Sağlık emekçileri dört bir yanda eylemde:

“Sağlık ekip işidir”

Sağlık emekçileri pek çok kentte eylemler yaparak Meclis’te kabul edilen yasanın ayrımcı olduğuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Aralık 2021
  • 17:55

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçileri pek çok kentte, iş yerlerinde yaptıkları eylemlerle AKP-MHP iktidarının sefalet dayatmalarını protesto etti. SES üyesi emekçiler, Meclis’te kabul edilen ayrımcı uygulamaya karşı “Sağlık ekip işidir” şiarını yükseltti. 

Ankara, İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Adana başta olmak üzere pek çok kentte ve iş yerlerinde gerçekleşen eylemlerde okunan ortak açıklamada, Meclis’te kabul edilen yasa teklifi maddeleri sıralanarak “Yapılan bu değişiklikler ile tabip ve diş tabiplerinin oldukça önemli sayılacak mali iyileştirme yapılmıştır. Ancak burada bile ayrımcılık yapılmıştır” denilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Sağlığın ekip hizmeti olduğu gerçeği unutulmuş ve aynı ekipte yer alan sağlık emekçileri arasındaki mali haklar bakımından var olan eşitsizlik daha da eşitsiz bir hale getirilmiştir. Bu düzenleme sağlık alanı tehlikeli işler kapsamında olduğu ve sağlık emekçilerinin yaptığı işin riski göz önüne alındığında hekimler için yapılan kısmi artışlar yıllardır mücadelesini verdiğimiz yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret talebimize halen ulaşmamıştır. Bu değişiklik siyasiler tarafından öyle abartılarak anlatılmaktadır ki, sağlıkta şiddeti körüklemesinden endişe etmekteyiz. Yine ekibin bir parçası olan tüm sağlık emekçilerine yönelik artış yapılmaması, iş barışını ve ekip anlayışını zedeleyecek boyuttadır.

“Hatırlanacağı üzere bu yıl yapılan TİS sonucu hekim dışı personelin döner sermaye gelirlerinin 2022 ve 2023 yılları için %20 artırılacağına dair hüküm bulunmakta idi. Yapılan değişiklik ile bu hüküm kanun metnine alınmamıştır. Dolayısıyla bir sonraki TİS döneminde bunun devam edip etmeyeceği belli değildir.

“Yapılan bu değişiklik hekimler bakımından olumludur ancak diğer sağlık çalışanlarının mali haklarını iyileştirmek bakımından 3600-7200 ek gösterge, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret talebimiz konusunda daha fazla duyarlılık göstererek eylem ve etkinlikleri büyütmek gerektiği açıktır. 3600-7200 ek göstergenin hayata geçirilmesi ile özellikle emekli maaşlarında kalıcı artış sağlanmasını gerçekleştirmemiz gerekmektedir.”

Açıklama “Sağlık ekibinin her bireyi için haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.” vurgusuyla son buldu.