Bel Karper direnişine dayanışma ziyaretleri

Bel Karper’de işçilerin direnişi 136. gününe girdi. Grev çadırına bugün DEV TEKSTİL Çorlu Temsilciliği ve HDP milletvekilleri ziyaret gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Eylül 2021
  • 18:09

Fransız sermayesi Bel Karper’in yasa ve kural tanımaz sendika düşmanlığına karşı başlattıkları mücadelenin 136. gününde, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çorlu Temsilciliği grev çadırına dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Grev çadırında grev süreci, geçen hafta gerçekleşen saldırı ve gözaltılar üzerine sohbet edildi. Direnişin gelinen aşaması ve işçilerin kararlılığı üzerinde duruldu. 

Ülkenin birçok yerinde sermayenin ve AKP iktidarının işçilere, emekçilere gençlere saldırdığı üzerinde durulan konuşmalarda, ekonomik kriz eşliğinde yaşam koşullarının ağırlaştığından bahsedildi. Bunun karşısında artan mücadele ve sendikalaşma çabalarına değinildi. Yaygınlaşan işçi direnişlerinin ortaklaştırılması, işçi sınıfı mücadelesinde dayanışmanın önemi vurgulandı. 

Geçmiş mücadele deneyimlerinin de konuşulduğu sohbette, İstanbul’da farklı noktalarda direnen işçilerin ve kurumların yan yana gelerek hazırlıklarına başladıkları, 24 Ekim’de Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilecek, İşçi Emekçi Mitingi’nin haberi verildi. Mitinge Bel Karper işçilerinin de katılarak sözlerini söylemelerinin anlamlı olacağı belirtildi.

Ayrıca, sermayenin kural tanımaz tutumuna rağmen her gün coşkulu halaylarıyla grev çadırında bulunan işçilerle birlikte halaylar çekildi.

HDP milletvekillerinden grev ziyareti

Günün ikinci ziyareti HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm tarafından gerçekleştirildi. Her iki milletvekili de gerçekleştirdikleri konuşmalarda direnen işçileri selamladılar ve gerçekleşen polis saldırısını kınadılar. Yaşanan saldırının polisin ve valiliğin sermayenin yanında tutum aldığının somut göstergesi olduğu vurgulandı. Konuşmalarda işçi ve emekçilerin direnmekten, örgütlenmekten ve mücadele etmekten başka yollarının olmadığı belirtildi. AKP iktidarının sermayeye, özellikle de yabancı sermayeye yasaları göz göre göre çiğneme yetkisi verdiği söylenerek, “Hak kazanmak ve var olan hakların korunması için birlikte direneceğiz” denildi. 

Söz alan Tek Gıda-İş Örgütlenme uzmanı Yunus Durdu, dayanışma ziyaretinde bulunanlara teşekkür etti. HDP milletvekillerinin ziyaretinin duyulması üzerine içeride patronun terör demagojisine başvurarak kara propaganda yaptığından söz etti. Her şart altında kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini bir kez daha belirtti. 

Daha sonra DEV TEKSTİL’in dayanışma amaçlı hazırladığı yiyecekler hep birlikte yenilerek sohbet edildi. Sıcak ve dostça bir ortamda gerçekleşen ziyaret dayanışma vurgusuyla sonlandırıldı.   

Saldırıya rağmen grev kararlılığı sürüyor!

Geçtiğimiz hafta Tekirdağ Valiliği ve polis sermayenin yanında olduğunu, DEV TEKSTİL üyelerinin de aralarında bulunduğu onlarca kişiyi gözaltına alarak bir kez daha göstermişti. Bel Karper patronunun grevi kırmak için giriştiği tüm haksız ve hukuksuz girişimlerine sessiz kalanların, durumu protesto eden işçilere yönelik saldırısı durumu ülke genelinde teşhir etmişti.

Ne Bel Karper sermayesinin ne de onun yanında saf tutan valiliğin, polisin çabaları işçilerin direnişini engelleyebilecektir. Grevci işçiler ilk günkü kararlılıkları ve coşkularıyla grevi sürdürüyorlar. İşçiler kazanana kadar greve devam edeceklerini, koşullar uygun olursa 24 Ekim’de gerçekleşecek mitinge mücadeleyi kazanmış işçiler olarak gelmelerinin daha anlamlı olacağını belirtiyorlar.

Kızıl Bayrak / Çorlu