İzmir Sağlık Platformu’nun düzenlediği miting için saat 13.30’da Gündoğdu meydanında toplandı. Sağlık emekçileri “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yağmur fırtına fark etmez emekçiler burada!” sloganları atıldı. Mitinge İzmir’deki sağlık emekçilerinin yanı sıra Adana, Artvin, Zonguldak, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Manisa, Aydın gibi birçok ilden de sağlık emekçileri katıldı.
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı okudu. İktidarın; 2003 yılından beri hayata geçirmeye çalıştığı sağlık sistemine değinerek sağlık sisteminin geldiği duruma değindi. “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nda sağlık alanının “büyük kâr getiren” ticari bir sektör olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, sağlığın ücretsiz olması gerektiğine ve herkesin ulaşabilmesi gerektiği vurgulandı.
Aile Hekimliği uygulama yönetmeliğinin, “Sağlıkta dönüşüm”ün son aşaması olduğunu belirten Çamlı, bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar olduğundan söz etti ve açıklamaya şöyle devam etti:
“Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30.06.2021 tarihinde yeniden yayımlanmıştır.”
Pandemiyle beraber sağlık emekçilerinin ve özellikle aile hekimlerinin ağırlaşan çalışma koşullarına değinilen açıklamada, sağlıkta yaşanan şiddetin asıl kaynağının iktidarın sağlık çalışanları ve sağlık sistemine bakışı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yeni yönetmelikle ilgili şöyle denildi:
“1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren Ceza Yönetmeliği ile aile sağlığı çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmıştır. Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır.”
“İktidarın sağlık emekçilerine ve aile hekimlerine dönük saldırı politikalarını kabul etmiyoruz” diye sözlerini sürdüren Çamlı, “Aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara, başvurulara rağmen düzenleme yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybını kabul etmiyoruz” dedi ve hekimlerin artan iş gücünü ölçüsüz arttıran yönetmeliğin geri çekilmesini istedi.
“6 Aralık’ta iş bırakacağız”
Açıklama, son olarak, “Taleplerimiz bizim istediğimiz şekilde sonuçlanana kadar ‘hak verilmez, alınır’ şiarıyla üç gündür tüm ülkede işyerlerimizde yaptığımız eylem ve etkinlikleri 6 Aralık Pazartesi günü Genel Merkezimizin de basına açıkladığı gibi üretimden gelen gücümüzü kullanıp iş bırakacağız” ifadeleriyle bitirildi.
Açıklamanın ardından konuşmalarla devam eden mitingde, örgütleyicisi olan sağlık örgütlerinin temsilcileri ortak mücadele çağrısı yaptı.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Doğan Eroğulları, “Bu umut ve dayanışma sağlık bakanlığını da tedavi edecek. Daha önce sahte alkışlarını iade etmiştik kendilerine şimdi bu ceza yönetmeliğini iade edeceğiz” dedi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Noyan “Hep birlikte başaracağız. Tek tek bizi yiyebilirler ama hep birlikteyken biz hakkımızı söke söke alacağız” diyerek birlikte mücadelenin önemine değindi.
Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu Başkanı Pervin Çeltiklioğlu, “Hep birlikte çok güçlüyüz” derken, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gürsel Özer Sağlık Bakanı Koca’ya seslenerek, “Algı yönetimini bırakın, çalışma barışını bozmayın. Biz bu işin sonunu bırakmayacağız. Kazananlar daima mücadele edenlerdir” diye konuştu.
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Doğan, sağlık emekçilerini sömüren düzene karşı mücadele edeceklerini söylerken, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım yapıldığı söylenen iyileştirmenin tüm sağlık emekçilerine yapılması gerektiğini ifade etti. Yıldırım tüm sağlık emekçilerini 6 Aralık günü yapılacak iş bırakma eylemine davet etti. Yağmura rağmen alanda sağlık emekçileri oldukça coşkuluydu.
12 Aralık İşçi Emekçi Buluşması’nı düzenleyen bileşenler de “İnsanca ve onurlu bir yaşam için mücadeleye” pankartıyla ve sloganlar eşliğinde alana girdi. Ayrıca sağlık çalışanlarının ve işçilerin taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı. Alanda 12 Aralık buluşmasının çağrı bildirileri ortak bir biçimde dağıtıldı.
Kızıl Bayrak / İzmir