Kürt illerinde 8 Mart coşkusu

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kürt illerindeki birçok kentte eylem ve etkinlik düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Mart 2022
  • 16:15

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Kürt illerindeki birçok kentte eylem ve etkinlikler yapıldı. Dört bir yanda alanlara çıkan kadınlar, gerçekleştirdiği şölenler ve yürüyüşlerle, taleplerini haykırdı.

Şırnak

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Şırnak'ın Cizre ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında anadil üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile yüzlerce kadın katıldı. Yafes Mahallesi'nde bulanan İmam Hatip Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, Atatürk Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında, "Bizlerden başka kazanan olmayacak", "Dem dema azadiya ciwanan e” dövizleri taşındı, "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana jinan" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan konuşan, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, şunları dedi:

Bölgemizde de erkek egemen zihniyet her alanda kadınlara karşı saldırılarını yürütüyor. Biz Kürt kadınların örgütlenmesine düşmanca yaklaşıyor. Bizler yaşamın yarısı olduğumuzu söylüyoruz. Eğer yaşamın yarısı kadınlardan oluşuyorsa, kimse kadınların yerine karar veremez. Sadece kadınlar kendi yaşamları için karar verebilir”

Kürtlerin anadiline yönelik saldırılarına dair İmir şunları vurguladı:

“Bugün yaklaşık 40 milyon Kürt’ün dili yasaklanmaya çalışıyor. Bir an önce Kürt dilinin eğitim dili olması gerekiyor. Ortadoğu’da, Kürt dilinin kullanımı 4’üncü sıradadır. Milyonlarca insan Kürtçeyi kullanıyor. Fakat bugün sokaklarda fiili olarak yasak uygulanıyor. Dilimiz, kültürümüz katledilmek isteniyor. Bu asimilasyon zihniyetine karşı biz Kürt kadınları dilimize ve kültürümüze sahip çıkacağız. Kürt kadınları olarak Melayê Cizîrî, Celadet Alî Berdîrxanî’ye dilimize ve kültürümüze yaptıkları katkılardan dolayı minnettarlığımızı sunuyoruz. Kürt dilinin anahtarı Cizîra Botan’dadır. Ne olursa olsun, bütün saldırılara karşı kendi dilimizi ve kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz”

Açıklamanın ardından kadınlar, erbaneler çalarak halaya durdu. Kürtçe ezgileri seslendiren kadınlar dillerine ve kültürlerine sahip çıkacağını bir kez daha vurguladı.

Urfa

Urfa İl Kadın Platformu, Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. Ali Şelli Parkından, kadınlar, polis engellemesine rağmen Topçu Meydanı'na kadar yürüdü. Kadın mücadelesine dikkat çeken lolipop ve balonlarla yürüyüş yapan kadınlar, meydana "Jin jiyan azadî" sloganı ile giriş yaptı. Uzun süre zılgıtlarla bekleyişini sürdüren kadınlar, burada açıklama yaptı. "Jin jiyan azadî" ve "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir. Yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı alanlardayız" pankartının açıldığı açıklamada, kadınlar "Jin şer naxwaze", "Hêza me ji yekîtîya me ye" dövizleri taşıdı. Kadınlar, üzerinde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazılı mor maskeler taktı. Açıklamada platform adına konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kadın özgürlüğü ve mücadelesinin önemine dikkati çekti. Şengül, Urfa Adliyesi önünde oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 9 Mart 2021 tarihinden bu yana Adalet Nöbeti tutan Emine Şenyaşar'ın direnişine değinerek, platform olarak Emine Şenyaşar'ın yanında olduklarını belirtti.

Açıklama, kadınların Kürtçe şarkılar eşliğinde çektikleri halaylarla son buldu.

Adıyaman

Adıyaman İl Kadın Platformu, kent merkezinde bulunan Demokrasi Parkı’nda eylem yaptı. Platform bileşeni onlarca kadının katıldığı eylemde, “Doğa, üreten, yaşam benim kadınım” yazılı pankart açıldı, “Jin jiyan azadî” yazılı dövizler taşındı. Platform adına konuşan Süphan Deniz, “Haklarımız ve hayatlarımıza sahip çıkmak, savaş ve işgal politikalarına geçit vermemek, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek, doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak, emeğimizi ve hayatı örgütlemek, demokrasiyi, barışı ve laikliği kazanmak için alanlardayız. Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kadınlar erbaneler eşliğinde Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti.

Mardin

TJA ve Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Mardin'in Savur ilçesine bağlı Evîna (Sürgücü) kırsal mahallesinde şölen düzenledi. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın da katıldığı şölende, ellerinde "Jin jiyan azadî" ve TJA flamaları olan kadınlar, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekti. Sloganlar eşliğinde özgürlük talebini dile getiren kadınlar, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde halaylarını sürdürdü.

