DİSK düzenlediği uluslararası konferans ile 53. Kuruluş yılını İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde kutladı. Uluslararası konferansa farklı ülkelerden 45 sendika katıldı. Açılış konuşmasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. DİSK’in kuruluş sürecini anlatan Çerkezoğlu “Bugün bizlerin de sorumluluğu, her türlü baskı ve zorluğa rağmen tarihin bu anında, 2020’lerin dünyasında ve Türkiye’sinde sermayenin ve onun iktidarlarının tüm kuşatmalarına karşı işçi sınıfının cevabını kurabilmektir” dedi. Enternasyonal dayanışmanın önemine değinilen konuşmada DİSK’in baskılarla karşılaştığı dönemlerde uluslararası sendikal hareketin desteği ile ayakta kalındığı vurgulandı.
“Uluslarası dayanışma lazım”
Uluslararası konferansta konuşan sendikacılar, kendi ülkelerindeki süreci değerlendirdi ve deneyimlerini paylaştılar. Emperyalist- kapitalist sistemin yaşadığı bunalım ve buna karşı dünya genelinde halkların ayaklanmalarına vurgu yapan sendikacılar uluslararası dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptılar.
Avrupa Sendikalar Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nden (ETUI) Stan De Spiegelaere, havayolu şirketi olan Ryanair’da verilen mücadeleyi örnek verdi. “Birçok ülkeden sendikalar bir araya geldi, uluslararası bir grev yapıldı ve zafer elde edildi. Bizlere uluslararası dayanışma lazım. Renault işçileri, H&M işçileri kazanmak istiyorsa uluslararası dayanışma gerekli” ifadelerini kullandı.
Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (CTA-A) Genel Sekreteri Ricardo Peidro, sendikaların işçi haklarının yanı sıra demokrasi ve barış için de mücadele etmek zorunda olduğunu vurguladı.
Fransa Genel Emek Konfederasyonu CGT Yönetim Kurulu Üyesi Nail Yalçın, Fransa’da emeklilik yasasına karşı verdikleri mücadeleyi anlattı
Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu’ndan (KCTU) Mikyung Ryu, Türkiye’de sendikal hareketin yaşadığı sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirterek, “Biz de aynı sorunlarla karşı karşıyayız. Uluslararası dayanışma sayesinde bu yoğun baskılara rağmen ayakta kalabiliyoruz, mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Ryu, yalnızca Koreli işçilere değil, göçmen işçileri de örgütlemeye çalıştıklarını anlattı.
Lübnan ve Filistin’den gelen sendikacılar dayanışma sloganlarıyla karşılandı.
Lübnan Sendikalar Federasyonu (FENASOL) Genel Sekreteri Castro Abdullah, Lübnan’daki süreci anlattı. Lübnan’da verdikleri mücadelenin sınıf mücadelesi olduğunu ifade eden Abdullah, “Tek başımıza başaramayız, sizlerle dayanışmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Filistin Genel Sendikalar Federasyonu (PGFTU) Genel Başkan Yardımcısı Ahmad Mahmoud Hamdan ise Trump-Netanyahu işbirliğiyle dayatılan ve “Yüzyılın Anlaşması” denen programın uygulanmasına asla izin vermeyeceklerini vurguladı.