda da yoğunlaşacağını bilerek adımlarını atmalı, safları sıklaştırmalıdır.

Sözleşme bitti ama mücadele sürüyor. Metal işçisi birliğiyle kazanacak!”