Metal işçilerinin mücadelesinden korkuyorlar…

Metal işçilerinin eylem yapma hakkı vardır. Bunu kullanmak ise uyumsuzluk ya da olumsuzluk değildir. Olumsuzluk, metal işçileri sayesinde yüzde 400 kar yapan metal kapitalistlerinin işçilere sefaleti dayatmasıdır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Ocak 2024
  • 12:30

140 binden fazla metal işçisini ilgilendiren TİS masasında göstermelik pazarlıklar sürüyor. Kapitalistler adına masada oturan Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ilk olarak yüzde 35’lik artış teklif etti. 17.002 TL olarak belirlenen asgari ücretin ardından MESS, bu kez teklifini yüzde 50’ye çıkarttı.  Son yapılan toplantıda MESS tarafı, teklifini yüzde 60 olarak sundu.

Kademeli olarak sefalet ücretini arttıran MESS işçilerin gözünü boyamaya çalışıyor. Oysa teklif edilen son artış olan yüzde 60 bile gün geçmeden eriyecektir. Sözleşmede ücrete endekslenilse bile ikramiyelerin hesaplanmasında yapılan değişiklik ve özel sağlık sigortasının iptali dayatmaları sürmektedir.

Kapitalistler hazırlanıyor…

Metal işçileri kilitlenmiş bir şekilde sonucu bekliyor. Masa toplanıyor, haberler yayılıyor işçiler öfkeleniyor. Metal işçilerinin sendikaları göstermelik eylemler yapıyor. Bu eylemler yapılırken kapitalistler hazırlıklarını sürdürüyor.

Kocaeli Valiliği yaptığı açıklamayla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın inceleme talebinde bulunduğunu paylaştı. Valilik tarafından 5 Ocak tarihinde yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji kenti olan ilimizde işveren, çalışan ve sendikalar arasında çıkan uyuşmazlık ve olumsuzluklara Valilik olarak gereken hassasiyetin gösterildiği, bu gibi durumlara Devlet vakarına uygun bir şekilde çözüme yönelik arabuluculuğun yapıldığı kamuoyunun malumudur.

Özellikle son günlerde basın ve sosyal medya ortamlarında yer alan ve işveren ile çalışan arasında yaşanan olaydan dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca inceleme yapılması yönünde Valiliğimizce talepte bulunulmuş ve bu talebimize istinaden inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirilmiştir.

Görevlendirilen Müfettişlerce bahse konu olay bütün yönleriyle incelenmekte olup, düzenlenen rapor doğrultusunda gerekli iş ve işlemler yapılacaktır.”

Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada “uyumsuzluk” ya da “olumsuzluklar”ın ne olduğu belirtilmemiş. Ancak Valilik açıklamasında ifade edilenin yapılan eylemler olduğu açıktır.

Metal işçilerinin eylem yapma hakkı vardır. Bu hakkı kullanmak ise uyumsuzluk ya da olumsuzluk değildir.

Olumsuzluk, metal işçileri sayesinde yüzde 400 kar yapan metal kapitalistlerinin işçilere sefaleti dayatmasıdır.

Olumsuzluk, metal işçilerinin eylem yapma hakkının gasp edilmesi, haklarına göz dikilmesi, valilik kararları ile göz dağı verilmeye çalışılmasıdır.

Son sözü direnenler söyler

Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamanın neye denk düştüğü açıktır. Metal patronları yapılan sınırlı eylemlerden bile korkmaktadır. Ancak kabusları Greif işçilerinin ya da Metal Fırtınası’ndaki işçilerin yaptığı gibi fiili, meşru mücadele zeminlerinin zorlanmasıdır.

AKP iktidarı dönemi boyunca grev yasaklarıyla anılmakta ve bununla da övünmektedir. Kapitalistler, medyası, valisi, patronuyla hazırlık yapmaktadır. Metal işçileri grev silahını kuşanarak, oyunlara kanmadan, haklarına, emeğine ve geleceğine sahip çıkmak zorundadır.

İstanbul’dan bir Kızıl Bayrak okuru