Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten ortak asgari ücret açıklaması

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK asgari ücrete ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir ücret olmalı” denildi. Ayrıca üç konfederasyonun alt sınır olarak 2 bin 578 TL’de anlaştığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Aralık 2019
  • 12:44

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücrete ilişkin olarak ortak açıklama yaptı.

Bugün Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada asgari ücret görüşmeleri değerlendirilirken, üç konfederasyon adına yapılan ortak açıklamada “Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir ücret olmalı” denildi.

Ortak açıklamada “Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir” ifadeleri yer alırken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sırasında temel alınması gereken maddeler şöyle sıralandı:

“* Asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan ‘geçim şartları’ yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarda olmalıdır

* Asgari ücret belirlenirken, işçinin ve ailesinin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için bilimsel olarak belirlenmiş harcama kalıbı esas alınmalı ve hesaplamalar buna göre yapılmalıdır.

* Asgari ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmelidir. Yıl içerisinde açıklanan bu net ücretin altına düşülmemelidir.

* Ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısım vergiden muaf olmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır.

* Asgari ücret, sanayi/tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yıllık belirlenmelidir.

* Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelliği temel alınarak belirlenmelidir.

* İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır.

* ‘Sosyal Devlet’ ilkesi gereği ‘aile yardımı’ çalışmayan eş için uygulamaya konulmalıdır.

* Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır.

* Asgari ücret teşviki, sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için uygulanmalıdır.”

Açıklamanın ardından sorulara yanıt veren konfederasyon temsilcileri, alt sınırın 2 bin 578 TL olması gerektiği konusunda anlaştıklarını belirttiler. 

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat “Her zaman olduğu gibi yine işçiden fedakarlık beklenmesin istiyoruz. Talebimiz işçilerin beklentilerine uygun bir beklentinin kabul edilmesini talep ediyoruz” dedi ve üç konfederasyonun da 2 bin 578 TL’nin altındaki teklifi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yaldız, “Biz bu anlaşmamızda ilkesel olarak asgari ücretin bir konsepte dayanması gerektiğini belirtiyoruz. İkinci anlaştığımız konu 2 bin 578’in bir sınır olduğunu bunun üzerinde olması gerektiği. 2 bin 578’in asgari sınır olarak belirlenmesini destekliyoruz” diye konuştu.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise daha önce açıkladıkları 3 bin 200 TL’nin geçerli olduğunu söylemesine karşın, diğer konfederasyonlarla aynı olarak alt sınırın 2 bin 578 TL olduğunu dile getirdi.