Gebze'de işçi buluşması

Gebze İşçilerin Birliği Derneği'nde kahvaltı ve söyleşi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Mart 2022
  • 17:40

Gebze İşçilerin Birliği Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri sonrasında bahar ayının işçi gündemleriyle ilgili kahvaltıda bir araya geldi.  Düzenlenen kahvaltıya farklı sektörlerden işçiler ve Farplas direnişçileri katılım gösterdi.

Saat 11.00’de ortak sofrada buluşuldu ve ardından hep birlikte İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları’nın hazırlamış olduğu slayt gösterimine geçildi. Slayt gösterimi ardından bir açılış konuşması gerçekleştirildi. Konuşmada son dönemde patlak veren işçi direnişlerine, direnişlerin güçlü ve zayıf noktalarına değinildi ve bunları güçlendirmenin, eylem ve direnişlerle dayanışma göstermenin öneminden bahsedildi. Ayrıca direnişlerde kadın işçilerin ön saflarda olduğunun gözlemlendiği ve kadın işçilere yönelik çalışmanın, propagandanın güçlendirilmesi vurgulandı.  Sonrasında söz sürmekte olan Farplas direnişçileri ve bölgede gerçekleşen Alba direnişinden işçilere bırakıldı.  

Farplas direnişçisi kadın işçiler iş bırakma ve sonrasındaki sendikalaşma süreçlerini aktardılar. Kapı önü direnişinde yaşadıkları zorluklar ve anlamlı deneyimlerden bahsettiler. Çalışma yaşamları boyunca Farplas’ta yaşanan sorunları dile getirdiler. Daha öncesinde sendikalaşma, direniş deneyimlerinin olmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu söylediler. Sendikalaşma adımını birlik üzerine inşa etmeye çalışan, komite deneyimlerine sahip Alba işçileri de kendi süreçlerini aktardılar. İki direnişten işçiler konuşmalarıyla sendikaların verili yapısı, işçilerin ön eğitim süreçleri, hazırlıkları, komitelerin kurulması vb. Başlıklar üzerine sohbetler ettiler.

Güncel gelişmeler, direnişler, işçilerin örgütlenmesinin önündeki engeller ve işçilerin eğitimine dair sohbetlerin sonrasında somut planlamalara geçildi. Derneğin Nisan ayında gerçekleştireceği etkinlik ve sürmekte olan atölye çalışmalarıyla, 1 Mayıs gündemine dair konuşuldu. Çeşitli öneriler sunuldu. Müzik ve tiyatronun yanında, çocuk atölyesi de planlandı.

Nisan ayında gerçekleşecek etkinlik ve 1 Mayıs’a hazırlık planlamaları sonrasında söyleşi bitirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze