SML Etiket’te direniş 35. gününde

DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket işçileri 35 gündür sendikasızlaştırmaya, keyfi işten atmalara, taşeron çalışmaya karşı direniyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Mart 2021
  • 16:45

DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket işçileri 35 gündür sendikasızlaştırmaya, keyfi işten atmalara, taşeron çalışmaya karşı fabrika önüne kurdukları çadırda direniyor. Direnişlerini SML Etiket’in iş yapmış olduğu pek çok firma ve fabrika önüne taşıyan direnişçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde de fabrika önünde Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ile birlikte bir etkinlik gerçekleştirdi. Ardından Gece Yürüyüşü'ne katılarak direnişlerinin sesini taşıyan işçiler mesajlarını gazetemiz Kızıl Bayrak’a iletti.

DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket direnişçisi Derya Sırbudak’ın mesajı şu şekilde:

Merhabalar, ben SML Etiket fabrikası direnişçisi Derya Sırbudak. İşyeri yönetimi bizi işlerin azlığını gerekçe göstererek keyfi bir şekilde işten çıkarmıştır. Asıl amaçları sendikal mücadelenin önüne geçmektir. Biz öncü işçiler işyerinde komiteler kurup işyerindeki sorunları bültene taşıdık. Öncü işçilerin yapmış olduğu işyerindeki bu sorunları dile getirmesinden korkan SML yönetimi bizi işten çıkarttı.

Bizler bugün direnişimizin 35. Günündeyiz. İlk günki kararlılığı ile direnişimizi sürdürmekteyiz. Dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü direnişçi kadınlar olarak kutladık. Sinbo ve SML Etiket fabrikası direnişçileri olarak direnişleri birleştirip kutlama yaptık. Bizlere bu direniş boyunca ve etkinliğimizde bizi sahiplenen devrimci kurumlara çok teşekkür ederiz. Bu direniş sadece bizim değil tüm ezilen işçi ve emekçilerin de direnişidir.  Etkinliğimiz boyunca 8 Mart’ın tarihçesine değindik. Bizler 8 Mart’ı çiçeklerle değil, 8 Mart'ı direnişle mücadeleyle kutluyoruz. Etkinliğimizde serbest kürsü de herkes söz hakkı aldı. Kadınların yaşadığı sorunlara değinildi. 8 Mart bizim için kızıldır kızıl kalacak. Biz SML Etiket direnişçileri olarak işyerinde kadınların yaşadığı baskı ve mobbinglere karşı da mücadele ediyoruz. Kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak görülmesine karşıda direniyoruz. Kriz zamanlarında ilk önce kadınların işten çıkarılmasına karşı da direniyoruz.  Taleplerimiz kabul edilene kadar bizler her yeri direniş alanına çevireceğiz. Bilinmelidir ki işçiler ve emekçiler yalnız değildir. Bizler milyonlarız, sermayedarlar ise bir avuç. Biz emekçiler üretimden gelen gücümüzün farkına varmalıyız kadınlı ve erkekli olarak birlikte mücadele etmeliyiz.  Yaşasın işçilerin birliği, yaşasın onurlu mücadelemiz. Zafer direnen emekçinin olacak.”

DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket direnişçisi Seçil Arı’nın mesajı ise şu şekilde:

Sendika düşmanlığına karşı 35 gündür direniyoruz. Direniş boyunca uğramış olduğumuz haksızlığa karşı direnişimizi her alana taşıyoruz. Dün ise 8 Mart Dünya İşçi Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile biz DEV TEKSTİL ve TOMİS üyesi direnişçisi Dilbent Türker ile ortak etkinlik yaptık. Dünkü etkinlik bizim için çok anlamı oldu. Bizleri direniş boyunca yalnız bırakmayan dayanışma içinde olan kurumlar bu etkinliğimize gelerek bizi çok onure ettiler. Gerçekleştirdiğimiz etkinlik, sadece  biz direnişçilerin sözünü söylediği yer olmadı. Herkesin sözünü söylediği kürsüye çevirdik.

Biz direnişçi işçiler olarak etkinliğimizi ortak bir şekilde her şeyinin planlaması ile yaptık. Etkinlik çağrı bildirimizi başka fabrikalara taşıyarak işçi arkadaşlarımızı davet ettik.

Ayrıca SML etiket fabrikasında çalışırken biri dizi baskı mobbinge maruz kalıyorduk. Örneğin tuvalete gitmek için yaka kartı takmamız istendi ve tuvalet molasına giderken saat yazıp ne zaman döndüğümüzün dakikasını yazarak kaç dakika tuvalete zaman geçirdik diye yönetime mail atılıyordu. Bunun haricinde fabrikada çalışan kadınlar olarak daha düşük ücret alıyorduk. Bunlar SML Etiket fabrikasında yaşanan baskı, mobbing değilmiş gibi dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde MOR ÇATI içerde çalışan kadın arkadaşlara not ve karanfil dağıttı. MOR ÇATI iki yüzlülük yaparak biz dışarıda direnen kadın işçileri görmeyerek ve SML Etiket patronu ve yöneticileri kadın işçilere baskı, mobbing uygulamıyormuş gibi fabrikayı övmüştür. Bizi görmezden gelen Mor Çatı Vakfını kınıyorum. Bizler patronlara yöneticilere karşı yürüttüğümüz mücadeleyle kalmayarak bu ikiyüzlülere de karşı mücadele yürüteceğiz.

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Yaşasın Direnişimiz!

Birleşe birleşe kanazacağız! 

Kızıl Bayrak / İstanbul