TM tarih vermedi, “grev” dedi

Türk Metal, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine tarih vermedi ancak grev kararı aldığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Ocak 2024
  • 12:35

MESS grup TİS’te yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Türk Metal yaptığı açıklamayla grev kararı aldığını duyurdu ancak tarih vermedi.

Metal sektöründe 2023’ün eylül ayında başlayan görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 22 Kasım’da uyuşmazlık tutanağı tutularak, ara bulucu süreci başladı. Görüşmelerde yüzde 35 dayatan MESS, asgari ücret belirlendikten sonra teklifini önce yüzde 50’ye, sonra yüzde 60’a çıkardı. Arabulucu süreci raporu 8 Ocak'ta MESS’e ve sendikalara ulaştırıldı.  

Tüm bu süreç boyunca TM göstermelik eylemler yaptı. Yönlendirmeli olan anket ile başlayan süreçte TM tarafından metal işçilerinin tepkisi dindirilmeye çalışıldı. Türk Metal, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldığını duyurdu. 11 Ocak günü basın açıklaması yapacaklarını duyuran Türk Metal açıklamasında grev tarihi vermedi. TM açıklamasında süreci özetledi ve şu ifadelere yer verdi:

“MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, işyerlerinde uyarı eylemleri yapan ancak bunlardan da bir sonuç alamayan Sendikamız, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerini korumak, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemek için 9 Ocak 2024 günü grev kararı almıştır…

… 11 Ocak 2024 Perşembe günü, MESS sözleşmesi kapsamına giren bütün işyerlerinde, tüm vardiya giriş çıkışlarında üyelerimiz tarafından protesto eylemleri ve basın açıklaması yapılacaktır. Sonuç alınamaması halinde, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere eylemlerimiz devam edecektir."

 

Metal işçilerinden tepkiler

Metal işçileri TM’nin “grev kararı” aldığını duyurmasına sosyal medya hesaplarında yazdığı yorumlarla tepki gösterdi. Metal İşçileri Birliği’nin derlediği tepki mesajlarından bazıları şu şekilde:

“*Ne grevi pardon? Kim daha çok böğürüyor grevi mi? Her sözleşmede olduğu gibi! Ellerimize iki bayrak verip iş bitiminin son 10 dksı haydi bağırarak yürüyün dediğiniz gibi. Hayvan güder gibi! Nerde bizlerden her ay belli miktarda kestiğiniz paraların hakkı. İşverenin size koyduğu kotolarla bize saçma sapan bir taslak sundunuz. Alın bununla yetinin der gibi. Bugün ayın kaçı olmuş hala onu bile alamadınız, neye sürülüyorsa her zamanki propagandalar! Yemiyor artık bu reklamları işçiler… sizler biz hakkımızı size karşı savunmaya kalktığımızda boşa siyaset yapmayın diyorsunuz asıl size boşa siyaset yapmayın.

*Grev kararı aldınız da bu sefer çatal kaşıkları masaya vurarak veya kapının önünde ıslık çalar yapmayın bir kere işçinin yanında olun. İşçiden aldığınız parayı hak edin, grevi grevi gibi yapın fabrikalarda kontak kapatın üretim dursun fabrikalarda mess isteklerimizin hepsini verene kadar fabrikalarda çalışma ve üretim olmasın hadi fabrikalarda kontak kapat görelim.

*Kaç sefer grev yaptık? Hadi yapalım da görelim. Zaten aldığımız asgari ücretin bieli altında kaldı. Önce asgari ücrete çekin sonra sözleşme yapın.

*Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Yoksulluk sınırı olmuş 47 bin memlekette çalışanın maaş ortalaması asgari ücret seviyesinde eylemse eylem grevse grev.

*Grev dediğiniz şey mevcut çay saatini 10 dk uzatmakla veya mesai saati dışında slogan atmakla olmuyor. Dün de sendikamızın yanındaydık bugün de yanındayız. Fakat bu kez bıçak kemiğe dayandı. İşçi tarihinin en zor dönemini yaşıyor indirelim şarteli ne olacaksa olsun.  Bundan daha kötüsü zaten olamaz.

*Güçlü sendika olmak millete slogan attırmak değildir. Masaya yumruğunu vurdu mu bu işi bitireceksin. 5 ay oldu bu 5 ay. Bizi 5 ayda enflasyona yenik düşürdünüz zaten. İstediğiniz taslak işverenin yamamı ile kabul edebileceği bir taslak. Kimse bu taslağa hayır demez. Tiyatro devam ediyor.

*Bu grev kararı arkasından, inşallah mart ayı zammını da içine alıp net %50 brüt %80 gibi bir sözleşme imzalanmaz diye düşünüyorum.

*Desene en kısa zamanda bir akşam yemeği yer işçiyi her zamanki gibi. Ortada bırakıp kalkarsınız. Sonra da zafer kazandık diye nidalar atarsınız TVlerde.”