Sağlık emek ve meslek örgütleri Meclis’te görüşülen torba yasa içinde bulunan, sağlık emekçilerinin özlük haklarını ilgilendiren ve geri çekilen yasa tasarısına karşı basın toplantısı gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanlar Sendikası (Genel Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) adına ortak açıklamayı SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım okudu.
Yıldırım Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın iflas ettiğini aktararak “Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiştir ve halkın sağlığı tehlike altındadır. Sağlığa erişimin eşit ve adil olmadığı bu bozuk sistem sona ermelidir” dedi.
Sağlık emekçilerinin devam eden sorunlarının yanı sıra kamuoyunda “zam” yapılacakmış algısı yaratılmasına değinen Yıldırım, “Bu yasa tasarısında lütfedilmeye çalışılan kamuda yapılacak zam oranını bile sağlık patronları telaşla karşılamış, kamuda ödemeler artarsa bizler de sağlık emekçilerinin emeğini ucuza kapatamayacağız, giderlerimiz artacak, kârımız azalacak endişesi yaşamışlardır. Bu lobinin sağlık politikalarını ele geçirdiği ve emekçilere yapılacak ücret iyileştirmelerinin önünde engel oldukları açıktır” dedi.
Yıldırım sağlık patronlarının politikalarına karşı taleplerini şu şekilde sıraladı:
“-Koruyucu sağlık hizmetlerini temel alan, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret,
-Hangi sosyal güvenlik statüsünde emekli olursa olsun (Memur, Sigortalı, Bağ-Kur) insanca yaşam standartlarına yükseltilen emekli aylığı,
-Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme,
-Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları,
-Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası,
-Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi.”
“Bizi oyalamayı bırakın!”
Yıldırım son olarak şunları ifade etti:
“Vergi aflarıyla, prim aflarıyla sermaye sahiplerine çıkar sağlayan iktidarı emekçileri horlayan, emekçileri geçinemeyecek duruma getiren uygulamalarına bir an önce son vermeye çağırıyoruz. Her gün ekonominin şahlandığından dem vuran iktidarın, sağlık emekçilerine geldiğinde ikiyüzlü tutum almasını kınıyoruz. Bu nedenle TBMM’de tozlanmaya bırakılan tasarının yeniden düzenlenerek, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ücretlerde en az %150’lik bir iyileştirme sağlanmasını istiyoruz. Bizleri oyalamayı, halkı aldatmayı bırakın. Bizler birlikte güçlüyüz ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.”