Dış piyasalardan borçlanma hedefinin yarısına şimdiden ulaşıldı

AKP iktidarı, yıl boyunca uluslararası sermaye piyasalarından 9 milyar dolar borç alma hedefinin 4 milyar doları dün gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Şubat 2020
  • 17:55

Türkiye kapitalizminin çok yönlü krizinin etkisiyle parasal kaynak bulmakta zorlanan AKP iktidarı, borç batağına daha fazla saplanmaktan da geri durmuyor.

2015 yılını takip eden yıllarda artan borçlanma ile hızla büyüyen Hazine nakit açığına rağmen, sermaye iktidarı yeni yıl hedeflerini de aşacak gibi görünüyor. Dünya’dan İsmet Özkul’un geçtiğimiz haftalarda ortaya koyduğu verilere göre, 2015 ve önceki birkaç yılda 20 milyar seviyelerindeki nakit açığı, 2019 yılı itibarıyla 130 milyar liraya yükselerek 6 katına ulaşırken, net borçlanma da 20 milyar TL seviyelerinden 153,7 milyar liraya yükseldi. Geçtiğimiz yılın net dış borçlanması ise yüzde 495 artışla 28,96 milyar lira olmuştu. *

AKP iktidarının Türkiye kapitalizmini nasıl bir borç batağına sürüklediğini ortaya seren bu rakamlara rağmen, henüz ikinci ayında olduğumuz 2020 yılının borçlanma hamlelerine dün bir yenisi daha eklendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde hedeflediği 9 milyar dolarlık borçlanma kotasının yarıya yakınını tek seferde kullandı. Citi, Deutsche Bank, JPMorgan ve Societe Generale adlı emperyalist finans tekellerine verilen yetki çerçevesinde, 4 milyar dolar borç alındı.

Bu borçlanma, 5 yıl vadeli 2 milyar dolarlık eurobond ihracı ve 10 yıl vadeli 2 milyar dolarlık eurobond ihracı ile gerçekleşti. İlkinden yüzde 4,45, ikincisinden ise yüzde 5,45’lik getiri elde edileceği belirtildi.

Hedeflenen 9 milyar dolarlık borçlanma, uluslararası sermaye piyasalarına tahvil ihracıyla gerçekleşecek borçlanmayı oluşturuyor.

Kriz içerisinde debelenen ve biriken borçlarını daha da fazla borçlanarak kapatmaya çabalayan AKP iktidarı, Türkiye kapitalizmini de adım adım çöküşe doğru yol aldırıyor. Sermaye ve dinci gerici iktidar, bu krizin büyüyen faturasını da işçi sınıfına ve emekçilere ödetmek için elinden geleni yapacaktır.

*Özkul, İsmet. “Bu resimden 2020’ye bir hayır çıkmaz”.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/bu-resimden-2020ye-bir-hayir-cikmaz/460470