Micha’da işten atma saldırısı

Micha sermayesinin sözleşmeyi tanımaması üzerine başlatılan iş durdurma eylemi devam ederken iki işçi verilen işi yapamamak bahanesi ile işten çıkarıldı. MİB ve SİB işçilere mücadele çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Şubat 2024
  • 19:30

Micha sermayesinin sözleşmeyi tanımaması üzerine başlatılan iş durdurma eylemi devam ederken iki işçi verilen işi yapamamak bahanesi ile işten çıkarıldı. İşten atma saldırısını duyuran Metal İşçileri Birliği (MİB) sosyal medya hesabında şunları ifade etti:

Micha'da iki işçi işten çıkarıldı!

Micha sermayesi sözleşmeyi tanımaması üzerine başlatılan iş durdurma eylemi devam ederken iki işçi verilen işi yapamamak bahanesi ile işten çıkarıldı. Kod/49 ile hakları verilmeden çıkış yapılan işçilere dair tutum dahi alamayan Türk Metal ise sessizlik ile karşılıyor.

İşten atmalara karşı hep birlikte ses çıkaralım. Türk Metal'in vasıfsızlığı, sessizliği ve meseleyi sineye çekme tutumunu kabul etmeyelim. Fabrikada iş durdurulmuş ve tüm işçiler beraber bu mücadelenin içinde iken yapılan bu saldırı tüm işçilere yapılmıştır. Bu artık ekonomik bir mücadeleden çıkıp onur mücadelesi haline gelmiştir. Bir kişiyi dahi geride bırakmamalıyız. Eğer bu saldırıya izin verirsek hiçbir işçinin iş güvencesi kalmamış demektir. Bu saldırıyı püskürtmek için hep birlikte müdüriyet önüne gidelim. Sloganlar ile tepkimizi ortaya koyalım. Bugün eğer işçi arkadaşlarımıza sahip çıkamazsak sözleşmeyi de uygulayamayız.”

Sincan İşçi Birliği sosyal medya hesaplarından konuya dair işçilere açıklama yaparak ipleri ele alma, direnişi büyütme ve işyeri komitelerini kurma çağrısı yaptı:

Mitaş işçisi kardeşler; Birkaç gündür sizlerden sendika temsilcilerine eylem yapmak istediğiniz ve sendika temsilcilerinden sizlere sürekli sakin olma çağrıları yapıldığı yönünde dönüşler alıyoruz. Mücadelede ilerlemeyen geriler sözünü doğrulayan olay bugün fabrikanızda yaşandı. Temelli'deki fabrikada bugün 4 işçi işten atıldı. İşçilerden yükselen tepkiler üzerine 4 işçi tekrar işe alındı. Yönetimin işçilere üretimi devam ettirmek için baskı yaptığı bilgisi sizlerden bize ulaşıyor. Bazı bölümler müdürü bölümlerinden kovarken bazı bölümler ise kısa süreli olsa da müdürlerin baskısına boyun eğdi. Şu an iş bırakma fabrikanın tamamında sürse de artık direniş ya ileriye ya geriye gitmek üzere bir yol kavşağında. Gelinen noktada direnişin kazanımı için iş bırakmanın eylemli, sloganlı ve diğer işçilerden destek alarak ilerletilmesi zorunluluk olmuştur. İnisiyatif ihanete imza atmak üzere olan Türk Metal yöneticilerinin elinden alınmalı, işçiler ipleri kendi eline almalıdır! Ücret farkları alınmadan direniş bitirilmemelidir. Aksi bir durum, patrona boyun eğmektir. Ve yeni işten atmaların ve Mitaş'ta çalışma koşullarının daha kötü bir hal almasının habercisidir. Tüm Mitaş işçilerini acilen bölüm komitelerini ve merkezi fabrika komitesini kurmaya ve direnişi büyütmeye çağırıyoruz.