Uzaktan eğitimde not ısrarından vazgeçin!

Eğitim Sen İstanbul 3 nolu şube basın toplantısı düzenleyerek online eğitimde öğrencilere not verme politikasını eleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ocak 2021
  • 17:28

Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube bugün şube binasında basın toplantısı düzenleyerek "Uzaktan eğitime not verilmez" dedi. Toplantıda basın metnini Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak okudu. 

Açıklamada ilk olarak "Aileler diyor ki: Ders yapacak odalarımız yok! Odası olanın her odayı ısıtacak yakıt parası yok! Tableti yok! İnternet erişimi yok! Ama sen not ver diyorsun!" ifadeleriyle eğitimde derinleşen eşitsizliği vurgulayan Koçak "En az üç çocuk önerisi yapan iktidar, çocukların geleceklerini korumak için bir şey yapıyor mu?" diye sordu. 

Katılım puanıyla not verilecek

MEB’in “sınavların ertelendiği” iddiasını değerlendiren Koçak, sınav ve not verme ısrarının yanlışlığını şöyle ifade etti:

“Milli Eğitim Bakanlığı, 04-22 Ocak tarihleri arasında sınavların yüz yüze yapılması kararını almış ve pandemi döneminde öğrencilerin okula çağrılmasına getirilen tepkiler sonrasında da sınavların ertelendiğini açıklamıştı. Ancak söz konusu erteleme kararıyla birlikte ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı ile belirleneceği, ortaöğretim kurumlarında ise sınavların eğitim öğretim yılının ikinci dönemine erteleneceği de ifade edilmişti. Not verilmesinin yaratacağı en büyük problemlerden biri de yüz yüze olmayan, denetlenemeyen ve şartları olgunlaştırılamamış uzaktan eğitim sürecinin tüm müfredatını işlenmiş saymak ve kazanımların yeterince oluşmamış olduğu gerçeğini yok saymak anlamına gelecektir. İleride yapılacak seçme sınavlarında dezavantajlı çocukların eksikliklerini derinleştirecek, gelecek iddialarını ortadan kaldıracaktır.”

Not ısrarından vazgeçilmeli

Ailesinin durumundan kaynaklı EBA erişemeyen çok sayıda ilkokul ve ortaokul öğrencisi bulunduğunu, bu bilgiyi öğrenci adları da verilerek MEB'e ilettiklerini belirten Koçak “Dağıtımlar, taleplerin büyük kısmını henüz karşılayamamışken bu gerçeğin yok sayılarak öğrencilere not verilmek istenmesi, var olan eşitsizlikleri ve mağduriyetleri yok saymakla kalmayacak, aksine daha da derinleştirecektir. Not vermeye zorlanmak; öğretmenleri aldıkları pedagojik eğitimleriyle çelişen, adalet duygularını zorlayan ve aynı zamanda öğrenci ve velilerle de karşı karşıya getiren bir duruma düşürüyor” dedi.

Koçak MEB'in not verme kararını iptal etmesini şu ifadelerle belirtti:

“Adil olmadığını bile bile not vermek, değerlendirme değil cezalandırmadır. Bu gerçek asla unutulmamalıdır. MEB bu yanlıştan acilen dönmeli ve bu dönem öğrencilerin notla değerlendirilmemesi kararı almalıdır.”