İzmir'de "İşçi Emekçi Buluşması"na çağrı

İzmir'de gerçekleştirilen basın açıklaması ile "İnsanca ve onurlu bir yaşam için işçi emekçi buluşması" çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Kasım 2021
  • 07:00

İzmir’de 12 Aralık’ta Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek “İnsanca ve onurlu bir yaşam için işçi emekçi buluşması” çağrısı yapıldı.  

17 Kasım Çarşamba günü saat 17.00'da Karşıyaka İş Bankası önünde buluşma bir deklarasyon ile kamuoyuna duyruldu.

“Gerici iktidarının saldırılarına karşı gücümüzü birleştirelim”

Ajitasyon konuşmaları ve sloganlar ile başlayan eylemde bileşenler adına yapılan deklarasyon şu şekilde:

“Muazzam bir ekonomik çöküşün yaşandığı, açlık ve yoksulluğun zirve yaptığı, sosyal çelişkilerin derinleştiği bir süreçteyiz. Bedelin en ağırını ise emek gücünden başka satacak hiçbir şeyi olmayanlar ödüyor. Gerici-faşist iktidarın yalan makinası TÜİK’in Eylül ayına ait işgücü istatistiklerine göre bile “atıl işgücü” denilerek hesaptan düşülen gerçek işsiz sayısı 7 milyon 870 bine ulaştı. Keza enflasyon hız kesmeden tırmanıyor. TÜİK Ekim ayı itibariyle enflasyon oranını tüketici fiyatlarında yüzde 19,89 olarak açıklasa da Enflasyon Araştırma Grubu gerçek oranın yüzde 49,87 olduğunu saptıyor. Bu arada dolar kuru rekor üstüne rekor kırarak 10 TL’yi geçti. İşçi ve emekçiler maaşlarını maalesef dolarla alamadıkları içindir ki ücretleri, dolayısıyla alım gücü yerlerde sürünüyor. SGK verilerine göre bu ülkede kayıtlı çalışanların yarısının talim ettiği asgari ücret, 11 aylık dönemde 100 dolar eriyerek, 383 dolardan 283 dolara geriledi…

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani Açlık Sınırı 3 bin lirayı, gıdanın yanı sıra giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık vb. için yapılması zorunlu toplam aylık harcama miktarı olan Yoksulluk Sınırı 10 bin lirayı aştığı koşullarda, resmi rakamlara göre dahi milyonlarca işçi 2.825 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı.

Bu yılki asgari ücret görüşmeleri ise Aralık ayında gerçekleşecek. Hükümet ve sermaye cephesi toplumsal hoşnutsuzluğun ve biriken öfkenin farkında olmalı ki hiç bir dönemde tanık olmadığımız bir biçimde asgari ücret üzerinden erkenden tartışmalara başlandı. Hükümet ve sermaye cephesi yüksek zamlar yapılacağına dair algı operasyonuna girişmiş durumdalar. Enflasyonun durumu ortadayken, temel tüketim maddeleri her gün zamlanıyorken, ücretlere yapılacak zammın işçilerin emekçilerin cebine girmeden pula döneceği açıktır.

“Bu düzen böyle gitmez”

Pandemi dönemi bizlere bir kez daha gösterdi ki o masadan işçiler ve emekçiler lehine bir sonuç çıkmayacak. Pandemi koşullarını fırsata çeviren AKP iktidarı patronlara bu süreçte istediği her şeyi verdi. İşçiler, emekçiler ise yoksulluğa, sefalete ve açlığa terkedildi. Milyonlarca emekçi pandemi koşullarında çalışmak zorunda bırakılırken AKP iktidarı sermayedarların çıkarı için devletin tüm imkânlarını kullandı. Siyasi iktidarını korumak adına son olarak Irak-Suriye Tezkeresiyle dışarda savaş ve saldırganlığı artıran, emperyalist efendilerine hizmette sınır tanımayan AKP, tüm bu kanlı planlarının faturasını da emekçiye ödetiyor, bir yandan da ırkçılığı tırmandırarak halkları birbirine kırdırmayı sürdürüyor.

Şunu iyi bilmeliyiz ki vergilerle, düşük ücretlerle krizin faturasını işçi ve emekçilere kesenler, KHK saldırısıyla kamu emekçilerini işsizlikle terbiye etmeye çalışanlar, mücadele eden emekçileri sürgünlerle yıldırmaya çalışanlar, eğitim ve barınma temel bir hak iken öğrenci gençliği sorunlarıyla baş başa bırakanlar ve bu saldırıları sadece konuşmakla yetinenler 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleyecekler.

Bizler aşağıda imzası olan ilerici-devrimci, emek örgütleri olarak bu düzen böyle gitmez dedik! Milyonlarca işçinin yaşamını ilgilendiren asgari ücreti ne iktidarın ne de işçiden kopmuş sendika ağalarının kararına bırakmamak için, emekçilerin insanca ve onurlu bir yaşam talebini mücadele ile gerçek kılmak için yan yana geldik. Bu mücadeleyi büyütmek adına yaklaşık bir aydır İzmir’de bulunan ilerici-devrimci güçlere, sendikalara, emekten yana tüm kurumlarla görüştük, toplantılar örgütledik ve çağrılar yaptık. Çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.

Gelin, asgari ücret görüşmeleri başlarken bu oyunu bozalım.

Gelin, sermayenin ve onun gerici iktidarının saldırılarına karşı gücümüzü birleştirelim.

Gelin, emeğin ayaklar altına alındığı, bir avuç asalağın şatafat içinde yaşarken bizlerin sefalete sürüklendiği bu dönemde emeğin gücünü dosta düşmana gösterelim.

Gelin, taleplerimizle alanlarda olalım, emeğimize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım.

12 Aralık Pazar günü, saat 14.00’da Bornova Meydanında düzenleyeceğimiz İnsanca ve Onurlu bir yaşam için  ‘İşçi Emekçi Buluşmasına’ tüm işçi ve emekçileri, ilerici-devrimci kurumları, emekten yana tüm kurum ve kuruluşları, sendikaları ve kitle örgütlerini davet ediyoruz”

Deklarasyon açıklamasında talepler şu şekilde sıralandı:

Asgari değil insanca bir yaşam istiyoruz,

Sendikalaşmak haktır engellenemez,

Kod 29 kaldırılsın,

Sınırsız söz, basın ve toplantı özgürlüğü,

Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılsın.”

Eylemi örgütleyen kurumlar:

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Ekmek ve Onur, Dostluk ve Dayanışma Derneği, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Ege İşçi Birliği, Kaldıraç, Köz, Partizan, Sosyalist Kadın Hareketi, Toplumsal Özgürlük Partisi

Kızıl Bayrak / İzmir