Etkinlikte HDP Sözcüsü Ebru Günay, kadınların coşkusuyla özgürlüğü kuşandıklarını belirterek, "8 Mart'ın coşkusu ile Newroz'a ulaşacağız" dedi. Günay, 8 Mart’ta Nusaybin'de gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

Malatya

HDP Malatya Kadın Meclisi, Yazıhan ilçesinde kadın şöleni düzenledi. Yazın Merkez Meydanı’nda yapılan şölene, onlarca kadın rengarenk kıyafetleriyle katıldı. Şölenin yapıldığı meydana, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Hasta tutsaklar onurumuzdur” yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan şölende konuşan HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Bedriye Yorgun, “Biz kadınlar her günü 8 Mart yapacağız. Kadınlar 8 Mart’ı direniş ile kazandı. Bir toplumda kadınlar özgür değilse, biz o toplumun gelişmiş olduğundan bahsedemeyiz. Özgür yaşayıncaya kadar ne İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeceğiz ne de mücadelemizden vazgeçeceğiz” diye konuştu.

Kadınlar yapılan konuşmaların ardından Batan Kolektif Müzik Grubu’nun seslendirdiği Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

Van

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde kadın buluşması gerçekleştirildi. Etkinliğe, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı ve onlarca kadın katıldı. Kadınlar, bahçede bulunan meyve ağaçlarına “Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok”, “Zimanê me hebuna me ye” lolipopları astı, bahçe alanına ise “Bijî berxwedana zindanan”, “Bu karanlık günleri kadınlar aydınlatacak”, “Dilim kimliğimdir, kimliğim onurumdur” yazılı lolipoplar bıraktı, bahçenin duvarlarına ise “Bijî 8 Adarê” yazılı pankart astı.

Söylenen şarkılar eşliğinde halaya duran kadınlar, sık sık “Bijî berxwedana jinan”, “Jin jiyan azadî” sloganlarını attı. HDP Van İl Eş başkanı Handan Karakoyun, tutuklular için mücadele çağrısı yaptı. Karakoyun, “Bizler birlikte olursak, mücadelemiz sonuç alır. Artan faşizme, ırkçılığa karşı birlikte ses çıkaralım” dedi. Karakoyun, tüm kadınları 8 Mart Salı günü Musa Anter Barış Parkı’nda gerçekleştirilecek mitinge çağırdı.

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, ülkede kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekerek, cezasızlık politikaları nedeniyle yargının rolüne işaret etti. Siyaset yaptıkları için onlarca Kürt kadın siyasetçinin cezaevinde tutulduğunu kaydeden Orhan, “Başta siyasi tutsakların özgürlüğü için hep birlikte mücadele etme zamanı. 21’inci yüzyıl kadın özgürlük zamanıdır. Bizler her alanda özgürlüğümüz haykıralım. 8 Mart alanlarında renklerimizle, zılgıtlarımızla halaya duralım” mesajıyla, kadınları 8 Mart mitingine davet etti.

Konuşmaların ardından TJA ve HDP’li kadınlar mahalleliye mor fiyonklarla süsledikleri çiçek tohumlarını hediye etti. Buluşma çekilen halayların ardından son buldu.

Bitlis Tatvan

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir düğün salonunda yapılan etkinliğe, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Erciş Belediyesi eski Eşbaşkanı Diba Keskin, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri yanı sıra yüzü aşkın kadın katıldı. HDP bayrakları ile süslenen salona, “Dem dema azadiya jinan e” ve “Erkek-devlet şiddetine savaşa yoksulluğa taciz ve tecavüze karşı kadın özgürlük zamanı” pankartı asıldı. Etkinlik öncesi, çalınan şarkılar eşliğinde yöresel kıyafetlerini giyen kadınlar halaya durdu. Etkinlikte, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Etkinlikte konuşan Erciş Belediyesi eski Eşbaşkanı Diba Keskin, salondaki coşkulu kalabalığa dikkat çekerek, “Newroz ateşi Tatvan’da yakılmış. Van, Batman ve Amed duysun” dedi. Dünyanın her bir yanında kadın direnişi ve mücadelesinin yaşandığını anımsatan Keskin, “Kürdistan’da 40 yıldır verilen kadın mücadelesi ise çok büyüktür. Dünyanın hiçbirinde Kürt kadın mücadelesinin unutacağını sanmıyorum” diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, verilen kadın mücadelesiyle kadının toplumdaki yerinin değiştiğini belirterek, “Kadın özgürlük mücadelesine ve kahramanlarımıza borçluyuz. Zalimlere karşı mücadelemiz büyüyerek devam ediyor” dedi. “Faşist” olarak nitelediği AKP-MHP iktidarının kadın kazanımlarını yok etmeye çalıştığını kaydeden Uca, “Bu zihniyet, kadınları eve hapsetmeyi istiyor, kadınların kendisini yönetmesini istemiyor. Ancak, bunu başaramayacaklar. Bizler, her yerde mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Etkinlik, sanatçı Xecê’nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

Diyarbakır

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında broşür dağıtıldı. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyeleri, dağıttıkları broşürlerle 8 Mart’ta İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek mitinge çağrı yaptı. DAKAP üyeleri, broşür dağıtımında sohbet ettikleri kadınların 8 Mart'ını da kutladı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı