Kadınlardan Kadıköy'de 8 Mart eylemi:

"Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız"

Kadıköy'de yapılan 8 Mart eyleminde "Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız" denildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Mart 2022
  • 20:55

Kadıköy’de “Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız” şiarıyla 8 Mart eylemi gerçekleştirildi.

Eşitlik, İlerici Kadınlar Derneği, FKF’li Kadınlar, Kadın Meclisleri, Kadınlar Direnişte, İlerici Kadınlar Derneği, DİP’li Kadınlar, Kırmızı Gazete ve Sosyalist Kadın Hareketi’nin ortak olarak yaptığı eyleme sendika hakkı ve işten atmalara karşı direnen Pas South direnişçileri de katıldı. Katledilen kadınların isimleri tek tek okunarak “Buradayız” diye haykırıldı.

“Acılarımız büyük ama mücadelemiz daha büyük”

Eylemde yakınlarını kadın cinayetinde kaybedenler adına konuşma yapan Muhterem Evcil’in ablası “Acılarımız büyük ama mücadelemiz daha büyük” dedi.

Pas South direnişçileri: “Direnen tüm kadınlara selam olsun”

Ardından Tekirdağ’da sendikalaştıkları için işten çıkarılan ve direnişe geçen Petrol-İş üyesi Pas South işçileri söz aldı. 17 gündür direndiklerini belirten Pas South işçileri “Direnen tüm kadınlara selam olsun. Bizleri yıldıramayacaklar, vaz geçmeyeceğiz” dedi.

Eşitlik: “Düzeninizi yıkacağız. Devrim yapacağız”

Eşitlik adına söz alan Derya Koca 8 Mart’ın tarihin direnişçi işçilerin tarihi olduğunu vurguladığı konuşmasında “Onlar kadınlar sussun, düzenleri sürsün istiyorlar ama açık açık söylüyoruz. Düzeninizi yıkacağız. Devrim yapacağız” dedi.

İKD: “Cumhuriyeti emekçi kadınların omuzlarında yükselteceğiz”

İleri Kadınlar Derneği adına yapılan konuşmada şunlar söylendi:

“Erkek egemen düzenine karşı örgütlülüğümüzü güçlendirmek için buradayız. Yılgınlığa düşmedik. Omuz omuzayız. Savaşların derhal durdurulmasını istiyoruz. Ulusların kardeşliği ve dayanışmasını güçlendirmeye çağırıyoruz. Tarih boyunca biz kadınlar insanca yaşamak için mücadele ettik. Bundan sonra da edeceğiz. Cumhuriyeti emekçi kadınların omuzlarında yükselteceğiz”

FKF’li Kadınlar: “Bu düzeni biz emekçi kadınlar değiştireceğiz”

FKF’li Kadınlar adına söz alan Gökçe Yılmaz şunları ifade etti:

“6284’ü uygulatacağız. Kadın cinayetleri önlenebilir. Bunu örgütlü mücadele ile yapacağız. Bu düzeni biz emekçi kadınlar değiştireceğiz. Kurtuluşumuz olan mücadeleyi Pas South, Migros, Farplasta direnen kadınlarla yükselteceğiz”

Kadın Meclisleri: “6284’ün etkin uygulanmasını sağlamalı”

Kadın Meclisleri adına söz alan Gülsüm Kav “Tam eşit ve özgür yaşayana kadar mücadelemize devam edeceğiz” diyerek başladığı konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının Danıştay'ca hukuksuz bulunmasına değinerek şunları dedi:

“Bu bize yetmez. Bu ülkede kadınlar hep yukarıdan düşüyor ve yanlarında hep bir erkek oluyor. Danıştay daha fazlasını yapmalı. 6284’ün etkin uygulanmasını sağlamalı. Dünyanın tüm ülkelerindeki kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun”

Kadınlar Direnişte: “Kabul etmiyoruz!”

Kadınlar Direnişte adına söz alan Elif Üçerli şunları dedi:

“İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak bize saldırıyorlar. Saray rejimi kadın düşmanı politikalarıyla bize her fırsatta saldırıyor. Yoksulluğun ve şiddetin pençesinde susturmaya çalışıyorlar. Kabul etmiyoruz!”

İKD: “Laiklikten ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz”

İlerici Kadınlar Derneği adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

“Ağır ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bunun karşısında ekonomi şahlanıyor diyen AKP iktidarı var. Ekonomi rantla beslenen patron sınıfı için ekonomi şahlanıyor. Bu ülkede milyonlarca insan ‘geçinemiyoruz’ diye haykırıyor. Gericilikle boğuşuyoruz. Kadınlar buna boyun eğmeyecek. Laiklikten ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz”

DİP’li Kadınlar: “8 Mart, erkek egemenliğine ve emperyalizme karşı mücadeleden ayrı tutulamaz

DİP’li Kadınlar adına yapılan konuşmada hayat pahalılığı ve güvencesizlik ile birlikte kadın cinayetleri de arttığı belirtilerek şunlar vurgulandı:

“6284, İstanbul Sözleşmesi ve nafaka hakkımızdan vaz geçmeyeceğiz. Savaşın en ağır bedelini kadınlar ödüyor. Barış, temennilerle gelmeyecek. Karşı karşıya olduğumuz NATO'nun emperyalizmin kışkırtmasıdır. Onların yenilgisi ile barış sağlanabilir. 8 Mart, erkek egemenliğine ve emperyalizme karşı mücadeleden ayrı tutulamaz

Kırmızı Gazete: “Gerçek düşmanımız erkek egemen sistem ve kapitalizmdir.”

Kırmızı gazete adına yapılan konuşmada kadınların tüm direnişlerde en önde olduğunu belirtilerek şunları dedi:

“Gerçek düşmanımız erkek egemen sistem ve kapitalizmdir. Yenilmesi mümkün olmadığını söylüyorlar ama biz öyle olmadığını biliyoruz. O yüzden dansımızdan, tencere tava eylemlerinden korkuyorlar. Hayat oldukça mücadele, mücadele oldukça umudumuz var”

Sosyalist Kadın Hareketi: “Bu düzen tarihin çöplüğüne gönderilecek ve sosyalizm doğacak”

Sosyalist Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada şunlar dendi:

“Kapitalizm, ekonomik, siyasal, iklim krizi ile çürümüştür. Bu çürümüş düzeni yıkacak olanlar direnişe devam eden isçilerdir. Birbirimizin gücünü görelim. Bu düzen tarihin çöplüğüne gönderilecek ve sosyalizm doğacak”

***

Eyleme katılan Çağdaş Avukatlar Grubu ve Avukat Dayanışması adına da söz alınarak kadınlar selamlandı.

“Kadınlar işe çocuklar kreşe”, “Eşit işe eşit ücret”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarının atıldığı eylem halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul