Ankara’da birçok hastanede sağlık emekçileri greve çıktı ve saat 11.00’da açıklamalar yapıldı. Gazi Tıp, Dışkapı Eğitim, Ankara Eğitim, Yenimahalle Eğitim, Ankara Tıp Cebeci ve İbn-i Sina hastanelerinde yapılan açıklamaların ardından hepsinin birleştirildiği merkezi eylem 12.30’da Hacettepe Hastanesi bahçesinde yapıldı. İlan edilen saatin öncesinde toplanmaya başlayan sağlıkçılar açıklama başlayana kadar ajitasyon konuşmaları ve sloganlarla coşkulu bir şekilde bekleyişlerini sürdürdüler.
Açıklamayı Ankara Tabip Odası’ndan bir doktor açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“İktidarın önerdiği sağlık sistemi uygulanamaz hale gelmiştir. Bugün iktidarın politikaları sermayeyi korumaya dönüktür. Sağlık emekçileri pandemi döneminde canla başla çalışmış ve bunun karşılığında yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık Bakanı ile görüşme talep ettik ama bir cevap alamadık. Bir sağlık bakanının sağlık emekçilerinin sorunları ile ilgili sağlık emekçileri ile konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak Sağlık bakanının bizlere ve topluma karşı bir sorumluluğudur. Pandemi döneminde çoğalan sorunlar karşısında sağlığı değil, algıyı yönetmeye çalıştılar. Çıkarılan yasa tasarısı ile hızla geri çekilmiştir. Önceden de komisyona getirilmiştir ama geri çekilmiştir. Biz tasarının yetersiz olduğunu ve tüm çalışanları kapsamadığını belirtmiştik. Sağlık tehlikeli bir iş koludur. Bunun karşısında verilen ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir. Ekibin her bir üyesi insanca yaşayacak bir ücret almalıdır. Asistan hekimler 36 saate varan iş süreleri, mobbing ve şiddete varan sorunlar yaşamaktadır. Aile hekimliği de eksik insan gücü ile yürütülmektedir. Bu daha başlangıç, bu grev ilerleyen süreçteki mücadelemizle devam edecektir. Şiddete karşı etkili yasa, asistan hekimlerin eğitim dışı işlerde çalıştırılmamak içindir bu grev. Covid 19’a karşı bütünlüklü bir yasa çıkarılması içindir bu grev. İktidara ve sağlık bakanlığına çeşitli eylemlerle bu talepleri anlatmaya çalıştık. Bugün iş bıraktık ve iktidarı yine uyarıyoruz. Söz yetki ve karar aşamalarının içinde alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Bu nedenle toplumun sağlık hakkı, emeğimiz ve geleceğimiz için grev zamanıdır”
Ardından SES adına Hüsnü Yıldırım bir konuşma yaptı. Yıldırım şunları ifade etti:
“Sağlık emekçileri ülkenin bütün hastanelerinde iş bıraktı. Yıllarca sorunlarını bu iktidara anlatamadığı için bu eylemlere başvurdu. Bugün topluma bu sağlıksız ortamı yaratan iktidar sağlık emekçilerini de bu hale getirdi. Mecliste çıkardıkları yasa hekimleri için iyileştirici bir müdahale olabilir ama bu sorunu tüm sağlık çalışanları yaşıyor. Bundan sonra sağlık emekçileri hastanenin tüm çalışanları ile birlikte işyeri meclisleri ile beraber çok daha büyük eylem ve etkinlikler düzenleyecek. Biz halkımıza ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Bunu pandemi de de söyledik. Halkımız ile birleşe birleşe bu mücadeleyi yürüteceğiz”
Sonrasında TTB adına Vedat Bulut konuşma yaptı. Bulut şunları ifade etti:
“Tüik’in yayınladığı rakamlar sahtedir. Bu açıklamalar üzerinden para sermayeye aktarılmaktadır. Bu eylemler tüm meslek örgütlerinin inisiyatifinde daha da uzayabilir. Birlikte oldukça mücadeleyi kazanabiliriz. Umarız ki yönetenlerin de aklı başına gelir. Artık geçinemeyecek durumundayız”
ATO’dan Ali Karakoç ise şunları ifade etti:
“418 gündür yazılı ve kamuoyu önünde bakanlıktan görüşme talep ediyoruz. Kulaklar sağır, gözler kör. Ama biz biliyoruz onlar bizi takip ediyor. Her yıl birçok hekim arkadaşımız ülkeyi terk ediyor. 2016’daki anti demokratik uygulamalardan sonra ülkeden giden sağlıkçılar çoğalmıştır. Sesimizi duyun, beraber çözüm arayalım”
Genel Sağlık İş adına da konuşma yapıldı ve şunlar ifade edildi:
“Ülkemiz yobaz bir karanlık içine gömülmektedir. Ülkenin emekçileri bu girdabın sorumlusu değildirler. Sağlık emekçileri pandeminin yaralarını sarmaya çalışırken iktidar ülkeyi yönetememektedir. Bu yönetememe sağlık işçilerini beraber hareket etmek konusunda zorlamaktadır. Böylesi bir süreçte ülkemizin, halkımızın ve sağlık çalışanlarının bu sorunları karşısında sessiz kalmayacağız.”
Aile Hekimleri Derneği’nden Ekrem Başaran da emekçileri selamlayan ve aile hekimlerinin sorunlarına dair bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Dev Sağlık İş ve Birleşik Sağlık İş, CHP adına konuşma yapıldı.
Eylemde “Herkese eşit parasız sağlık”, “Söz yetki karar çalışanlara”, “Sağlıkçıyız haklıyız kazanacağız”, “Hekimiz haklıyız kazanacağız”, “Emek bizim söz bizim yürüyoruz umuda”, “Yaşamak yaşatmak istiyoruz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Sağlık haktır satılamaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Sağlık işi ekip işidir”, “Asistan hekim köle değildir”, “Sağlıkçılar yürüyor, mücadele büyüyor” sloganları atıldı.
Açıklama sonlandırılırken “bu bir uyarıdır, aklınızı başınıza alın” denildi.
Kızıl Bayrak / Ankara