Sağlık emekçileri 15 Aralık’ta g(ö)revde!

Sağlık meslek örgütleri “Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz” şiarı ile 15 Aralık’ta greve çıkacaklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Aralık 2021
  • 15:06

Sağlık meslek örgütleri, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) Ankara’da bulunan genel merkez binasında sağlık sistemindeki gidişata ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Sağlık meslek örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan Prof. Dr. Vedat Bulut “Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz. İktidarın uyguladığı ve savunduğu sağlık sistemi toplum için artık önemli bir risk faktörü olmuştur” dedi.

Salgın döneminde sağlık emekçilerin karşı karşıya kaldığı saldırıları hatırlatan Bulut “Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan Salgını değil algıyı yönetmeye çalışarak, kendisini bir şeyler yapıyormuş gibi göstermeye çalışarak, yok saymaktadır” dedi.

Meclis’te bir kez daha geri çekilen sağlık emekçilerinin özlük hakları ile düzenlemenin kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Bulut şu şekilde devam etti:

“Sağlık ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriter ele alındığında yapılan düzenlemenin bile yetersiz olduğunu ifade ettik. Yapılan düzenleme ile hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. İktidara belirtmek isteriz ki emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir; çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir; ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir.”

“Bu mücadele tüm toplum için”

“Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır. Gün dayanışmanın, birbirimize, mesleklerimizin taşıdığı güce güvenmenin; yaşam ve sağlık haklarımızı savunmanın ve geliştirmenin günüdür.  Emeğimiz üzerinden kendini var eden, sömürenlere dur demenin ‘Biz birlikte güçlüyüz’ü göstermenin günüdür. Bu mücadele sadece hekimler, sağlık emekçileri için değil; tüm toplum için, hepimiz için. Ne toplumu ne sağlık emekçilerini ne de diğer emekçileri dinleyen bir iktidar, emeğimize sahip çıktığımızı bir kez daha görecektir” diyen Bulut sağlıkta özelleştirmeci, hastaneleri satan politikalara karşı uyarı grevine çıkma kararını şu gerekçelerle sıraladı:

“-Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.

-Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.

-Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.

-Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.

-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir.

-Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.”

15 Aralık 2021 günü sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları dile getirmek ve çözüm talep etmek Sağlık Bakanlığı’nı ve iktidarı uyaracaklarını belirten Bulut dayanışma çağrısı yaptı.

Basın toplantısında SES Eşbaşkanı Selma Atabey, Dev Sağlık-İş GYK üyesi Mihriban Yıldırım, Genel Sağlık-İş MYK üyesi Dr. Tarık Doğan da söz alarak birer konuşma gerçekleştirdi.

İmzacı kurumlar şu şekilde: 

“Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası.”