Bel Karper işçileri Kod-29 ve ücretsiz izne karşı direnişte

Çorlu’da bulunan Bel Group Karper fabrikasında sendika düşmanlığıyla Kod 29 ve ücretsiz izin saldırısıyla karşı karşıya kalan Tek Gıda-İş üyesi işçiler direnişlerini sürdürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Mart 2021
  • 23:53

Tekirdağ Çorlu’da bulunan ve eritme peynir üreten Bel Group Karper fabrikasında sendikalaşan işçilerden, Kod 29’dan atılan bir işçi ve ücretsiz izne gönderilen 12 işçi fabrika önünde direnişe geçti.

Çorlu’da bulunan Fransız sermayesi Bel Group’a bağlı Karper peynir firmasında çalışan işçiler, ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı 2014 yılında Tek Gıda-İş sendikasında üye olmaya başladı. Kısa sürede yeterli sayıda üyeye ulaşan sendika yetki başvurusunda bulundu. Bundan sonraki uzun süreçte patronun yetki başvurusuna yaptığı itirazlar sonucunda 6 yıl boyunca TİS masası kurulamadı. 2020 Aralık ayında Yargıtay’ın işçiler lehine karar vermesi sonrası, Ocak 2021’de Tek Gıda-İş TİS masasının kurulması için adımları atmasına rağmen Bel Karper yönetimi sendikayı tanımayarak, önce fabrikadaki baş temsilci Dursun Ali Durmuş’u Kod 29 maddesinden işten çıkarttı. Sonrasında ise işçilerin sendika örgütlülüğünü kırmak için 12 işçiyi ücretsiz izne gönderdi.

İşçiler sendikadan istifa baskısını kabul etmedi

İşten atma ve ücretsiz izin saldırısına sessiz kalmayan işçiler sendikaları Tek Gıda-İş’le beraber fabrika önünde direnişe geçti. Direnişlerini kararlılıkla sürdüren işçiler haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor. Kod 29’dan atılan baş temsilci Dursun Ali Durmuş 3 vardiya çalışan fabrikadaki üretimin çok yoğun olduğunu söyledikten sonra 20 yıllık bir işçinin 2850 TL civarında ücret aldığını ve bu düşük ücretlere karşı sendikaya üye olduklarını ifade etti. Sendikanın yetkisinin onanması sonrası içerideki baskının arttığını, işçilerin sendikadan zorla istifa ettirilmeye çalışıldığını, işçilerin kabul etmemesi sonrası işten atma ve ücretsiz izin saldırısının gerçekleştiğini anlattı.

“Grev kararı alacağız”

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ise “1 Ocak itibarıyla sözleşme sürecinin başlamasından sonra patronun görüşmelere gelmemesi sonucu ara bulucu süreci de tamamlandı. Bundan sonra grev kararı alacağız. Patronun içeriye taşeron firması sokmasına rağmen içerdeki örgütlülüğümüz sağlam” dedi. Taleplerinin net olduğunu belirten örgütlenme uzmanı Durdu, baş temsilcinin işe geri alınması ve ücretsiz izne gönderilen 12 işçinin işe geri dönmesi için direnişi de sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Direnişleri ortaklaştırmalı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Bel Group Karper işçilerinin direnişini ziyaret etti. Direniş alanında işçilerle gerçekleştirilen sohbette DEV TEKSTİL temsilcisi, Türkiye’de pandemi ile işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının daha da ağırlaştığını, buna karşı işçilerin sendikalara üye olduklarını söyledi. Bu süreçte kapitalistlerin, işçileri ya Kod 29’la işten çıkarttığını ya da ücretsiz izne gönderdiğini belirten DEV TEKSTİL temsilcisi, sermayenin pandemiyi fırsata çevirdiğini ifade etti. Patronların sendika düşmanlığına karşı birçok yerde işçilerin direnişi seçtiğini belirterek süren direnişleri hatırlatan DEV TEKSTİL temsilcisi, direnişlerin ortaklaştırılmasının ve dayanışmanın güçlendirilmesinin öneminden bahsetti.

Kızıl Bayrak / Çorlu