MİB: ZF ve Sarkuysan'da yaşananlara dair!

“Yeni mücadelelere hazırlanalım!”

Buradan bütün metal işçilerine çağrımızdır. Bizlere sefaleti dayatan MESS’e, sendikal bürokrasiye ve sermaye düzenine karşı gücümüzü birleştirelim, önümüzdeki aylarda kesintisiz bir şekilde şiddetlenerek sürecek olan mücadelelere bugünden hazırlanalım.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ocak 2024
  • 09:30

Metal İşçileri Birliği (MİB), MESS Grup TİS sürecinde grev kararı alan ve 19 Ocak'ta greve çıkmaya hazırlanan ZF ve Sarkuysan fabrikalarında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

MİB'in grev sürecine ilişkin açıklaması şu şekilde:

Birleşik Metal Genel Merkezi’nin işçilere sormadan sözleşmeyi imzalamasına rağmen, ZF ve Sarkuysan işçileri “Ya taslak ya grev!” tutumuna sahip çıkarak 19 Ocak’ta greve çıkacaklarını duyurmuşlardı. Özellikle Gebze’deki fabrikalarda işçilerde taslağın çok altındaki rakamların kabul görmemesi ve greve çıkıldığında ek kazanımlar alınabileceği düşüncesi etkiliydi ve bu yönde tutumlar alındı.

Her iki fabrikanın yönetimi grevin “yasal olmadığı”, greve çıkanların tazminatsız atılacağı yönünde mesajlar atarak işçilerin grev eğilimini kırmaya çalıştı. İki fabrikada da grev eğilimi halen devam ederken, diğer fabrikalardaki işçilere “Onlar da anlaştı, grev olmayacak” denerek olası ortaklaşmanın önüne geçilmeye çalışıldı. Grev oylaması yapılacağı söylenmiş olsa da bu da belirsiz zamana bırakıldı. Bugün gösterilecek grev iradesinin bütün metal fabrikalarına yansıma ihtimali MESS’i de sendikal bürokrasiyi de korkuttu. İşçiler karar alırsa grev kararını destekleyeceğini söylemiş olsa da Gebze 1 No’lu Şube yönetimi işçilerin önüne önümüzdeki haftalarda yürütülecek “ek protokol” süreçlerini koydu. 

Bütün bunlarla beraber ZF ve Sarkuysan işçilerinin grev eğilimi zayıfladı, zaten sürecin başından beri gündemde olan ek protokol talebi güçlendi. Diğer fabrikalardan aynı irade ortaya çıkmadığı koşullarda ZF ve Sarkuysan’daki grev eğiliminin net bir iradeye dönüşmemesi anlaşılır bir durumdur. 

Gelişen süreç göstermiştir ki, metal işçileri “zafer” diye yutturulmaya çalışılan sözleşmeden memnun değildir. Ancak bugün için onu aşacak bir iç örgütlülüğe ve eylem kapasitesine de sahip değildir. Bu gerçekliği görmek ve bu zayıflığı aşmak için adım atmak, mücadele içinde geliştirmek önemlidir.

Başından itibaren ZF ve Sarkuysan işçilerinin grev iradesine sahip çıktık, güçlendirmeye çalıştık. Bundan sonra da gelişmeleri takip edecek ve mücadeleyi güçlendirmek için tüm olanaklarımızı seferber edeceğiz. Buradan bütün metal işçilerine çağrımızdır. Bizlere sefaleti dayatan MESS’e, sendikal bürokrasiye ve sermaye düzenine karşı gücümüzü birleştirelim, önümüzdeki aylarda kesintisiz bir şekilde şiddetlenerek sürecek olan mücadelelere bugünden hazırlanalım.

Metal İşçileri Birliği