Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret kampanyası çerçevesinde bugün Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde eylem yaptı.
DİSK’e bağlı sendika başkanlarının yanı sıra KESK Eş Genel Başkanları ve milletvekillerin de katıldığı eylemde “İnsan onuruna yaraşır asgari ücret: 3200 TL net” pankartı taşındı. Eylemde açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.
Asgari ücretin emeğiyle geçinen herkesin yaşam ve çalışma koşullarını belirlediğine dikkat çeken Çerkezoğlu, asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü dile getirdi. “Asgari ücret milyonların meselesidir, memleket meselesidir” diyen Çerkezoğlu, asgari ücret görüşmelerinin, krizin faturasının işsizlik, hayat pahalılığı ve yoksulluktaki artışla işçi sınıfına ve emekçilere ödetildiği bir dönemde yapıldığına değindi.
“İnsan onuruna yaraşır asgari ücret bir haktır, jest olamaz”
Sermayeye devasa teşviklerin sunulduğunu, şirketlerin kurtarıldığını belirten Çerkezoğlu, ülkeyi yönetenlere “Kimse işçilerden fedakarlık beklemesin” dediklerini hatırlattı. AKP iktidarının sermaye için jest üstüne jest yaptığını sözlerine ekleyen Çerkezoğlu “Cumhurbaşkanı Erdoğan işçi sınıfına asgari ücret jestinden bahsediyor. İnsan onuruna yaraşır asgari ücret bir haktır, bir lütuf değildir, bir jest konusu yapılamaz” diye konuştu.
Milyonların hayatını ilgilendiren asgari ücretin masa başında belirlenmesini de eleştiren Çerkezoğlu toplu pazarlık yönetiminin hayata geçirilmesi ve anlaşmazlık durumunda işçilerin grev hakkı olması gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu “İşverenlerin ve iktidarın belirlediği açlık sınırının altında asgari ücrete son vermenin yolu budur” diye ekledi.
“Asgari ücretin yarıdan fazlası vergilere gidiyor”
Açıklamanın devamında, TÜİK’in ve iktidarın asgari ücreti düşük tutabilmek adına gerçeğe aykırı geçim maliyeti ve enflasyon oranı saptamalarında bulunması teşhir edilerek “TÜİK’in asgari ücret hesabı çarşıya pazara uymuyor” denildi.
Asgari ücret düzeyinde ücret alan 10 milyona yakın emekçi olduğuna ve asgari ücretin yüzde 51’inin vergi ve kesintilere gittiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip 4. ülke olduğu hatırlatıldı. Asgari ücretin döviz karşısında hızla eridiği ifade edilerek “2008’de 371 dolar olan asgari ücret, krizin etkisiyle 2009’da 339 dolara, 2016’daki 430 dolar düzeyinden 2019’da 357 dolara gerilemiştir. 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken. 2019 itibariyle yıllık net asgari ücretle sadece 14 Cumhuriyet altını alınabilmektedir” denildi.
Net asgari ücretin, devletin AGİ desteği dahil edilerek olduğundan yüksek gösterildiğine işaret edilen açıklamada “2019 itibariyle AGİ hariç asgari ücret 2021 TL değil aslında 1829 TL’dir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada DİSK’in asgari ücretle ilgili talepleri ise şöyle sıralandı:
-Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
-Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır.
-Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
-Asgari ücret tespit komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır.
-TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.
-Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır.
-Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.
-Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.
-Yeniden değerleme artış oranından daha az asgari ücret artışı olamaz.
-Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz.
-Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
-Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.
-Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.
-Yoksulluk sınırı ve kişi başı milli gelir artışı hesaba katılarak asgari ücreti "en az" net 3 bin 200 TL olmalıdır.
-İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret lütuf değil haktır.