TOMİS: Ya kölelik ya grev!

TOMİS devam eden metal TİS sürecine ilişkin açıklama yaparak “Metal işçisi kazanırsa, işçi sınıfı kazanacaktır. TOMİS, hangi sendikaya üye olursa olsun, mücadeleye atılan tüm metal işçilerinin yanındadır, birlikte yol yürüyecektir” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Ocak 2024
  • 12:30

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) devam eden metal TİS’lerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. TOMİS tarafından yapılan “Metal TİS’leri sürerken… Ya kölelik ya grev!” başlıklı açıklamada, kazanmanın yolunun grevden geçtiği vurgulanarak, işçiler olası yasaklamalara karşı uyarıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Metal TİS süreci GREV aşamasına geldi. Bazı fabrikalarda grev tarihi belirlendi, bazılarında da grev kararı alındığı duyuruldu.

130 gündür sefalet ücretleriyle yaşama tutunmaya çalışan metal işçilerinin insanca yaşama ve çalışma koşullarına sahip olması bir haktır.

Ancak görüyoruz ki, MESS ve sendika ağaları el ele vermiş, hep birlikte gözlerini kapatmış, kulaklarını tıkamış haldeler. Kredi, borç batağına girmiş metal işçilerinin adım adım yaşama sevincini, umudunu sönümlendiriyor.

Sermaye örgütü MESS, en başından beridir sefaleti nasıl dayatacağının planlarını yapıyor.

Sözde bir pazarlık masası kurulmuş havası vererek, gıdım gıdım zam oranları arttırıyor. Bugün yaptığı teklifler ile ayak oyunlarını büyüterek devam edeceğinin sinyalleri de verdi.

Metal işçilerinin grev kararlılığını kırmak için hamleler yapıyor. Metal işçilerinin üretimden gelen gücünü kullanmasından muazzam derecede korkuyor.

Sendika ağaları ise mücadele ediyor görüntüsü vererek paçayı kurtaracağını sanıyor. Sadece grev kararı alınarak, grev yapılmaz. MESS, dize gelmez. Tamamen yasal zorunluluktan dolayı alınan grev kararı ve açıklanan grev tarihinin hayata geçirilmesi gerekir. MESS' in anlayacağı dil budur. Dün, bugün ve yarın, mücadelenin yolu grevden geçiyor.

Metal işçisi arkadaşlar,

Aklımızla alay ediyorlar, emeğimizi sömürmek istiyorlar. En ağır sektörlerden biri olan metal sektöründe iş cinayetlerinde kurban olalım ve ses çıkarmayalım istiyorlar.

Saydığımız ve sayamadığımız tüm sorunların sebebi MESS’tir. MESS’in çıkarlarını koruyan, metal işçisini köleliği reva gören bu düzeni parçalamak bizim elimizdedir.

Daha bugünden asgari ücret ile yarışır durumda olan, birkaç ay sonra yüksek vergi dilimleriyle açlık sınırında ücretlere eşitlenecek bu çöp taslaklar da yetmez. Kendi taleplerimiz için mücadele etmeliyiz.

Grev kararını ve grev tarihini bir oyalama aracı olarak kullanmak isteyenlerin karşısındayız.

Metal işçileri, kırıntı dilenmiyor. Sadaka değil, hakkını istiyor.

O yüzden grev, grev, grev!

Grev iradesini kuşanalım.

Grev haktır, yasaklanamaz. Açık ve net söylüyoruz. Metal işçisinin grevini yasaklamak isteyenlerin yasaklarını tanımayalım. Yüksek Hakem Kurulu sopasıyla aza razı etme operasyonlarına girişenlere izin vermeyeceğiz.

İşçileri sefalete mahkûm etmenin ne demek olduğunu dosta-düşmana gösterelim.

Biz bitti demeden bitmez demek için fabrikalarda grev komitelerimizi kuralım.

Yarın geç olabilir, vakit tamam, mücadele hazırlıklarına başlayalım. Metal işçisi kazanırsa, işçi sınıfı kazanacaktır.

TOMİS, hangi sendikaya üye olursa olsun, mücadeleye atılan tüm metal işçilerinin yanındadır, birlikte yol yürüyecektir.”