Üniversitelerden Boğaziçi direnişiyle dayanışma

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma bildirileri yayımlanmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Şubat 2021
  • 16:57

Boğaziçi Üniversitesi eylemleri sürerken, eylemlerle dayanışma içinde olduklarını belirten birçok öğrenci topluluğu/kulübü de bildiri yayımlıyor.

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Kulübü sosyal medyada yayımladığı açıklamasında “Biz geleceğin psikologları olarak, öğrenci arkadaşlarımıza, LGBTİ+ bireylere ve ‘aşağı bakmayı reddeden’ herkese karşı yapılan müdahaleleri derin bir üzüntüyle takip etmekteyiz” ifadelerini kullandı. Devamında ise “İnsanların kimlikleri yüzünden ötekileştirilmediği, inançlarını özgürce damgalanmadan yaşayabildiği, düşüncelerini korkmadan ifade edebildiği; şiddetin ve orantısız gücün son bulduğu, herkesin hak ve özgürlüklerine saygı duyulan; nefret söyleminden uzak, demokratik, adil bir dünya umutlarımızla…” ifadeleri kullanılarak, tüm psikoloji öğrencileri ve psikologlar duyarsız kalmamaya davet edildi.  

Eskişehir Üniversitesi öğrencileri yayımladıkları bildiride “Porsuk Öğrenci Dayanışması”nı kurduklarını deklare ederken şunları ifade etti: 

“Eskişehir öğrencileri olarak Boğaziçi Dayanışması’nın ve dört bir yanda demokratik hakları için mücadele sıra arkadaşlarımızın direnişini selamlıyoruz. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, yıllarca askeri vesayet altında olan üniversiteler, OHAL KHK’ları ile birlikte önce 2016 yılında YÖK’ün önerdiği üç isim arasından kimin rektör olacağına Cumhurbaşkanının karar vermesi ve son olarak 2018 yılında YÖK’ün de devreden çıkarılarak rektörün doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanması usulünün getirilmesi ile beraber AKP-MHP vesayeti altına girdi. Üniversitelerin özerkliğini, akademik özgürlüğünü ve demokratik değerlerini aleni şekilde ihlal eden ve belediyelerin gasp edilmesinden, halkın iradesine saldırı olarak da daha önceden bildiğimiz kayyumların hiçbirini kabul etmiyoruz. Gözaltılarla, tutuklamalarla, ev hapisleriyle susturulmaya çalışılan arkadaşlarımızın yanındayız.”

Açıklamanın devamında talepler sıralanırken, talepler içinde tutuklananların, gözaltına alınanların serbest bırakılması, LGBTİ+’ların hedef gösterilmesine son verilmesi, üniversitenin bütün bileşenlerinin katıldığı demokratik rektörlük seçimlerinin yapılması yer aldı. Son olarak Eskişehir’deki tüm üniversite öğrencileri dayanışmayı büyütmeye çağrıldı.

Bilgi Üniversitesi Çalışanları da sosyal medya hesabında paylaştığı bildiri ile Boğaziçi eylemlerini selamladı. 

Sabancı Üniversitesi Öğrenci Dayanışması da bir bildiri yayımlayarak eylemleri desteklediklerini ifade etti ve “Boğaziçi Üniversitesinde ve diğer üniversitelerde, özerk ve özgür üniversite ideali için iradelerini ve dik duruşlarını koruyan tüm arkadaşlarımızın ve hocalarımızın yanındayız!” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri tarafından yayımlanan bildiride “Biz kimiz? Boğaziçi Üniversitesi’nde ne oluyor? Ne talep ediyoruz?” sorularına yanıt verildi. Melih Bulu başta olmak üzere tüm üniversitelerdeki kayyımların istifa etmesi ve üniversitelerin tüm bileşenlerinin katıldığı seçimlerle rektörlerin belirlenmesi istenen bildiride; tutuklanan veya gözaltına alınan tüm öğrencilerin serbest bırakılması, üniversitedeki polis ablukasına son verilmesi, yeni fakülte açma kararının iptal edilmesi, BÜLGBTİ+’nin kapatılması kararının geri alınması talepleri yer aldı.